24/05/2007
Het anti-virus-virus

Het leek wel of er een virus had huisgehouden in China vorige week. Duizenden computergebruikers zaten plots met een onbruikbaar Windows systeem. Twee belangrijke systeembestanden van de Chinese Windows werden door een antivirusprogramma van Symantec beschouwd als gevaarlijke indringers, en dus onschadelijk gemaakt. Het probleem trad op na een update van het antivirusprogramma. Eens in werking maakt het de twee files onbruikbaar, waarna het Windows systeem niet meer kan opstarten.
Symantec raadde aan om het commandolijn programma "recovery console" te gebruiken om de computer te redden.
Het zou ook mogelijk zijn de twee originele bestanden van de originele systeem-cd terug naar de computer te kopieren.

Bij ons zou dat een waarlijke ramp zijn. De meeste systemen worden geleverd zonder originele systeem-cd's. In plaats daarvan zit de software vooraf ingepakt op de harde schijf, en meestal is er een kopie van die ingepakte versie bijgeleverd. Het enige wat je daarmee kan doen is je harde schijf volledig overschrijven met een nieuw systeem, waarbij je vorige versies, andere programma's, instellingen en documenten kwijt bent.
Originele "echte systeem-cd's" worden niet meer bijgeleverd omdat de fabrikanten vrezen dat de gebruikers er illegale kopies van zouden maken en verspreiden. Heel wat eerlijke gebruikers zullen nu met afgunst kijken naar de kennissen die een illegale volledige systeem-kopie van Windows hebben, en daarvan de nodige files terugzetten. Maar commentatoren hebben ook andere opmerkingen. Stel dat de Symantec software zich *niet* vergiste heeft. Dat de bewuste systeembestanden inderdaad een "backdoor" of achterdeur hadden. Het soort achterdeur dat de geheime diensten in de VS goed zou uitkomen. Dat het niet optreed bij westerse versies van Windows zou dan een gerichte aktie in de richting van China suggereren. Het blijkt volgens Symantec in de praktijk te gaan over XP SP2 versies die een update van november 2006 van Microsoft zelf hebben gekregen.
Het antivirusprogramma dacht dus een variant van "Haxdoor" te zien in de bestanden. Haxdoor werd ontdekt in 2006 en werd in Europa vooral per e-mail attachment verspreid. Het is een gevaarlijk achterdeur-programma en bovendien bevat het spioneermogelijkheden. Een gemuteerde versie ervan kon gebruikt worden om vanop afstand computersystemen onbruikbaar te maken.


Novell's "Foss-credibility"

Novell heeft aangekondigd te gaan samenwerken met de Electronic Frontier Foundation, om te ijveren voor het hervormen van het patentrecht. Ze willen daarmee terug een sfeer van vernieuwing mogelijk maken.
EFF is een non-profit die de vrijheden in de digitale wereld verdedigt. Ze zijn bv gekant tegen het overdreven registreren van patenten, die dikwijls misbruikt worden door bedrijven om een concurrent uit de markt te houden. Het gaat daarbij niet over briljante nieuwe uitvindingen, maar over het zo breed mogelijk formuleren van patenten om zoveel mogelijk kans te hebben er iemand mee te raken.
Novell hoopt hiermee misschien zijn "foss-credibility" wat op te krikken na de felle kritiek op het samenwerkingsakkoord met Microsoft. Kort daarna gebruikte MS immers dat akkoord om te dreigen met het gebruik van patenten tegen Linux-concurrentie. Toen kwam er veel "zie je wel" kritiek op Novell. Maar zo uitzonderlijk is deze aankondiging van Novell niet; ze werkten in het verleden al samen met IBM, Sony, Red Hat en Philips bij het oprichten van het "Open Invention Network".
Die groep laat gebruik van elkaars patenten binnen de Linux wereld toe, en probeert daarmee de afremmende werking van patentmonopolies tegen te gaan, en vooruit lopen op hervormingen in het patentsysteem.


.

Patentenjacht

Eff startte het initiatief "Patent Busting Project". Ze publiceren op hun site een "Gezocht"-affiche met daarop de volgens hen meest schadelijke patenten. Ze voegen er een oproep bij om te helpen aantonen dat de patentaanvragen onrechtmatig zijn. Als bewezen kan worden dat een uitwerking van het idee al bestaat vóór de datum van de patentaanvraag, kan het patent ongeldig worden verklaard.

Dat is in maart 2007 al gelukt. "Instant Live" gebruikte een patent op 'live digitaal opnemen, monteren en op cd branden van muziekuitvoering' om groepen te verbieden zelf hun eigen concertopnamen te verkopen na een optreden. Ook bedrijven die apparaten ontwikkelden om live-opname zo snel mogelijk op cd te zetten werden bedreigd. EFF wist in maart het Patentburo van de Verenigde Staten zover te krijgen dat ze het patent, dat oorspronkelijk door een Clear Channel bedrijf was aangevraagd, nietig verklaarden.
Ze gebruikten daarbij bewijsmateriaal waaruit bleek dat een jaar vóór de patentaanvraag een ander bedrijf, Telex genaamd, al een gelijkaardige technologie ontwikkeld had. Het waren een paar studenten "recht" van de universiteit van Washington die mee hielpen om het dossier te stofferen. Ze maken deel uit van de "Intellectual Property Clinic" op universiteit.

Vooral patenten in software zijn absurd omdat allerlei speculatieve ideeen geregistreerd kunnen worden. Eigenaars van de patenten hebben die als een soort onzichtbare val uitstaan voor wie echt creatief programmeerwerk doet. Die programmeur kan dan in een patentval stappen, terwijl hij toch zijn eigen code aan het schrijven is. Bekendste omsstreden patent is waarschijnlijk het "bestellen in 1 klik" patent ("One click shopping").

http://www.eff.org/patent/
http://www.eff.org/patent/wanted/patent.php?p=clearchannel
http://www.wcl.american.edu/ipclinic/

Camerakoppen

Manchester Evening News bracht gisteren een artikel over parkeerwachters die voorzien zullen worden van camera's. De buisvormige camera is op de zijkant van hun pet gemonteerd, en kan dienen om bewijsmateriaal te verzamelen. De parkeerwachters zouden uitgebreide bevoegdheden krijgen om op te treden tegen sluikstorten, achterlaten van reklameboodschappen en uitwerpselen. Het opgenomen beeldmateriaal zou kunnen dienen als bewijsmateriaal bij betwisting.
De parkeerwachters werken niet voor de overheid maar voor een privebedrijf.

Internet-domein-speculatie

Ook op internet kan je rijk worden door speculatie, bewijst Kevin Ham. Volgens een CNN website zou hij door het opkopen en verhandelen van domeinnamen zowat 70 miljoen dollar per jaar verdienen.
Zijn digitaal patrimonium bestaat uit zo'n 300.000 domeinnamen. Soms maakt hij ook een overeenkomst met een land, zodat hij namen eindigend op die landcode kan verkopen. Vooral afkortingen die een betekenis hebben zijn daarbij gewild. Een voorbeeld van wat hij onlangs verworf is de "Top Level" domein naam van Cameroen, wat als uitgang ".cm" oplevert.

Het is nog niet helemaal duidelijk waar .cm voor moet staan. Het gebruik van domeinnamen als .cd, .im, .tv. ligt voor de hand. Voor een .fm naam betaal je gemakkelijk 1000 dollar (oorspronkelijk: Federated States Of Micronesia).
(wel grappig: http://www.be.fm/). We herinneren ons ook nog de vervanging van .zr voor zaire door .cd in 1997.
Volgende keer als je een project wil opstarten en elke goede mogelijke naam blijkt al bezet op het web, weet je waarom.









.


.
.

Radio Centraal - WebGang <<==