15/06/2006
Geen oren voor stem van het volk

Het bezoek van Richard Stallman aan Parijs leidde niet tot het verhoopte resultaat.
Hij werd, ondanks een aanvraag die lang op voorhand werd ingediend, niet ontvangen door eerste minister de Villepin. De delegatie van de Free Software Foundation France en Richard Stallman werden door de rijkswacht tegengehouden voor ze het gebouw bereikten. Een verantwoordelijke kwam zeggen dat er absoluut geen sprake kon zijn iemand officieel te ontmoeten, en dat die beslissing weloverwogen genomen was.
De delegatie had handtekeningen bij van een petitie tegen DRM. Die anti-kopieermogelijheden zouden in een wet zou gegoten worden waar de tegenstanders het niet mee eens zijn ("DADVSI").
Richard Stallman vond het vreemd dat een bedrijfsleider als Bill Gates ontvangen wordt door de hoogste instanties, en dat een vertegenwoordiger van een organisatie met 165.000 handtekeningen zelfs niet tot aan de deurmat geraakt.
http://www.pcinpact.com/actu/news/29352-Matignon-se-verrouille-face-a-Richard-Stallm.htm

Ook in de VS anti-DRM akties
In de VS wordt de "Defective by Design" campagne voortgezet. Die ging door aan Apple winkels, omdat Apple zowat 80 procent van de download-muziekmarkt in handen heeft. Hun muziek kan alleen met spelers van hun eigen merk gebruikt worden. Bovendien maken ze nu ook video ipods die nog meer beperkingen hebben ingebouwd dan de muziekspelers.
En in Engeland heeft een parlementaire commissie aanbevolen dat klanten verwittigd moeten worden dat apparaten DRM ingebouwd hebben. Dat zou kunnen door een label zegt de afdeling voor "Eerlijke Handelspraktijken". Klanten moeten perfect geinformeerd worden over wat ze kunnen en vooral niet kunnen door de DRM in het apparaat.
Het viel de Britten bv op dat de iTunes muziek bij hen veel duurder is dan in Europa. De zogenaamde copy-protection systemen zouden niet alleen kopieermogelijkheden verhinderen, maar ook de markt kunnen afschermen en zo monopoliepraktijken doen ontstaan als het kunstmatig hoog houden van prijzen.

Telefoonspam

E-mail spam loopt de spuigaten uit, maar steeds meer krijgen we ook telefoonspam te verwerken. Thuis krijg je telefoon voor een of andere enquete of produkt, het soort telefoons dat je enkel op bedrijven kreeg vroeger. Op je gsm krijg je zogenaamde informatie over nieuwe produkten van je operator.
Volgens waarnemers is dat nog maar het begin. Door de goedkope voice over ip verbindingen zoals Skype, wordt telefoonverkeer zo goedkoop dat we ons kunnen verwachten aan een golf van commerciele telefoontjes. Telefonie staat op dat gebied nog maar even ver als het begin van de e-mail, en het wordt hoe langer hoe meer geautomatiseerd.

Organisation of Independant Software Vendors
De gesloten website voorspelt niet veel goeds: http://www.oisv.com.
.

Flock
Er is weer een nieuwe browser ontsproten uit de mozilla familie. Flock heet die.
Het spambericht
De bron van spam evolueert volgens onderzoekers. Hoewel de spam-wind vroeger vooral uit de VS kwam, is die wind gedraaid en haalt Taiwan nu twee derde op de schaal van spamprocent.
Nog 1 vierde waait vanuit de VS en de oosterspamwind uit China brengt maar 3 procent spam aan.

.

<<==