25/05/2006
Concurrentie voor Jpeg

Jpeg is een beeldformaat dat veel gebruikt wordt voor foto's en afbeeldingen op internet. De bestanden krijgen meestal een naam eindigend op jpeg of jpg. Bij het bewaren van een afbeelding als jpeg kan je meestal kiezen voor "compressie": om het beeld minder plaats te doen innemen wordt de kwaliteit verminderd.
Het "gif" formaat heeft andere eigenschappen en, maar een huidig alternatief voor jpeg is het vrije png formaat. De kenmerken van de alternatieven zijn meestal betere compressie.
Microsoft zou nu ook een eigen alternatief ontwikkelen met de naam "Windows Media Photo". Ze kunnen het beginnen gebruiken in al hun eigen MS programma's, en daardoor als de-facto standaard opdringen. Veel it-ers vragen zich af of het ook door andere programma's gebruikt zal mogen worden. Mogelijk heeft Microsoft het formaat met patenten afgeschermd. Om zelfs maar naar de beschrijvingen van de kenmerken van dat formaat te kijken moet je een overeenkomst tekenen met een klik. Daarin staat onder meer dat alle sugesties die je doet in reaktie aan Microsoft, door hen gebruikt en gecommercialiseerd mogen worden.

Blijft programmeren vrij in Europa?

Er is onduidelijkheid over de bedoelingen van Europa in zijn patentwetgeving. Er was een voorbereiding voor een Europees patentbeleid, en de FFII vreesde dat daarvan gebruik gemaakt zou worden om softwarepatenten binnen te smokkelen in het Europees patentsysteem. De Europese Commissie heeft nu gezegd dat computerprogramma's buiten de patentwet zullen blijven. Dat is een tegenstelling tot vroegere standpunten. Het europees patentburo, waarvoor geen afdoende controlemechanismen bestaan, ging op eigen houtje door met het aanvaarden van patentenaanvragen op software.
Het hooggerechtshof van Engeland en Wales oordeelde onlangs dat twee patenten die door het europees patentburo waren toegekend, ongeldig waren, en dat software buiten de patentwet moet blijven.

Zwijgen

Een leerling van een school in New Jersey moet op het matje komen, en krijgt mogelijk een uitsluiting. Hij had in een online blog geschreven dat hij ruw behandeld en bedreigd werd op de school. Hij had die misdaad niet tijdens de schooluren gepleegd.


Eigen Privacy eerst

Terwijl regeringen de telefoonmaatschappijen dwingen te investeren in technologie om hun klanten af te luisteren, investeren klanten mogelijk omgekeerd. Een Zwitserse firma maakt een telefoon die het gesprek digitaliseert, en versleutelt met 128 bits, genoeg om op dit moment betrouwbaar te zijn. Er is trouwens een lichte vertraging merkbaar door de berekening die daarvoor nodig is.


Media-industrie aarzelt

De media-industrie lijkt nu te twijfelen aan haar eigen antikopieer-middelen. In principe kan geen enkel apparaat een goede beeldkwaliteit leveren zonder de "HDMI"-aansluiting. Dus moet de kwaliteit van de beeld-uitgang naar beneden gehaald worden voor de gewone beeld-aansluitingen. Alleen beeldapparatuur met kopieer-beveiliging "Image Constraint Token" krijgt de volledige kwaliteit van beeld om dat weer te geven; zoals nieuwe digitale tv's. Nieuwe toestellen die de speciale anti-kopieerbeveiliging niet ingebouwd hebben zouden enkel nog minderwaardig beeld tonen. Dat is een nadeel, vooral tijdens de overgangsperiode, en zou zelfs voor minder verkoop kunnen leiden. Daarom heeft de media industrie afgesproken die beperkingen wel geleidelijk in te bouwen, maar ze nog niet te gebruiken tot 2010 of 2012. Zo sluipt de techniek binnen in alle apparaten, en kunnen ze later beslissen het in gebruik te nemen. Er zijn dan op dat moment geen andere apparaten meer om het te omzeilen.

Gevaarlijk spel natuurlijk; door het in te bouwen en niet te gebruiken worden ook de kinderziektes niet grondig uitgetest en uitgefilterd. Bovendien kunnen sommige fabrikanten de beperkingen gewoon niet inbouwen om goedkoper te produceren, en niemand zal het merken. Bij fabrikanten als Sony en Microsoft speelt de druk van de markt ook mee bij het uitbrengen van bv spelcomputers. Daarbij willen ze geen vertraging oplopen door het inbouwen van iets waar nog discussie over is en wat bovendien het apparaat duurder en trager maakt. Anderzijds wordt daarmee de hoge resolutie voorlopig uitgesteld.


.

<<==