30/11/2006
Hula

Peter Teichman van Suse/Novell kondigde dinsdag aan dat hij het Hula project verlaat. Hij heeft met plezier het voorbije jaar aan het project gewerkt en bedankt iedereen die er mee aan gewerkt heeft. Hula had op basis van het vroegere Novell Netmail een open source mailserver moeten worden voor bedrijven, aangevuld met agenda functie.
De reden van zijn vertrek uit het Hula project is dat zijn werkgever geen programmeurs meer aan het project wil wijden.
Het project had nog een paar belangrijke stukken af te werken, en dan had het over een paar maanden in een versie 1.0 kunnen verschijnen. Ondanks de oproep aan de community om het project verder te zetten, lijkt het onwaarschijnlijk dat er snel een afgewerkte versie komt.
Het bericht van Teichman kwam na een lange periode van stilte. De storm die erop volgde zou het Hula project wel eens kunnen doen kapseizen.

Alex Hudson geloofde nochtans helemaal in het project. Hij vond alleen dat Novell er niet een duidelijk doel mee voor ogen scheen te hebben, waardoor het project stuurloos werd. Hij had al door dat ze het niet meer als upgrade voor de bestaande Netmail klanten zagen zitten.
Maar het project bevat volgens hem opvallende sterke punten:
- het is bedoeld als "social tool", een "sociaal hulpmiddel" voor organisaties, meer dus dan een mailserver of groupware.
- het is origineel ontworpen in vergelijking met andere bestaande systemen omdat het zo modulair, en klein is; 5 Mb zou volstaan voor de server, samen met de taal Python en een "ldap" dienst op de server.
- de web-interface "Dragonfly" zou al enorm indrukwekkend zijn, en als e-mail systeem is het al volledig bruikbaar.
- het beheer van het systeem zou veel eenvoudiger zijn dan de andere grote mailsystemen.
Dus het ziet er naar uit dat het feit dat Novell het project laat vallen, ook kansen biedt. Het enige wat nodig is, is een goed traject naar een eerste te lanceren versie. En een hoop werk, nieuwe mederwerkers nodig dus, want het project is nog maar ongeveer voor 80 % klaar. Of omgekeerd, "al 80 % klaar" natuurlijk.

http://www.hula-project.org/ met screenshots, documentatie, alpha downloads, ...



FakeSpace

Er is weer een nieuw produkt op de virtuele produktenmarkt: namaakvrienden. Een bedrijfje specialiseert zich in het leveren van nep-vrienden die zich op je site aanmelden en er vriendelijke commentaren zetten. Zo lijkt het alsof je veel meer vrienden hebt, en het doelpubliek zijn gefrustreerde eenzamen die geen vrienden hebben om op hun site mee uit te pakken. De dienst kost wel geld natuurlijk, zo'n 1 a 2 dollar per maand. Je kiest dus uit een foto-album je virtuele vriend of vriendin, die voor dat geld 2 keer per week iets op je site schrijft. Als je het bedrag maal twee, drie enz doet, stijgt het aantal berichten van die fakefriend in verhouding mee. Of je kan investeren in grotere verscheidenheid.
Veel werkgelegendheid zal er niet mee gecreerd worden, want het is een computerprogramma dat het werk verricht. Naar analogie met andere automatische programma's op chatnetwerken wordt het een "Friendbot" genoemd.

En voor wie nu al "Fakespace.com" aan het intikken is in de browser: het juiste adres is www.fakeyourspace.com.
Voor wie fout zat: dat is de site van firma die virtuele omgevingen maakt met supercomputers om dingen te testen die in de echte wereld te duur of te gevaarlijk zouden zijn.
Mini Opera

Er is een beta-versie verschenen van "Opera Mini". Dat is een speciale versie van de Opera browser, speciaal voor mobiele apparaten, als handhelds en uitgebreide gsm's. Behalve een internetabonnement op je gsm heb je een toestel nodig dat Java kan draaien. De browser maakt veilige verbindingen mogelijk, kan RSS feeds lezen, en helpt bij het uploaden van foto's naar je blog website volgens de makers.
De gewone versie van Opera is als browser alternatief te koop, maar ook de mini versie is al aan 3.0 met deze uitgave. Net zoals de meeste browsers op gsm's worden de pagina's opgevraagd via een serversysteem. Die server past de webpagina's aan om ze leesbaarder te maken op het kleine scherm.
Op de site is een lijst opgenomen van telefoons waarop Opera mini werkt, er zijn verschillende versies naargelang het type toestel. De software kan gedownload worden op je pc en daarna met een kabeltje overzet worden op je mobiele apparaat. Of als je webtoegang hebt is er ook kans dat je het programma rechstreeks kan downloaden met je gsm zelf, maar dan telt die download wel mee in het veel duurdere internet-dataverkeer op je gsm abonnement.

Op de meer gedetailleerde uitleg is enkel een afbeelding te zien van een fotoblog die bij Opera hoort. Mogelijk moet je daar eerst een "account" maken, en wordt de foto daar dan op "gepost" vanuit je toestel.
De gewone pc-browser van Opera is tegenwoordig ook te downloaden. Momenteel is Opera 9 beschikbaar voor Windows, Mac, Linux, FreeBSD, en Solaris. Het is eveneens gratis te downloaden. Het is echter geen vrije software zoals Firefox.
Opera verkoopt nog verschillende versies van zijn browser voor rond de 20 euro. Daar is dan e-mail ondersteuning inbegrepen voor uitleg en hulp bij installatie. Sommige fabrikanten installeren de browser op voorhand op de mobiele toestellen, en mogelijk verdient het bedrijf daar vooral zijn geld mee. Bovendien levert het surfen via andermans server weer een serieuze toegift op de privacy op.



Would-be week

De aangekondigde plannen om een Week of Oracle Database Bugs te houden schijnen bij een would-be week te blijven.
Het bedrijf dat het plan aangekondigd had om vanaf begin september een week lang nieuwe fouten te publiceren van een bepaalde databank, blies die plannen zonder uitleg af. De tekst van de oorspronkelijke aankondiging staat nu "doorstreept" op de site, en is enkel voorafgegeaan door een verontschuldiging voor het afzeggen.
Er blijkt niet uit of er juridische druk is uitgeoefend.
Het bedrijf had er wel van langs gehad in commentaren op de officiele security website van Oracle. Ook andere database verantwoordelijken waren niet blij met het vooruitzicht van een reeks van nieuwe fouten. Ze zouden dan immers telkens zo snel mogelijk hun databank moeten onderzoeken en eventueel aanpassen. Nochtans is Oracle niet verlost van het beeld van mogelijke beveiligingsproblemen. Een andere databankspecialist, David Litchfield, heeft een boek geschreven "The Oracle Hackers's Handbook". Als "hacken" hier in de negatieve betekenis is gebruikt, dan kan het in Januari nog warm worden bij Oracle. De specialiteit van de auteur is namelijk technieken en middelen die ingezet worden bij inbraken in Oracle databank servers.


De 4x4 computer is "hot"

AMD heeft een nieuwe processor gelanceerd: de FX70 serie aan snelheden van 2.6, 2.8 en 3 GHz. Toch halen ze daar Intel's QuadCore niet mee in, en zullen dus onder die prijs moeten blijven.
Volgens extremetech loopt de combinatie van AMD vrij warm, wat gepaard gaat met een relatief hoog energieverbruik.
De 4x4 technologie is gebaseerd op technologie van Nvidia, beter bekend voor zijn videokaarten. Ondertussen is het trouwens een concurrent geworden als je er rekening mee houdt dat AMD grafische kaartbouwer ATI overnam.
.

<<==