22/07/2004
DELLinux
Het leek wel of ze bij Dell even op de delete toets duwden na het uitkomen van het nieuwsbericht dat hun computers met Linux geinstalleerd verkrijgbaar zouden worden. Mogelijk stond de lijn tussen Dell en leverancier Microsoft even roodgloeiend want er volgde onmiddellijk een stroom zogenaamde "rechtzettingen" in de pers: DELL verkoopt GEEN computers met Linux op! Dat doet Questar, een andere firma, en die kopen hun computers toevallig van Dell. Dell heeft in Europa GEEN computers te koop met Linux op. Het is Questar en dat is een Italiaans bedrijf uit Milaan. Enzovoort.
Het bedrijf biedt op zijn Italiaanse website idd twee computers aan met Lindows Linux versie vooraf geinstalleerd. Tevens bieden ze die Linspire software ook aan in 13 versies op hun site, voor wie het zelf wil installeren.

Op 20/07 : http://www.questar.it/shop/customer/home.php?cat=24


..

Lindows verdwijnt

Lindows koos de weinig geinspireerde combinatie van Linux en Windows als naam voor zijn eigen Linux distributie. Ze mikten daarmee van het begin op het grote publiek. Die combinatie ging Microsoft blijkbaar slecht af en ze konden helemaal niet lachen met de naam: volgens hen leek die te veel op Windows en zouden de klanten in de war geraken. Ze spanden verschillende rechtszaken aan maar haalden er in de VS geen succes mee. Ze wisten er wel in NL één te winnen waardoor Lindows zijn software dar niet meer onder die naam mocht verkopen. De nieuwe naam voor Europa werd dan Linspire, en de publiciteit lijkt ondertussen meegenomen. Volgens een bericht op Yahoo heeft MS nu een overeenkomst gesloten met Lindows, om de Lindows naam niet meer te gebruiken, en dat wereldwijd. Volgens geruchten zou MS daar 20 miljoen dollar voor over gehad hebben.
Maar het is niet zeker dat dat alleen voor die naam is. Er schijnen andere aspecten aan de overeenkomst te zitten, die te maken hebben met het gebruik van bepaalde media-speler componenten. Die zou Lindows nu een aantal jaar kunnen gebruiken.

commentaar:
Lindows kan in de verkoop naar klanten daar wel voordeel uit halen, wat weer zijn belang kan hebben voor de beursgang die Lindows zou overwegen. Dan zal blijken hoeveel interesse MS echt heeft voor Lindows. Als ze de meerderheid van de aandelen kopen, hebben ze onmiddellijk Linux in huis, en controleren ze zelf de concurrentie bij voorgeinstalleerde systemen. Het feit dat er al een licentie-samenwerking is voor bepaalde onderdelen kan daarbij een voordeel zijn. Daarmee wordt de distributie besmet met licentie-software, en we krijgen misschien een succesvollere poging verdeeldheid te zaaien in de Linux wereld dan met de ondertussen niet meer zo fris ruikende SCO-zaak.
Niet dat Lindows financien er zo fris uitzien. Door de geplande beursgang moeten ze financiele informatie vrijgeven, en daaruit blijkt dat ze een omzet draaien van 2 miljoen dollar, en een verlies van 4 miljoen. Natuurlijk kan een officieel getal over de MS deal hier ook wel duidelijkheid brengen. Ondanks zijn commerciele en omstreden marketing was Lindows ook aktief met leveren van financiele middelen voor vrije software programmeurs als Hans Reiser met zijn ontwikkeling van het Reiser bestandssysteem.


.


.
.