18/05/2006
Meer Open Source in gsm

Motorola heeft een nieuwe programmeeromgeving voorgesteld, en beschikbaar gemaakt via een website. Het is een "community based development platform". Motorola mikt daarbij vooral op Linux en Java programmeurs. Ze hebben ook nu al een aantal toestellen die op Linux draaien.
Op de site kondigen ze ook Gatling aan, een gratis "Java Test Framework".
Daarme hopen ze het gebruik van java op mobiele toestellen te stimuleren.

Robots aan de hand houden

De NASA ontwikkelde een "rendez-vous" technologie om een soort robot-gestuurde koppeling te laten uitvoeren door ruimtetuigen. Dat soort koppeling in de ruimte werd vroeger altijd door astronauten gedaan. Het DART ruimtetuig moest koppelen met een satteliet, maar het "rendez-vous" liep uit op een crash.

DART kwam met een te grote snelheid op de satelliet af, waarschijnlijk door verkeerde meting van een afstandssensor. De satelliet was van het Pentagon, en zou niet meer in gebruik geweest zijn. De twee toestellen, herleid tot een massa ruimteschroot, kwamen in een andere baan terecht en zullen mogelijk neerstorten op aarde. Waarschijnlijk verbranden ze dan onderweg bij het binnenkomen van de dampkring.


.

Gen-inventaris klaar

De menselijke genen zijn allemaal in kaart gebracht, met als laatste chromosoom 1. Daarop zijn in totaal 3141 genen geÏdentificeerd. Meer dan 100 wetenschappers werkten er meer dan 10 jaar aan. De resultaten zijn online gepubliceerd. In de meeste media wordt de verdienste toegeschreven aan Amerikaanse en Britse wetenschappers. In 2002 kregen twee Britten en een Amerikaan een Nobelprijs voor hun onderzoek.


Sun en Ubuntu

Op de JavaOne conferentie heeft de nieuwe CEO van Sun, Jonathan Schwartz misschien in zijn kaarten laten kijken. Hij sprak namelijk nogal uitgelaten over Ubuntu, een Linux distributie die de laatste tijd veel opgang maakt.
En bij overmaat van toeval was Ubuntu-stichter Mark Shuttlewood ook aanwezig. Hij klom op het podium en hij prees Java.
Mark Shuttlewood's optreden kan misschien verklaard worden door de komende lancering van de nieuwe Ubuntu Linux versie met de naam "Dapper Drake". Tot nu toe had Ubuntu vooral een goede naam als zeer gemakkelijk te gebruiken systeem. Daarmee haalde het veel aanhang bij desktop gebruikers die het thuis wilden installeren op hun computer, of het voor-geinstalleerd vroegen op een nieuwe computer.
Nu zou het dus kunnen dat Sun zijn computers op vraag gaat voorzien van het Ubuntu besturingssysteem. Dat vormt dan een alternatief voor het eigen systeem van Sun, Solaris. Sun had Solaris al open source gemaakt om in te spelen op de trend van open source en vrije software, waarvan vooral Linux de meest zichtbare software is.
Voor Linux gebruikers zou het toch een doorbraak zijn; Sun wordt een van de weinige computerleveranciers die Linux installeert. Maar echt spectaculair zou zijn als Sun onverwacht desktop-computers zou uitbrengen met Linux; op die markt is er immers bijna geen enkele merk-leverancier die het aandurft om Microsoft voor het hoofd te stoten met een serieus aanbod van Linux personal computers..


.
.

<<==