16/02/2006
Microsoft verliest Linux werknemer


Het was spectaculair dat een belangrijke Open Source programmeur vorig jaar ging werken voor Microsoft, in hun "Linux Lab". Nu, nog geen jaar later, neemt hij weer ontslag. Het gaat over Daniel Robbins, de man die ooit Gentoo oprichtte, de distributie die vertrekt van broncode en waarbij de gebruiker zelf alles compileert om zo een optimale installatie te bekomen. Bij MS mocht hij echter niet zo technisch bezig zijn, hij was aangeworven om bij MS kennis over Open Source aan anderen aan te leren. Ondertussen is hij zelf al een tijdje uit het Gentoo Open Source project gestapt, en ook zijn nieuw werk zou geen Linux zijn volgens zijn vorige werkgever.

Omzeilen van censuur
Aan de universiteit van Toronto in Canada wordt een software ontwikkeld die gebruikt kan worden om censuur te omzeilen. Het is een systeem waarbij wel medewerking nodig is van de andere, niet gecensureerde kant. Het idee is dat de gebruikers aan de vrije kant een klein programmaatje draaien waarmee gebruikers aan de gecensureerde kant via hun computer informatie van het internet kunnen opvragen. Dan komt die informatie niet van de gecensureerde computer, en kan dus door de firewalls. Het programma heet [sifon] ("Psiphon" geschreven).

Overnamepoging
Oracle kwam eerder al in het nieuws omdat ze een klein databankprogramma hadden overgenomen, dat bovendien open source was. Vandaag werd bekend dat ze eerder al een poging deden om een grotere opensource databankfirma over te nemen. Ze hadden een bod gedaan op MySQL, misschien de bekendste open source databank. Ook IBM nam al een bedrijf over dat een vrij-software programma maakte dat concurreerde met een eigen product. Je kan maar beter eigenaar zijn van je beste concurrent.
De chef van MySQL bevestigde dat er een overnamepoging was, maar gaf geen details over tijd of bedrag.

Een en ander kwam aan het licht op de Open Source Business conferentie in de VS. Die begon 14 en 15 februari aan de westkust in San Francisco, en gaat 17 en 18 februari verder aan de oostkust van de VS, in Newton.
Er is aandacht voor "start-ups", het gebruik van de licenties, en de grote vraag of MS een Open Source software bedrijf gaat worden en -indien ja, wanneer.Gebruikersrechten teruggeschroefd
De media-industrie gaat steeds verder in het terugschroeven van de rechten van gebruikers van cd's en dvd's. Een koper van een computer zal al gemerkt hebben dat hij bij het starten van de software om dvd's te spelen, een keuze moet maken tussen verschillende "regio-codes". Vanaf die keuze gemaakt is kunnen DVD's van andere regio-codes niet meer gespeeld worden. Dat betekent concreet dat geen Amerikaanse DVD's gespeeld kunnen worden als de speler op Europa is ingesteld. Op zich geen probleem als je de dvd-speelsoftware in een andere stand kan omschakelen, maar er is een teller ingebouwd. De 5e keer dat je probeert de regio te verzetten blokkeert die voor altijd op die regio.
De RIAA zegt ondertussen dat een CD via je computer omzetten naar een ander formaat niet onder het "fair gebruik" valt, en ook dat je volgens hen geen backups mag maken van je CD's.


.


.
.

<<==