27/04/2006
Niet uitwisselbaar
De gesprekken tussen de partijen van de twee nieuwe DVD-formaten zouden niets hebben opgeleverd. Daardoor zullen de schijfjes niet uitwisselbaar zijn tussen beide typen apparaten. Fabrikanten zullen ofwel een keuze doen ofwel beide apparaten op de markt brengen, klanten zullen ofwel een keuze doen ofwel beide systemen aanschaffen. Veel kans dus dat er een apparaat op de markt komt dat beide formaten kan lezen en schrijven, waarna we nog niet weten welk nu het meest gebruikt is. Dat zou dan na verloop van tijd pas uit te maken zijn op basis van de verkochte schijfjes.
Aan een kant staat Matsushita (Panasonic etc) met het "Blu-Ray DVD" formaat en aan de andere kant Toshiba met "HD-DVD".
De "Blu-Ray" dvd's zouden eerst als produkt op de markt zijn, ingebouwd in PC's. De versie "single layer" zou 25 Gb bevatten, de "double layer" versie 50 Gb.

Geweldig spel
In Oklahoma heeft de senaat ook naar de witte mars geluisterd, en een wet goedgekeurd die het verkopen van gewelddadige computerspelen aan min-18 jarigen verbiedt. De computerspelen zouden namelijk toegevoegd worden aan een lijst met produkten die schadelijk zijn voor minderjarigen. Oorspronkelijk haalde de wet het met 47 stemmen tegen nul, maar door een motie zal ze toch herbekeken worden. Een federale rechter schroefde al eens een gelijkaardige wet in Michigan terug.

Vecht tegen DRM
Nadat we vorige week vernamen dat de Canadese muziekindustrie uit de media belangenorganisatie met Amerikaanse collega's stapte, valt de eenheid in de Canadese media-business verder uiteen. Nu zijn de muzikanten zelf aan zet. Een aantal van hen richtte een nieuwe samenwerking op om de "copyrights" te beheren. Ze zijn tegen de repressieve vervolging van jongeren die muziek delen via internet, ze zijn tegen DRM beperkingen in muziekapparatuur en tegen DMCA-achtige wetten, zoals de VS die de wereld rond probeert op te dringen. Bovendien zijn ze het beu dat de grote plantenfirma's altijd doen alsof ze in naam van de artiesten spreken, want het zijn niet de belangen van de artiesten die daar verdedigd worden.
Ze openden een site waar hun persbericht als pdf is na te lezen: www.musiccreators.ca.

Poppenkast
Als het niet het einde - maar het begin van de maand was geweest (bv de 1e), had vriend noch vijand het ernstig genomen: de topman van Sun, McNeally, treedt af als CEO van het bedrijf. Hij maakt plaats voor Jonathan Schwartz.
Schwartz was al jarenlang betrokken bij het beleid, sinds 2004 rechterhand van McNeally, en was mee drijvende kracht achter het open source beleid van Sun, dus die koers zal waarschijnlijk gewoon verdergezet worden.
In tegenstelling tot de koppensnellerij bij sommige andere bedrijven lijkt het hier een zachte overgang te worden.
McNeally blijft voorzitter van de directieraad. Hij leidde het bedrijf -dat hij mee oprichtte- 22 jaar lang, trouwens met alle plezier volgens hemzelf.
Inderdaad wist hij regelmatig de hele IT sector te amuseren met zijn uitlatingen aan zijn concurrenten, meer bepaald zijn scherpe uithalen naar Microsoft.

Een blog op businessrevieuwonline.com gaf een overzicht, enkele voorbeelden, vrij vertaald:
- Als Steve Ballmer mij een wacko noemt, beschouw ik dat als een compliment.
- Wat nog beter is dan Windows te hebben, is de Engelse taal bezitten, dan kan je iedereen 249 dollar laten betalen voor het recht om de taal te spreken
- "W2K" (Windows 2000) zal een grotere ramp zijn dan "Y2K" (de milliniumbug)
- Over de Microsoft top: "Ballmer en Butthead" (Ballmer en Gates)
- Een reuze haarbol "a Gaint Hairball" (heeft dat misschien het "evil dust puppy" personage van Illiad geinspireerd?)
- Bij de opening van een persconferentie: "Kent er iemand nog een goei monopolie-moppen?
- Laat de regering stoppen met geld uitgeven aan een hoop bullshit en in plaats daarvan alle Microsoft aandelen kopen. Dan kunnen ze al het "Intellectual Property" vrijgeven in het publieke domein, en is er gratis Windows voor iedereen! Dan bronzeren we Gates en zetten hem als standbeeld voor het Ministerie van Handel.
Lachen naar het digitale vogeltje
Australie is van plan een nieuwe identiteitskaart in te voeren met een foto. Hoewel dat in Belgie niet meer dan "En dan?" oproept, is het in Britse Gemenebestlanden niet zo vanzelfsprekend. Groot-Brittanië ging er altijd prat op geen identiteitsbewijs te hebben, maar ook daar sprak men anders na "9-11" en de bomaanslagen in de metro.
De Australische kaart bevat een foto en identiteitsgegevens, en zal onder meer nodig zijn als identificatie bij medische bijstand. Officieel is het niet de bedoeling mensen te verplichten de kaart altijd bij zich te hebben als bewijs van identiteit, zoals in Belgie.
Gebruikers kunnen zelf kiezen er extra gegevens op te laten zetten zoals contactadres enz, waardoor de kaart tot 17 andere documenten of kaarten kan vervangen. Vanaf 2008 kan de registratie beginnen en op 2 jaar tijd zouden de kaarten moeten uitgedeeld zijn.

Eigenaardig detail: De foto zou opgeslagen worden in de electronische chip, en er zijn nog meer extra beveiligingen in de kaart ingebouwd. Het lijkt dus op een erg geavanceerde identiteitskaart.
Veel vliegtuigcrashes of bomaanslagen in de metro zijn over Australie niet bekend. De verantwoordelijk voor de Australische "Treasure" lijkt er wel over te denken als een ID kaart en versprak zich trouwens even, maar corrigeerde zich onmiddellijk erna.
De kosten zouden 1 miljard geschat zijn, en de opbrengsten 3 miljard, dus netto zou het 2 miljard besparen. Oppositie waarschuwt zowel voor misbruik en het schenden van de privacy, als voor uit de handen lopende kosten die niet begroot zijn.


Patentspeculatie
De overdadige toekenning van patenten in de VS heeft al langer geleid tot overmatige klachten en rechtszaken van bedrijven tegen elkaar, waarbij het soms eerder doet denken aan afpersing, bedreiging of monopoliebevestiging. Maar nu is er een nog duidelijkere stap gezet. Een aantal kapitaalkrachtigen heeft geinvesteerd in een financieel bedrijf dat patenten opkoopt. Ze haalden bij grote electronica en computer bedrijven in totaal zo'n 400 miljoen dollar op, waarmee ze al 3000 tot 5000 patenten opkochten.
Hoewel het kan voorgesteld worden als een positieve investering in nieuwe uitvindingen, is het gevaar veel groter dat met zo'n patentenportefeuille eender welk ander bedrijf aangeklaagd zal kunnen worden wegens het overtreden van een van de patenten in de schuif van "Intellectual Venturers". Het geld wordt dan verdiend met het eisen van een schadevergoeding om het niet tot een proces te laten komen. Bedrijven die op die manier zakendoen werden in 2001 door een intel medewerker beschreven als "patent trollen".
Deze "patentTrol" werd in 2000 opgestart door een topfiguur van Microsoft.

De computerschermcamera
Het uitpluizen van patenten en wie ze genomen heeft was voor het speculatief opkopen van patenten een interessant vak. Barry Fox wijdde er een website aan.
Hij volgde technologiefirma's op en bestudeerde de patenten die ze ontwikkelden. Op basis daarvan deed hij voorspellingen van uitvindingen en produkten.
Laatste voorbeeld is een patent om in een computerscherm tussen de pixels of beeldpunten in, kleine lichtgevoelige sensoren in te bouwen. Daardoor zou een massa beeldinformatie bestaan, die als ze door software juist in elkaar geplakt wordt, een beeld zou opleveren als van een camera. Verdere miniaturizering zou het later toepasbaar maken in gsm's, zodat er geen plaats verloren wordt voor de aparte lens.

Wie zijn privacy in gevaar acht door aangestaard te worden door een computerscherm kan zich nu ook al zorgen maken over de digitale camera's. De software in die camera's is steeds meer in staat om bij het fotograferen met flits de rode oogjes weg te werken. Door het onderzoek om software rode ogen te laten vinden in een beeld, ontdekte men een 'leeftijdscanner'. De reaktie van de pupil op een flits zou namelijk leeftijdgebonden zijn. Door verschillen in rode ogen zou men de leeftijd kunnen bepalen van de persoon die gefotografeerd wordt.

Verder doorgedacht op de "ziende" computerschermen zouden we dan terechtkomen in een wereld waar de schermen tweerichting worden, als een echt venster dus. Het wordt ook erg moeilijk om te weten of een computer ook een camera heeft of niet. Het is nu al eigenaardig als je de nieuwe iMac core duo installeert, en plots een beeld van jezelf te zien krijgt in de installatieprocedure. Je moet niet lang nadenken om je af te vragen wanneer de camera eigenlijk opneemt en wanneer niet. Als je zeker wil zijn kan je hem nog altijd afplakken nu, want hij zit boven het scherm ingebouwd.
En als ze nog verder gaan krijg je van de bankautomaat behalve geld ook een medisch ticket waarin de ondertussen uitgevoerde borstkankerscan vergeleken is met de vorige en je gevaarlijke verschilpunten op een lijstje krijgt.
.

.
.
De linux distributie-kiezer: http://www.zegeniestudios.net/ldc/

<<==