15/03/2007
Zoek de moordenaar op Google

In New Jersey is een rechtzaak aan de gang waarin een vrouw beschuldigd wordt van moord op haar man in 2004. Uit de loop van het proces kwam naar voor dat de vrouw de dagen voor de moord gezocht had op Google naar "Hoe iemand vermoorden", "snel vergif", en "niet detecteerbaar vergif", "dodelijke dosis", alsook naar allerlei wapenwetten in de staat New Jersey en Pennsylvania.
Haar man werd even later doodgeschoten met een geweer uit Pennsylvania.

Genetisch gewijzigd mais ligt op de lever
Volgens Greenpeace Frankrijk bestaat er een onderzoek waaruit blijkt dat een genetisch gewijzigde mais die gevoerd werd aan ratten, problemen oplverde voor de dieren hun lever en nieren. Volgens het onderzoek zou het gaan over "vergiftigingsverschijnselen". Het was onafhankelijk onderzoek, en het werd uitgevoerd op mais voor menselijke consumptie, die sinds begin 2006 goedgekeurd was in Europa. Greenpeace vind dat het te gevaarlijk is om zonder bewijs van de veiligheid de genetisch gewijzigde gewassen te gebruiken. Bovendien kunnen de gewijzigde eigenschappen overgaan op niet gewijzigde gewassen, en zich zo ongecontroleerd verspreiden.
Het ergste is dat het bedrijf Monsanto de resultaten van die studie kende en probeerde weg te moffelen volgens Greenpeace.

Geen vet patent in Duitsland

Een Duitse patentenrechtbank heeft een patent verworpen dat aangevraagd was door Microsoft. Het gaat over het zogenaamde "FAT" patent. FAT staat voor "File Allocation Table", de manier waarop de computer op een magnetische schijf de namen en de plaatsen van de bestanden bijhoudt. De rechtbank concludeerde dat de methode van het FAT systeem niet een waardevolle uitvinding was, maar een voor informatici voor de hand liggende manier van werken. Nergens werd aangetoond dat MS een nieuwe uitvinding deed tov de reeds bekende technieken op dat moment.
Het patentbureau van de VS had het FAT patent oorspronkelijk ook ongeldig verklaard. Maar later bedachten ze zich en vonden ze het nieuwe uitvinding, en kreeg MS de mogelijkheid om geld te laten betalen voor licenties. Het FAT systeem wordt onder anderen gebruikt op magnetische geheugens voor camera's. Er moet dan betaald worden om het recht te krijgen om geheugens te mogen formatteren met het FAT systeem. Dat werd onder meer veel gebruikt omdat het ook op de meeste computersystemen leesbaar is.


.


.
.

Radio Centraal - WebGang <<==