10/05/2007

Vliegende start in Japan

Het ministerie van communicatie in Japan heeft een oproep gelanceerd om in overheidsdiensten Linux te gebruiken. Het ministerie heeft ook een aantal bijhorende richtlijnen bekendgemaakt. Een aantal grote IT bedrijven hebben een consortium opgericht om een aanbod te ontwikkelen dat daarop afgesteld is. De overheid in Japan zou in 2007 1,25 tot 2 miljard Yen uitgeven aan informaticasystemen. Microsoft domineert ook in Japan de markt, en de regering zou dat een onrustwekkend overwicht vinden die de de eigen vrijheden beperkt.
Ook na het bekendworden van de SCO klacht, in 2003, nam de overheid in Japan al stelling. Het ministerie van Economie, Handel en Industrie publiceerde een rapport over open source en GPL software, om uitleg te geven over die licentievormen. Ze verklaarden onomwonden dat niemand zich door onnodige angst moest tegen laten houden om Linux verder te gebruiken en te ontwikkelen. In veel apparaten zou immers Linux ingebouwd kunnen worden als besturingssysteem, en dat is een markt waar Japan van leeft.
Van 16 tot 18 mei gaat op ESEC 2007 een beurs door over "Embedded System Development", georganiseerd door CELF.
De CELF is een consortium van Matsushita, Sony, Hitachi, NEC, Philips, Samsung, Sharp en Toshiba die werken aan het verbeteren en aanpasen van Linux voor gebruik in electrische en electronische apparaten. CELF staat voor "Consumer Electronics Linux Forum."

www.esec.jp in vloeiend Japans
www.celinuxforum.org (ook beetje in het Engels)


OLPC oogst

Red Hat zorgt voor het besturingssysteem in de laptop van het "One Laptop Per Child" project, dat goedkope en energievriendelijke laptops voor ontwikkelingslanden ontwerpt. Het was een speciaal aangepaste versie van hun Fedora Linux, en de daarbij opgedane kennis gaat nu van pas komen in een project dat ze "Global Desktop" noemen. De eerste versie van de software daarvoor zou in juni uitkomen, maar er wordt verwacht dat die nog sterk zal evolueren daarna. Red Hat wil de online en offline wereld steeds verder laten overlappen, waarbij het op de duur niet meer echt duidelijk is wat nu "je computer" is en doet, en wat "het netwerk". Het netwerk staat daarbij dan vooral voor de "diensten" die je gebruikt via het netwerk, zoals bewaren van gegevens en gebruiken van programma's via het netwerk.

Zonsopgang

Sun is niet weg te branden uit het nieuws. Ze worven Ian Murdock, de stichter van Debian GNU/Linux aan om hun eigen unix systeem onder handen te pakken. Solaris heet dat, en het bestaat al zolang dat het er stilaan ook zichtbaar aan is. Dat zegt Murdock tenminste, en hij wil Solaris wat Linux-achtiger maken. Meer nog, hij wil er een betere Linux van maken dan Linux zelf. Solaris heeft kwa duurzaamheid zijn plaats al verdiend, maar Linux draait op meer verschillende computerhardware, heeft een erg lage instapdrempel, en is gebruiksvriendelijker. Zo is de manier om software te installeren op Linux veel makkelijker, alhoewel dat niet zomaar over te zetten is naar Solaris. En Solaris heeft ook eigenschappen die toelaten het veel meer te optimaliseren en daarop te testen (DTrace) en een geavanceerd bestandssysteem ZFS.
Om meer kruisbestuiving mogelijk te maken tussen Solaris en Linux zou Sun overwegen om Solaris ook onder de GPL licentie te brengen. Daardoor worden licentieverschillen weggewerkt die die evolutie in de weg staan. Het Solaris systeem was eerder al gratis te downloaden, waarbij het zelfs uitgetest kon worden op een gewone pc.

De shell van Solaris zou bv 20 jaar oud zijn, en de backspace toets zou daar niet in bruikbaar zijn?
Het project van de Linux-guru Ian Murdock zou "Indiana" als codenaam hebben, waarschijnlijk omdat Murdock uit die staat is.iPhone, jPhone
Op de "JavaOne" conferentie pakte Sun uit met software voor een gsm-toestel. Ze hebben een heel software-platform uitgebouwd, van besturings systeem tot toepassingsniveau. De kern van het systeem is een Linux kernel, en er bovenop draait iets met Java zoals de plaats van de aankondiging al doet vermoeden. Nochtans is het niet bij Sun zelf ontwikkeld, maar een gevolg van de aankoop van "Savaje Technologies". Ze noemen de verder ontwikkelde Savaje nu "Java Mobile FX". Er werd al wel een demotoestel getoond, maar het zal nog maanden duren eer er iets van op de markt komt, en daar zal het moeten opboksen tegen een bestaand aanbod van "smartphones".

"Savaje" .. die naam .. overeenkomst met "java" ..?


Open brief van Apache

De Apache Software Foundation richt ondertussen een open brief aan Sun.
Daarin vragen ze de voorwaarden voor het gebruik van de "Java Compatibility Kit" te versoepelen. Met de huidige voorwaarden kan het niet gecombineerd worden met de open source code van Apache. Ze doen dan ook een beroep op Sun om op dit gebied in de richting van de open source software over de brug te komen. De huidige voorwaarden komen niet overeen met de open geest die Java veronderstelt, vindt Apache.


www.apache.org/jpc/sunopenletter.html
.

Radio Centraal - WebGang <<==