06/04/2006
Snelstappen
In Europa is een nieuw record "snelstappen" gevestigd. De recordhouder is een 30 centimeter grote robot. Stappen voor robots is niet zo vanzelfsprekend, meestal zie je ze op wielen. De snelheid van het voortbewegen op benen wordt dan ook gezien als een graadmeter van de complexiteit van de robot. Het record werd gevestigd door Duitse en Schotse onderzoekers. De snelheid van een stappende robot wordt uitgedrukt in verhouding tot de lengte van zijn benen. Het Massachusettes Institute for Technology had robot van meer dan 1 meter die met een snelheid van 1,4 "beenlengtes per seconde" liep.
De kleine Europese tegenhanger haalt 3,5 beenlengtes per seconde, in verhouding meer dan dubbel zo snel dus. Hij is ook voorzien van "leertechnologie", hij leert dus lopen. Hij begint traag en gaat geleidelijk aan ook beter, en dus sneller lopen. Eigenlijk probeert hij talloze kleine variaties van zijn beginbeweging, en evalueert gewoon of het beter gaat. Probeersels die voor een hogere snelheid zorgen blijft hij onthouden, en zo evolueert zijn stapgedrag op een van de biologie afgekeken manier. Deze experimentele looprobot is nog geen volledig vrijstaand systeem, er is verbinding met een kabel, maar dat zou geen verschil mogen maken voor het principe.
Voor wie zich nog de militaire ontwikkeling van lopende gevechtsrobots met schiettuig herinnert: deze robot loopt op 2 benen, wat veel moeilijker is dan op 4 zoals de militaire. Het experiment gebeurde dan ook op een mooi plat vlak. Behalve de benen is er trouwens niet veel robot-lichaam aan deze robot. De verhoudingen van de benen en de voeten zien er wel menselijk uit.

Virtualisatie
Door het uitstel van de volgende Windows versie en de Windows virtualisatie software, komt een andere speler in de aandacht: VMware.
Ze hebben nu de "Virtual Machine Importer 2.0" uitgebracht als beta-versie. Die kan gratis gedownload worden om te testen.
De bedoeling van virtualisatie software is dat je op een computer verschillende besturings-systemen kan starten, om bv software te testen of te ontwikkelen voor verschillende "platformen", helpdesk enz..
De computer start in een basis systeem, en met de virtualisatie kan in dat systeem nog eens een ander systeem gestart worden. Er is natuurlijk wel meer geheugen nodig om dan ook effectief te kunnen werken.
Een andere manier om twee systemen op 1 computer te draaien is "om de beurt" principe. Zo'n "dual boot" systeem wordt meestal toegepast door mensen die net overstappen van Windows naar Linux. Dan kies je bij het starten uit een zeer eenvoudig keuzemenu of je Windows of Linux wil starten, en daarna draait alleen dat ene systeem, tot je terug afsluit. Je kan vanuit Linux meestal wel aan de gegevens die je bewaard hebt op je Windows deel van de harde schijf.
Op mac bestonden en bestaan ook truukjes om oudere software te kunnen draaien, bv bij overgang van systeem 9 naar OS-X, en nu bij de overstap van OS-X op PowerPC naar OS-X op intel core duo. Daar komt nu een extra mogelijkheid bij, omdat Windows in principe ook op de intel processor van de nieuwe reeks Mac's kan draaien. Nadat experimenten van hackers hadden aangetoond dat het kon, heeft Apple dat nu expliciet toegegeven. Ze hebben aangekondigd dat ze een produkt op de markt brengen om op hun computers de ruimte te laten een ander systeem te installeren. De gebruiker kan daarna bij het starten van de computer zijn keuze maken, zoals bij de voornoemde "bootloaders".
Tweede "open standards" staat
In de VS is nu een tweede staat begonnen met aandacht te geven aan open documentformaten, zodat andere diensten en burgers ze gegarandeerd kunnen lezen en gebruiken zonder een bepaald programma te moeten aankopen. Er is een wetsvoorstel in Minnesota dat stelt dat als de omstandigheden het niet technisch onmogelijk maken, er open standaarden moeten worden gebruikt.

Opwarming van het Witte Huis
Steeds meer wetenschappers durven nu luidop zeggen dat de Bush administratie het hen "moeilijk maakte". Zo zouden ze niet vrij hebben kunnen spreken over de opwarming van de aarde. Daardoor krijgt de publieke opinie in de VS een onvolledig beeld van de opwarming. De Washington post besteed er vandaag aandacht aan in een artikel. Daaruit blijkt onder meer dat de overheid zou ingegrepen hebben in de rapporten, artikels en conferentiewebsites. Ze haalden er bepaalde verwijzingen naar de opwarming van de aarde uit.
Wetenschappers en medewerkers werden gesanctioneerd vanwege hun uitspraken, en sommigen kregen ronduit te horen dat ze beter niet meer met de pers konden praten.

Gezondheid van een hacker
De hackerscommunity of programmeursberoepsgroep heeft zo zijn eigen gezondheidsproblemen te verwachten. Computerprogrammeurs bestaan ondertussen lang genoeg om er studies aan te wijden hoe hun gezondheid evolueert in vergelijking met de niet-nerds. De interesse daarvoor dook vooral op naar aanleiding van "beroepsziekten" als CTS, muisarm, RSI enz.
Maar ook het slaappatroon van de hackers zou zware verstoring vertonen. Veel van de klachten zouden veroorzaakt worden door een slechte slaaphygiene, maw slechte gewoonten. De programmeur die gaat slapen en 's nachts wakker wordt, is misschien geneigd even de laptop aan te klikken om nog wat verder te doen tot hij terug moe wordt. Maar helaas bevordert dat net het wakker worden van het brein. De kans is groot dat na herhaald voorkomen het slaappatroon zodanig verstoord is dat de hacker een patient wordt. De tv aanzetten is trouwens al niet veel beter dan de laptop.

Er is blijkbaar een groep mensen die bewust hun slaappatroon proberen aan te passen aan hun onregelmatige manier van werken. Ze hebben de theorie ontwikkeld dat een aantal korte slaapjes opgeteld kunnen worden en zo een volledig nachtrust vervangen. Het gaat hen erom netto minder te slapen en dus meer "bruikbare" tijd over te houden. Ze merken bv op dat ze na verloop van tijd bij een korte slaap toch ook in het stadium van diepe slaap of remslaap kunnen komen.
Helaas lijkt het de gezondheid te schaden. Door een lange diepe slaap bouw je een reservebuffer op, die je kan aanspreken als je uitzonderlijk veel langer wakker bent. Bovendien neemt het aantal ongelukken angstwekkend toe bij mensen met verstoord slaapgedrag. Al autorijdend indutten en in "rem"slaap komen brengt je niet op de juiste manier tot stilstand.

Rugpijn is een veelvoorkomend probleem bij allerlei beroepen. Maar je hoeft geen zakken van 30 kg te dragen om een zwakke plek in je rug tot het einde te forceren. Van het doorlopend zitten worden bepaalde delen van de rug extr zwak, en die in het weekend dan even overbelasten met sportieve aktie of zwaar werk is een veelgemaakte fout. Veel kans dat dan een chronische rugpijn overblijft.

Ook hoofdpijn is een veel voorkomende klacht, die meestal als "te vage klacht" wordt beschouwd om er iets aan te doen. Toch kan men gemakkelijk uitproberen of de werkomgeving geen oorzaak is. Komt de hoofdpijn voor in vakantieperiodes of weekends? Wat gebeurt bij het wisselen van de werkplek?

Een ander interessant fenomeen is de aandacht. Computerprogrammeurs leveren grote inspanningen om zich te concentreren, maar op andere momenten hebben ze de grootste moeite om zich gedurende langere of zelfs kortere tijd op iets te concentreren. Bij het programmeren hebben ze dat probleem helemaal niet. Op het eerste zicht lijkt het gewoon gebrek aan interesse. Maar misschien is het meer. Door het intens werk van het programmeren worden de hersenen eigenlijk getraind op het complexe denken. En zouden ze het dus moeilijker hebben met passief luisteren of op een andere manier met een beperkte taak bezig te zijn.
.
<<==