08/01/2004
Cinemabezoeker is een crimineel
Dat lijkt wel de boodschap van de Amerikaanse filmindustrie. Ze zijn zo bang dat hun nieuwe films bij het uitkomen gekopieerd gaan worden dat ze steeds drastischere maatregelen treffen. Zo sturen ze bij previews eigen bewakers mee met de filmcopie. Die patrouilleren in de zaal met nachtkijkers om te kijken of niemand met een digitale camera de film opneemt.
Het lijkt om te lachen maar dat is het niet meer in sommige VS-staten waar er een speciale wet werd gemaakt om het filmen in de filmzaal te verbieden. In California is die in werking sinds 1 januari, en in Ohio wordt ze geldig vanaf maart. Er wordt gesproken over gevangenisstraffen (van 1 tot 5 jaar), en boetes (2.500 tot 250.000 dollar).
Volgens de filmindustrie komt meer dan 90 procent van de piraatversies van films op het internet voort van camcorders.
Onafhankelijk onderzoek kijkt er anders tegenaan: meer dan 3/4 van de piraterij komt van binnenuit. Personeelsleden hebben het best en het eerst toegang tot het materiaal en zijn de grootste bron van piraatkopieen.
Ondertussen probeert de filmindustrie de wetgeving uit te breiden naar andere staten.

CD-koper is ook een crimineel
Omdat de platenindustrie al haar klanten als potentiele criminelen beschouwt, veroordeelt ze hen tot het kopen van beschadigde CD's. Vroeger kwamen al sommige platenfirma's in opspraak omdat ze opzettelijk beschadigde CD's produceren. De reden daarvoor is dat die CD's moeilijker te kopieren zijn, en door het ontnemen van dat kopieerrecht hoopt de betreffende firma meer CD's te verkopen.
Het zou echter omgekeerd kunnen uitdraaien; soms schrikt het de klanten juist af om die cd's te kopen.
Test Aankoop waarschuwde al eerder voor deze bedrieglijke praktijk. Nu klagen ze de platenfirma's ook aan:
Het probleem is echter dat die beveiliging (...) er soms ook voor zorgt dat het lezen van de cd onmogelijk wordt op sommige toestellen (computers, autoradio/cd-speler, enz...). De eerlijke consument is het slachtoffer van een maatregel die uiteindelijk zijn doel mist en in strijd is met de wetgeving op de auteursrechten. Daarom eist Test-Aankoop de stopzetting van deze praktijken en dagvaardt ze de 4 grootste platenfirma's, de marktleiders (Sony, EMI, BMG, Universal Music).


.

Apple, i-pod en de concurrentie
Apple wist ondanks de woelige golven overeind te blijven in de multimedia industrie op internet. Ze lanceerden doelgericht een combinatie van muziek-download dienst en apparaatjes om die muziek mee te spelen onderweg.
De eerste reeks van die draagbare muziekspeelapparaten met harde schijf was redelijk exclusief (en ook duur).
Nu de eerste hype voorbij is lanceert Apple een goedkopere (250 $) reeks met beperkte eigenschappen, (4 Gigabyte) maar met veelkleurige modellenkeuze. Ze lijken daarbij geinspireerd door het succes van hun kleurige e-mac reeks.
Toch duikt er ondertussen concurrentie op uit Japan. I-River lanceerde een apparaat met een harddisk van 40 Gigabyte, nadat ze eerder al een 20 Gigabyte versie lanceerden. Hoewel het ook een FM-radio bevat, kan je niet van die radio opnemen, wat technisch nochtans makkelijk zou kunnen. Van een lijn-ingang of een micro opnemen gaat wel, en via een USB-aansluiting kan je ook andere bestanden van je computer bewaren op die schijf. Verder opvallend aan het apparaat is dat het ook ogg-vorbis geluidsbestanden kan gebruiken. Die zijn gecomprimeerd volgens een vrije techniek, die bovendien efficienter is dan mp3.

Apple dichter bij vrije software
Tot nu toe kon een OS X gebruiker OpenOffice.org gebruiken. Daarvoor moest hij dan wel eerst XFree als fundering installeren. Het ziet er naar uit dat er voor die XFree steeds meer programma's beschikbaar gaan worden voor Mac OS X. Een team van programmeurs doet er alles aan om vrije software te vertalen naar Darwin, de basis van het Apple besturingssysteem. Het project dat ze daarvoor oprichtten heet "Fink", met een "f". (http://fink.sourceforge.net)
In de vrije softwarewereld wordt als grafische schil dikwijls KDE op Linux gebruikt. Daarvoor bestaan heel wat programma's waaronder een office pakket "K Office". Er wordt nu hard aan gewerkt om dat pakket rechtstreeks te laten werken op een Mac OS X, het huidige unix-achtige besturingssysteem voor Apple computers. Er werd in augustus 2003 aan begonnen, en nu is er al een werkende testversie. De bestanden zelf zijn te vinden op kde.opendarwin.org
Toen een van de ontwikkelaars het nieuws van de "werkende versie" verspreidde steeg zijn site van 2500 raadplegingen naar meer dan 1 miljoen!



.


.
Security or Freedom?
In de VS is een Federal Task Force bezig met het onderzoeken van de "security", meer bepaald in functie van het "Department of Homeland Security"
Een van de ideeen is om programmeurs een speciale "beroepsvergunning" te geven. Ze zouden persoonlijk verantwoordelijk gesteld kunnen worden voor de code die ze schrijven. Dat houdt ook in dat hun vergunning kan ingetrokken worden, en dat programmeurs mét vergunning meer verdienen dan die zonder. Er zou een echte kloof kunnen ontstaan tussen de twee categorieen, en bedrijven zouden systematisch met vergunde programmeurs kunnen gaan werken om zich zo tenminste schijnbaar in te dekken en kwaliteit te zoeken. Vraag wordt dan ook wat er in dat geval met vrije, open source, software gebeurt. Gaan bedrijven vergunde programmeurs betalen om daaraan te werken? Wordt dat werk gemengd met dat van niet vergunde programmeurs? Is het de ultieme manier van de gevestigde softwareindustrie om vrije software in het "niet-vergund en dus niet-kwalitatief"-hoekje te drummen?