11/11/2004
Nullsoft hersendood
Nullsoft, de makers van WinAmp, heeft afscheid genomen van de laatste programmeurs van het Winamp project na het afleveren van versie 5. Er blijft alleen nog een paar man over voor onderhoud en bug fixes, maar er zullen geen nieuwe versies van het programma meer uitkomen zoals het er nu uitziet. De winamp community is levend en wel en er worden allerlei uitbreidingen ontwikkeld voor het programma. Sommigen roepen nu ook op om de programmacode vrij te geven zodat het programma een nieuw leven kan krijgen, zoal met Netscape gebeurde.
De naam heeft echter zijn plaats in de geschiedenis verdiend. Nullsoft kwam in het nieuws toen het in 1999 werd overgenomen door AOL, voor 100 miljoen dollar. De groep jonge programmeurs had meer inspiratie dan ze ruimte kregen van het moederbedrijf. Het botste verschillende keren, bv toen Nullsoft in 2000 zonder AOL te raadplegen Gnutella uitbracht. AOL draaide het onmiddellijk terug, maar de broncode was vrijgegeven onder een vrije software licentie, en de boom van Peer-to-Peer netwerken was niet meer te stoppen.
In 2003 dook er weer een conflict op toen Nullsoft een programma voor file-sharing netwerk met encryptie uitbracht, onder de naam "Waste". AOL vond het ook maar waste en op minder dan een dag tijd na de officiele release op de site, werd het door AOL van de website gehaald. Een nogal paranoia reaktie lijkt het als je bekijkt wat voor een schitterend programma "waste" eigenlijk was. Het programma zorgde voor communicatie als chat, instant message en bestanden uitwisselen. Het was bedoeld voor intense communicatie van kleine werkgroepen binnen een bedrijf, waar ook de beveiliging door encryptie haar belang heeft.
Het grootste bezwaar van AOL leek de GPL licentie te zijn die gebruikt werd door Nullsoft. Ook dat getuigde van de tegengestelde cultuur tussen de Nullsoft programmeurs en de mediagigant.
Een andere sterke realisatie van Nullsoft is "Shoutcast", een programma om audio te streamen over het internet.


.



.

Man die Windows verkocht opgepakt
Volgens de New York Times is een 27 jarige door de Federale politie opgepakt omdat hij broncode verkocht van Windows. Het zou over de oudere versie NT en 2000 gaan. De man die nu beschuldigd wordt, werd in 2003 al veroordeeld voor afluisterpraktijk en het inbreken in computersystemen.
Vroeger op het jaar dook er op internet broncode op van Windows, maar het is nog niet duidelijk of er een verband is met deze zaak. Ook sommige bevoorrechte partners van MS krijgen onder strenge voorwaarden inzage in sommige stukken code.
Een woordvoerder van MS zei echter dat hun "geheim recept" was, "te vergelijken met de geheime formule van cola", die te grabbel werd gegooid.
Door programmeurs wordt de waarde van de broncode niet zo hoog ingeschat. De betaling voor de hier genoemde code ging via paypal en bedroeg 20 dollar.

De mmm-box
Microsoft houdt er niet zo van dat hun X-boxen gebruikt worden voor andere doeleinden dan die zij voor ogen hadden. Klanten die hun X-box omgebouwd hebben worden nu uitgesloten van het X-box live op internet. Deze maatregel viel ongeveer samen met het verschijnen van "Halo 2", gisteren.
Ze krijgen een daarvoor blijkbaar speciaal ontworpen foutmelding van hun toestel: "Modified X-box error".

Als je niet meer op het speel-netwerk kan, blijft er tijd over voor andere knutselprojecten natuurlijk. Zo is iemand erin gelukt om een cluster te maken van 8 X-boxen. Het begon met de vraag of hij Linux zou kunnen draaien op een x-box, maar eindigde met een opstelling van twee torentjes x-boxen tot cluster gekoppeld. Hij deed snelheidstesten tegen andere machines.

VS verklaren Indymedia inbeslagname
Nadat EFF een motie indiende om de zaak publiek te maken, antwoordde de overheid dat het gaat over een "internationaal terrorisme onderzoek". Het onderzoek zou ernstig geschaad worden door het vrijgeven van informatie daarover.
EFF is de Electronic Fronteer Foundation die de rechten van burgers verdedigt.
.


.
.