21/10/2004
Studenten ontwerpen via internet
Het European Space Agency gaf een nieuwsbericht uit over een 250 tal studenten van verschillende Europese universiteiten die een satelliet hebben ontworpen. Het opvallende van het bericht was, naast de technische kant van de satelliet, de werkwijze van de groep. Slechts om het half jaar komen afgevaardigden bijeen voor een workshop. Verder gebruiken ze het internet als voornaamste medium, met tools die meestal gebaseerd zijn op vrije software, zoal IRC, webserver, news server enz. Terwijl in de kranten gepleit wordt voor superuniversiteiten in Europa bewijzen studenten dat het mogelijk is met een volledig gedistribueerd systeem te werken, met relatief weinig middelen. De samenwerking gebeurde binnen het kader van het Student Space Education and Technology Initiative.

Waar zijn de letters naartoe?
Op de Secunia.com website kan je een paar interessante testen doen ivm de veiligheid van gegevens invullen in een browser. Er staan twee voorbeelden van links naar de website van een bank. Het eerste voorbeeld vraagt op de site van de bank een test tekst in te voeren. Als je terug gaat naar de Secunia site staat jouw tekst daar afgedrukt. Het tweede voorbeeld laat je toe op de site van de bank een veld in te vullen, bv het veld van de zoekfunctie op de site. Eigenaardig genoeg komen de letters niet op het scherm. Als je terug naar de andere site gaat kijken blijken die daar te staan!


Genen bijstellen
De biologieboekjes van een aantal jaren geleden die enthousiast waren over de genen en hun belang voor de overbrenging van de genetische eigenschappen spraken voor de mens over een genenpallet van misschien wel 100.000 verschillende genen, en voor lagere soorten minder. Rond 2001 viel dat aantal echter terug naar minder dan de helft, en later werd het nog eens gehalveerd waarmee we op het niveau van een worm of planten komen. Door labo-onderzoek hebben ze tot nu toe kunnen bewijzen dat er minimaal 19.599 menselijke genen zijn. Gelukkig voor de "superieure soort" is er ook een uitleg bij: niet zozeer het aantal genen is bepalend maar eerder de manier hoe ze gebruikt worden.
En als je toch van grote getallen houdt kan je ook kijken naar de meer dan 3 miljard chemische bouwstenen die de menselijke DNA code bouwen.

Geen genen nodig
Maar binnenkort zijn die genen van genen tel meer, dan zal er gesproken worden over lijnen code: "Zeg, hoeveel lijnen code heeft jouw kuisbot?"
De speelrobots als honden zijn misschien het bekendst, maar ondertussen lopen er - euh draaien er al heel wat robots met huishoudelijke taken, als grasmaaiers, en voor de minder arme rijken zwembadkuisrobots. Wetenschappers kunnen het niet laten om een gooit te doen naar getallen en hier gaan hun schattingen naar 4,1 miljoen huishoudelijke robots tegen het einde van 2007.

Reklame doet een stap terug
Naast de vele manieren voor bedrog in webbrowsers die deze week op internet beschreven werden, ontdekten we nog een nieuwe subtiele vorm van reklame-manipulatie. Een link op een website leidt ertoe dat je een nieuw browservenster krijgt dat de site toont waar je voor klikte, in dit geval een persbericht over een computerspel.
Als je na het lezen terug wil naar de tekst waar je vandaan kwam en je klikt op de back toets (de pijl terug), kom je echter op een reklamepagina van een pc-verkoper. Dit is duidelijk niet de pagina waar je vandaan kwam, dus de functie van de knop wordt vervalst.
Eigenlijk moest de pijl terug niet aktief staan, want er was een nieuw venster opengegaan bij je klik, iets wat je niet meer ziet. Normaal had je dan het browservenster gesloten.



.


.
Tip van de dag.
Neem eens een multifunctionele afstandsbediening mee naar een luchthaven of ander openbaar toegankelijk gebouw waar tv's met reklameboodschappen je aandacht afleiden van menselijke communicatie ...