22/12/2005
Word stofzuigerhacker
Er is een werktuig op de markt gebracht om een automatische stofzuiger te beïnvloeden. Het gaat hierbij over stofzuigers op wielen die voorzien zijn van een eenvoudige computer, en die zelf de heel huiskamervloer afgaan met hun stofzuigwerk.
Daarbij volgt hij echter een heel eigen logika, dat resulteert in een grillig patroon van bewegingen door de kamer. Dat liet de gebruikers dikwijls in de twijfel achter "of de stofzuiger wel overal geweest was".
De fabrikant werd er wanhopig van tot er een kit uitkwam waarmee je de stofzuiger kan herprogrammeren.
Om je moeder te overtuigen dat de stofzuiger wel echt de hele kamer doet, kan je hem "baantjes laten trekken" door de kamer, wat als patroon voor mensen veel bevattelijker is.

Roomba Serial Control Interface or Roomba SCI: If you are a Roomba owner, your Roomba can be upgraded by following the below instructions . This update is not a necessary enhancement for Roomba owners, rather it is intended for software programmers and roboticists to create their own enhancements to Roomba.
http://www.irobot.com/sp.cfm?pageid=198


Termijn verstreken
Vorige week donderdag, 15 december, was de uiterste datum voor MS om te voldoen aan de opgelegde eisen van de Europese Commissie na de veroordeling voor monopoliepraktijken. Het was de termijn die geldig was na het beroep van MS tegen de sancties, een beroep dat verworpen werd.
Microsoft ging nog een tweede keer in beroep, maar de EU waarschuwde dat de boetes voor het niet voldoen zullen teruggaan tot 15 december, en ze bedragen 2 miljoen Euro per dag.
Hoewel MS oorspronkelijk de boete wel wilde betalen, en een onschadelijke manier vond om de opgelegde Windows versie zonder mediaspeler uit te brengen, zijn ze altijd blijven tegenstribbelen over het opener maken van hun systeem.
Dat is nodig om goede samenwerking tussen verschillende computerprogramma's en windows computers en servers mogelijk te maken, de monopoliemacht een beetje te verminderen en meer eerlijke concurrentie te krijgen.

Analoog gat gedicht
Nu de muziek en filmindustrie zowat alle digitale apparaten onder controle heeft door het inbouwen van een kopieerbeperking, kunnen thuisgebruikers nog altijd van een analoog systeem vertrekken om een digitale opname te maken. Dit volgens hen "Analog Hole" moet dringend gesloten worden vinden ze, en ze proberen in de VS een wet erdoor te krijgen die alle apparaten verplicht een kopieerbeperking op hun analoge aansluitingen te hebben.
De MPAA is een lobby-organisatie die achter dit soort voorstellen staat, en het is niet de eerste keer dat dit voorstel opduikt. Het zou gepaard gaan met een nieuw signaal dat door tv-stations mee gecodeerd wordt, en dat de beperkingen zou moeten sturen. Je zou denken dat het toestel dat daarvan een opname maakt, ervoor zorgt dat die opname niet meer gekopieerd kan worden. Maar in werkelijkheid gaat het veel verder, en het systeem zou zelfs het "time shiften" beperken. Die term gebruikt men voor het opnemen van een tv-programma om het later te bekijken. Naargelang het meegestuurde signaal zou je een opgenomen programma binnen de 90 minuten moeten bekijken of het is vervallen en je kan het niet meer bekijken.
Bij de apparaten die dan illegaal zouden worden zijn computers met videokaart en digitale videorecorders.
Het is opvallend hoe eenzijdig dit de belangen van de media-industrie dekt, en totaal geen rekening houdt met mogelijkheden en rechten van de gebruikers, zoals "fair use".

Nieuwe technologie voor nieuw afluisteren
Regeringen in de VS en Europa zijn in hoog tempo bezig om de wetten op afluisteren aan te passen
Waar afluisteren vroeger als een walgelijke aktiviteit beschouwd werd die enkel in zeer uitzonderlijke omstandigheden kon toegepast worden mits een duidelijk bevelschrift van een onafhankelijke instantie als een onderzoeksrechter, gaat het nu pijlsnel de andere kant op. Afluisteren wordt als vaste techniek voorzien in alle communicatie en internetinfrastruktuur. Daarmee wordt afluisteren technisch in ieder geval gemakkelijker. Bovendien wordt het krijgen van toestemming ook gemakkelijker.
De oorzaak van deze evolutie volgt de technische mogelijkheden. Enerzijds was de ontwikkeling van de computer en netwerktechnologie verantwoordelijk voor nieuwe mogelijkheden van communicatie, waar geen afluisterwetten over bestonden. Anderzijds kan met de nieuwe technologie bv spraakherkenning gebruikt worden door computers die systematisch alle gesprekken "volgen". Op basis van bepaalde woorden of patronen kan dan automatisch een aktieve afluistering door ambtenaren ingeschakeld worden.
In GB heeft men zelfs een netwerk van nummerplaat-camera's opgezet, en wil men de door geregistreerde en geïnterpreteerde nummerplaten opslaan in een databank. Daardoor zou men het traject van auto's kunnen bewaren en opvragen uit de databank.

Overname en investering
Seagate, de grootste fabrikant van harde schijven, neemt Maxtor over. Maxtor was een concurrent, en zal als naam van harde schijven dus waarschijnlijk verdwijnen. Aangezien Maxtor wereldwijd op de derde plaats stond heeft deze stap een serieuze herschikking van de harddisk martkt tot gevolg.
Een opvallende investering: Google weet 5 % van de aandelen van AOL te bemachtigen. Een van de gevolgen daarvan is dat Google Talk en AOL instant messenger compatibel zullen worden.

Spannende vraag is nu of AOL weer van browser gaat veranderen; ze maakten van IE hun standaard browser na een overeenkomst met MS. Daardoor werd Netscape toen naar de achtergrond gedrongen. Investeringen kunnen dus grote invloed hebben, denk maar aan de bocht van Corel.

Geen IE meer op Mac
Na de investering in Corel door Microsoft bezitten ze zowat de helft van de waarde van Corel. Corel stopte onmiddellijk de volledige ontwikkeling van zijn Corel-Linux. Ondertussen stopte Corel nu ook met de Mac-versie van Corel-Draw. Niet dat tekenaars dat zo hard nodig hebben om de tekencapaciteiten van dat programma, maar wel om de compatibiliteit met inkomend werk van de klanten.
Microsoft stopt nu ook met IE voor mac, en tevens met de "support", dat wil zeggen geen beveiligings updates meer. De beslissing geen nieuwe versie meer te ontwikkelen voor Mac is al in 2003 genomen.
Cynici merkten al op dat zonder "IE" de mac gebruikers nu nog veiliger zullen zijn.

www.microsoft.com/mac/products/internetexplorer/ internetexplorer.aspx?pid=internetexplorer (hopelijk te bekijken met een andere browser dan IE ...)
Als Mac gebruikers dan zouden overstappen op Firefox zijn ze plots weer vooruit op MS. Internet Explorer zou immers het oranje RSS-symbool van Firefox overnemen in de volgende versie. Dat is ondertussen immers als standaard ingeburgerd bij zo'n 15 procent van de surfers. Natuurlijk zal RSS bij MS's IE op een andere manier werken, of wat had de gebruiker anders verwacht van een MS interpretatie?


Firefox 1.5 voor Mac
Ook op Mac is de nieuwe versie van Firefox te gebruiken. De downloadversie is 9,5 Mb groot, en op een breedbandverbinding dus op 2 minuten binnen. Eens afgehaald is installeren maar een kwestie van naar de map met applicaties slepen, en het icoon ook nog even in de takenbalk indien gewenst. Daarmee behoort Firefox dan tot de uitzonderlijke browsers die zowel op Windows, Linux en Mac bestaan, en bovendien nog op een aantal andere minder bekende unix-systemen. Voor Mac OS-9 is geen Firefox 1.5 beschikbaar -zelfs helemaal geen firefox- maar er is wel een Mozilla versie die uitgebreid is met nieuwere Firefox code. Dit is gebeurd door enthousiaste vrijwilligers die de open source code van Mozilla en Firefox gebruikten om hun OS 9 versie zelf in elkaar te knutselen.
De browser is standaard ingesteld om zichzelf up-to-date te houden. Van Mozilla bestaan trouwens ook nog OS/2 versies, een besturingssysteem van IBM dat al lang niet meer verkocht wordt maar een aantal fanatieke gebruikers heeft.

Kerstkado
Morgen 23 december is officieel de begrafenis van OS/2. Dit aan Windows gelijkaardig maar stabieler systeem werd door IBM een korte tijd verkocht, maar ze konden niet tegen het MS monopolie op. Dan zijn zet het blijven gebruiken voor eigen toepassingen, en ze hadden een grote, vaste gebruikersgroep.
We vermeldden vroeger al dat IBM zijn klanten aanraad eens een kijkje te nemen naar Linux voor de opvolging van OS/2. Om het water wat minder diep te maken, hebben een aantal IBM ingenieurs een "GamesKnoppix Kerstdag" CD gemaakt. Die kan zonder moeite op een gewone Windows computer geinstalleerd worden. Als op die computer dan - na een tijd van niet gebruikt worden - de screensaver start, blijkt het wel een heel bijzondere te zijn. Er wordt eigenlijk een Linux gestart binnen Windows. Het is een speciale versie van Linux die vooral spelletjes bevat.
IBM beweert het al spelend leren te willen bevorderen. Er zijn nogal wat educatieve spelen aanwezig, en ook wetenschappelijke. Bovendien toont het aan dat op een creatieve manier te experimenteren is met besturingssystemen.
Er wordt dan ook een uitgebreide beschrijving gegeven van de werkwijze. Daaruit blijkt bv dat ze vertrekken van de UNESCO Linux versie. Er zijn ook veel verwijzingen te vinden naar bronnen met de nodige kennis om er zelf mee te experimenteren.

.