08/04/2004
Muziekindustrie op wenken bediend
"Als minister of Canadian Heritage, I will, as quickly as possible, make changes to our copyright law" sprak de Canadese minister Helene Scherrer, onder het goedkeurend oog van de eerste minister Paul Martin. Deze haast is ontstaan nadat de Canadese muziekindustrie waarschuwde dat de hele muziekhandel zou instorten door de gaten in de Canadese wetgeving.
Hij verwees daarmee naar de uitspraak van een rechtbank. Daarin zei de rechter dat de muziekindustrie niet kon bewijzen dat iemand die muziek deelde met anderen een overtreding doet...

Tweede leven van de i-pod
Bernard Leach is erin geslaagd om een linux versie te maken die draait op een i-pod. Dat is een draagbare muziekspeler van Apple, die een eigen ingebouwd systeem heeft, en niet bedoeld was om dingen aan te veranderen. Hij heeft wel mogelijkheden om met een computer verbonden te worden om zo mp3 -muziekbestanden van de computer over te halen naar het apparaat. Dat bevat een kleine harde schijf, en heeft op die manier dus genoeg eigenschappen om ermee te experimenteren. Door er Linux op te installeren hoopt de maker ervan dat er door vrijwilligers allerlei vrij programmeerwerk gedaan wordt om bv in de toekomst andere soorten media te kunnen spelen op het apparaat.
"http://ipodlinux.sourceforge.net"

DVD Jon in Brussel
Jon Lech Johansen, een noorse jongen uit een klein stadje ten zuiden van Oslo had zelf wat zitten programmeren om op zijn Linux computer zijn DVD's te kunnen spelen. Hij werd op een nacht plots van zijn bed gelicht door de politie. Hij werd aangeklaagd onder druk van grote Amerikaanse mediabedrijven omdat hij er mee aan geholpen had dat DVD's gekraakt konden worden. Daarna is het namelijk mogelijk ze te kopieren.
De rechter sprak hem vrij; er was geen enkel bewijs dat hij zelf aktief DVD's kopieerde.
Sindsdien wordt het gezien als een van de typische zaken waarin de Amerikaanse mediabedrijven hun macht aanwenden en hun invloed doen gelden tot ver in Europa.
Een van de aspekten daarin is dat ze in het Europees parlement nieuwe wetten proberen gestemd te krijgen die meer vrijheden van Europese burgers zal beknotten, en kruit kan geven voor nieuwe vervolging. In het kader daarvan komt DVD-jon spreken in Brussel in het Europees parlement. Op 14 april is er een demonstratie in de buurt van het parlementsgebouw.

.


.
.