29/01/2004
SCO bijt in zijn staart
De taktiek van SCO om Linux gebruikers aan te vallen en te proberen hen te laten betalen voor een zogenaamde unix licentie overtreding blijkt steeds contraproduktiever.
Linus Torvalds laat zich niet snel verleiden tot commentaar op een conflict in de Linux wereld maar hij haalde nu scherp uit in een interview met Business Week dat op 29/01 op het web staat met de datum van 2 februari 2004. Hij noemde SCO "een in de hoek gedreven rat, en bovendien besmet, je kan er best bij uit de buurt blijven."

SCO site weer onder vuur
Hoewel in de vrije software wereld door Guru's opgeroepen werd om SCO niet meer aan te vallen via het net, blijkt nu een variant van windows virus myDoom ingezet te worden om de website van SCO te overbelasten vanuit de besmette computers. De zogenaamde Distributed Denial Of Service-aanval brengt de unix servers van SCO op het randje van hun verwerkingscapaciteit, en soms erover. Dat heeft als gevolg dat die site traag of niet meer te bereiken is bij momenten. Het nieuwe Windows-virus zorgde ook voor overbelasting op menige helpdesk, door bange Windows-gebruikers die zich afvroegen of ze misschien zelf besmet waren.


.


Draadloze camera
In de VS zijn naast draadloze toetsenborden, muizen, en telefoons ook draadloze camera's populair. De camera kan op een moeilijk te bedraden of slecht toegankelijke plaats bevestigd worden, vanwaar hij zijn beelden uitzendt naar de bijhorende ontvanger, die aan een tv of monitor hangt. Men kan er eenvoudige winkelbewaking, kinderoppas en andere toepassingen voor bedenken. De camera's gebruiken de frequenties van de 802.11b standaard, die gebruikt wordt voor draadloos netwerken in huis.
Een aantal knutselaars heeft nu een draagbare ontvanger gebouwd met een auto-batterij en een klein laptop-achtig scherm. Daar gaan ze dan mee op stap in een dichtbevolkte stad, en kijken nieuwsgierig naar wat ze ontvangen. In principe zouden ze in plaats van het scherm ook een camcorder kunnen aansluiten en zo een "opname" maken van hun wandeling.

CTRL-ALT-DEL
Heel wat computergebruikers zullen vloeken bij het gebruik van de combinatie ctrl-alt-del. Het zou echter onterecht zijn te vloeken op de uitvinder daarvan, David Bradley. Die was werknemer bij IBM en rond 1980 betrokken bij het ontwikkelen van de oorspronkelijke "PC". Programmeurs en technici hadden het probleem dat testdraaiende programma's wel eens in een oneindige lus hetzelfde bleven doen door een fout in het programma. Hij had dus een manier nodig om de computer te kunnen herstarten zonder hem echt af te moeten zetten. Om de functies van het bestaande toetsenbord uit te breiden waren al een ctrl en een alt toets toegevoegd, die in combinatie met bv F1 een geprogrammeerde functie konden oproepen. Om uit de weg te blijven daarvan startte hij met de combinatie CTRL en ALT, en zocht hij nog een niet te voor de hand liggende toets. Het was immers niet de bedoeling dat je ooit per vergissing die herstart functie zou oproepen. Hij voegde dus een toets toe die je met de andere hand moet bedienen, en die makkelijk te onthouden was: DELETE.
Een paar jaar geleden, bij de 20e verjaardag van de PC was Bradley uitgenodigd in een TV show waar ook Bill Gates aanwezig was. Toen naar het fenomeen "ctrl-alt-del" gevraagd werd antwoordde Bradley dat hij de toetsencombinatie wel had uitgevonden, maar dat het Bill Gates was die ze beroemd maakte.






.


.
.