23/03/2006
Regio-Code

De regio-code die door fabrikanten van DVD's gebruikt wordt om de vrije beweging van hun produkten over de wereld tegen te houden, is vooral bekend van DVD films. Die kan je alleen spelen met DVD spelers binnen de regio waarvoor ze gecodeerd zijn. Ook bij computer spelletjes wordt die regio code gebruikt. Sony heeft nu aangekondigd dat zijn volgende speler PS3, vrij zal zijn van de regio code voor de computerspelen die erbij horen.

Gaël Duval niet ontslagen
Gaël Duval is ontslagen door Mandriva. Zeven jaar geleden richtte hij Mandrake op, dat in Frankrijk en erbuiten Mandrake Linux op de markt bracht. Nu heeft hij zijn opzeg van 2 maanden gekregen.
Het kwam hard aan bij hem, ook omdat hij moet denken aan zijn gezin met een jonge dochter, schrijft hij op zijn website.
Zijn ontslag kadert in een aantal maatregelen om Mandriva financieel boven water te houden, en daarvoor zijn alle zogenaamd "redundante en niet essentiele kosten" bij weggesneden. Nochtans had hijzelf zijn rol verdiend bij het gezondmaken van de financiele situatie in 2003/2004, toen het bedrijf uit een put klom tot een "break-even" situatie. Ook daarna bouwde hij de "Mandriva club" uit die door een systeem van lidmaatschap heel wat geld binnenbracht.
Zijn huidige rol bij Mandriva was de ontwikkeling van nieuwe projecten en de uitbouw van de "user base", de gebruikersgroep. Die hele "community" afdeling is echter gesloten.
Nochtans denkt Duval dat niet enkel economische redenen aan de basis liggen van zijn ontslag. Hij had het al een tijd aan de stok met de nieuwe CEO, en vermoedt dat zijn klachten tegen hem over een bepaalde gang van zaken binnen Mandriva niet in dank werden afgenomen.
Hij wil verder niet in details treden maar overweegt wel om het bedrijf aan te klagen voor onrechtmatig ontslag.
Mandriva zelf houdt het erbij dat het "ontslag" was, maar een "afdanking" om economische reden.
Duval liet verder nog los dat hij op zoek is naar een uitgever voor een boek over Mandriva, dat bijna af is.
PomPomPom

Apple heeft ermee gedreigd zich met zijn digitale muziekwinkel terug te trekken uit Frankrijk als reaktie op een Franse wetsvoorstel. Dat zou bij wet mogelijk maken om digitale inhoud om te zetten naar gewenste formaat voor eigen gebruik. Het zou bijgevolg bedrijven verplichten de monopoliepositie op te geven op bepaalde diensten. Bij Apple zou dat van toepassing zijn op hun iTunes dienst, waarbij de muziek niet meer alleen op hun eigen players, maar ook op die van de concurrent moet kunnen spelen. Momenteel wordt het Digital Rights Management systeem gebruikt om die uitwisseling te beletten. De wet zou nu gebruikers toelaten om muziek van een formaat naar een ander om te zetten, waarvoor ze op dit moment die DRM moeten omzeilen.

Google Page Creator
Google lanceerde weer een nieuwe dienst: de Page Creator. Het is een manier om webpagina's te bouwen vanuit de browser. Dat moet het voor de grote massa internetgebruikers mogelijk en gemakkelijk maken om eigen webpagina's te maken. Daarvoor krijg je bovendien 100 Mb ruimte op de webservers van Google, maar je moet natuurlijk wel een Google lidmaatschap hebben, de zogenaamde "Google account"
De huidige versie is nog maar een beta of test. Op de site heb je een aantal knoppen waaruit je functies kan kiezen om je webpagina te maken of te veranderen. Er kunnen ook links, beelden enz ingevoegd worden.


.


.
.

<<==