20/01/2005
Open Source systeem in biologie
Onderzoekers die aktief zijn in de biologie hebben al een tijd te kampen met de patentlobby van firma's als Monsanto. Die hebben bv een goed draaiende juridische dienst, die onder meer boeren vervolgt als ze aangekocht zaad durven oogsten en opnieuw zaaien. Monsanto heeft immers een patent op dat zaaigoed dat bestand is tegen hun eigen sterke onkruidverdelger. Ze wisten al miljoenen af te persen van boeren in de VS door te dreigen met een proces voor het overtreden van die bio-patenten.
Een groep onderzoekers wil daar nu een mouw aan passen. Ze richtten BIOS op, de "Biological Innovation for Open Society", een groep van biologische vernieuwing voor een open maatschappij. De deelnemers delen hun kennis; ieder die wil werken volgens het systeem van delen van kennis, en zijn afgeleide kennis dus ook deelt, mag de resultaten gebruiken.
Voor het ontwikkelen van de website software deden ze een beroep op Brian Behlendorf. (1)
Ook andere wetenschappen zitten in de "Commons" pijplijn. Parallel met BIOS verloopt de ontwikkeling van Creative Commons in de richting van de wetenschap. Naar analogie met de "Creative Commons" stelden ze een "Science Commons" op. Ze merken op dat modern onderzoek soms enorme hoeveelheden meetgegevens of andere data op levert. Het ontbreekt de onderzoekers zelf dikwijls aan middelen om die gegevens te interpreteren, en ze zoeken daarom naar middelen om ze door anderen te laten gebruiken. Creative Commons zoekt naar een oplossing die gebruik maakt van bestaande wetten op copyright, en gaat over de manier waarop anderen doelbewust bepaalde rechten gegeven kan worden.

DM, 17/01/2005, p16
www.bios.net
science.creativecommons.org
Collab.net

Netscape herrezen
Uit de ruines van Netscape verrees de Mozilla werkgroep die de Mozilla browser als vrije software ontwikkelde. Ondertussen was AOL eigenaar geworden van de merknaam Netscape, en oorspronkelijk leken ze het als standaard browser voor hun diensten gepland te hebben. Na een overeenkomst met Microsoft waarbij ze zich ertoe verbonden Internet Explorer als standaard browser voor hun klanten te gebruiken, verdween Netscape naar het land der mythes. Tussendoor werd de merknaam nog wel voor een andere internetdienst gebruikt die niets met de browser te maken had. Maar nu duikt er plots weer een Netscape op. Een beperkte groep van Beta-testers kunnen met de nieuwe Netscape werken. Die heeft een zachte, lichtblauwe en afgeronde vormgeving, werkt met tabs, en lijkt xml te integreren in een extra berichtenbalk. Onder de moterkap draait de code van Mozilla's Firefox browser. Er is een uitgebreide beschrijving met schermvoorbeelden te vinden op mozillazine.org.

Spamslachtoffer vervolgd
In de VS is zowel spam als de juridische aanklacht big business. Een slachtoffer dat zijn mailbox vol spam kreeg, klaagde bij zijn provider. Die blokkeerde het adres van de spammer, zodat geen enkele van zijn klanten nog van die spam kreeg. De spamfirma spande nu een proces in tegen de klager, wegens verlies van omzet.


.



.

Open een minimac
De kleine mac staat nog niet in de rekken of er zijn al sites die beschrijven hoe je hem kan openen, en uitbreiden. Door de uitbreidingen zelf te doen loop je risico's, maar het voordeel is de prijs. Grappig detail is dat je op de foto's kan zien dat het moederbord afgeronde hoeken heeft, en daarmee de ronde vormen van de apple mac's bevestigt.
.

Bescherm je markt
Grote bedrijven kunnen allerlei truken aanwenden om hun markt af te schermen voor concurrentie. Slechts zelden komt het tot een veroordeling en een ernstige strafmaat, en klanten zien dan ook met lede ogen hun keuze oneerlijk beperkt worden. De printerindustrie gaat nu een techniek lenen bij de media-industrie. Op toner cartridges zal een chip aangebracht worden met een regio-code. Daarbij wordt de wereld in stukken verdeeld en probeert men te vermijden dat cartridges die in de VS verkocht worden, gebruikt kunnen worden door Europese klanten. Op dit moment zou dat voor gebruikers interessant zijn omdat de dollarkoers laag staat.

Intel heeft als grootste en bekendste processorfabrikant voor pc's ook heel wat macht. Ze konden bv bepalen dat een bepaalde processor alleen verkocht werd onder bepaalde voorwaarden, en daarmee de markt regelen.
Ze maken van hun produkten sterke merknamen waar de computerbouwer er voordeel bij heeft om het logo te mogen gebruiken op de computerbehuizing. Bedrijven die Linux laptops bouwden kregen bv tot nu toe geen toelating om het Centrino logo te gebruiken volgens Zdnet. Wie zelf Linux installeert op computers heeft ook al gemerkt dat het Intel Microsoft bevoordeelde bij het beschikbaar maken van drivers voor onderdelen als draadloos netwerk.
Dat Intel nu zijn koers bijstuurt en toch vroeger Linux drivers beschikbaar maakt kan een barometer aanduiding zijn dat Linux toch aanzienlijk in belang toeneemt, ook voor de desktop markt. Als gebruikers doelbewust een merk beginnen te vermijden omdat het de naam heeft van slechte of geen ondersteuning zou dat het bedrijf geld kunnen kosten, en kansen open laten voor concurrenten uit het oosten.

- - -

(1) Brian Behlendorf is de man achter de vereniging die Apache ontwikkelt. Apache is de meestgebruikte webserver, en het is vrij te gebruiken open source software. Dankzij zijn inspanning is het World Wide Web zo lang een onafhankelijk medium gebleven. Hij was ook de eerste webmaster van Wired, begin jaren negentig. Daar maakte hij "HotWired", een internetversie van het magazine met login, daarmee ver vooruit op de huidige ontwikkeling van het net. Einde jaren negentig ontwikkelde hij het idee voor een site die bemiddelt tussen programmeurs van open source software en bedrijven die daar nood aan hebben. Hij richtte samen met Tim O'Reilly dan "collab.net" op. Ze rekenen nu veel grote IT bedrijven tot hun klanten, en richten zich op samenwerking in- en beheer van softwareprojecten.
.