14/07/2005
Studiekeuze
Een programmeur heeft een programma gemaakt dat IT-ers helpt bij het bepalen van hun volgende studiekeuze. Het programma ananlyseert de gegevens van een website met IT-job-aanbiedingen. Je kan dan opgeven in welke vakgebieden binnen IT je geënteresseerd bent, en het programma reageert met een grafiek van de jobaanbiedingen in het voorbije jaar voor die specialisaties. Je kan verschillende opties opgeven die dan in verschillende kleuren in de grafiek vergeleken kunnen worden.
Unix kende een dipje in januari 2005, maar daarna een sterke stijging tot mei 2005. Ongeveer hetzelfde patroon tekende zich bij databank systemen af, met een duidelijke voorpiek in maart.
Netwerken kent een nog steilere groei rond dezelfde periode.
http://www.intelliforge.com/projects/cjminer/

Intel monopolie
Europese controle-instanties zijn binnengevallen in kantoren van Intel in verschillende Europese landen.
De aktie kadert in het onderzoek naar monopolie misbruik, waarbij gesproken wordt over kortingen aan computerbouwers om een concurrerend produkt niet te verdelen. Bij die concurrent denkt iedereen dan in de eerste instantie aan AMD, dat inderdaad ook klacht neerlegde.
Europa is een belangrijke markt voor Intel, het maakt 24 % van zijn omzet in Europa, en 27 % in de VS.

Ook aankopen in Europa zelf worden onderzocht; zo zou soms bij aanbestedingen uitdrukkelijk een intel processor worden vooropgesteld, waarbij ze dus op maat geschreven zijn voor die ene fabrikant. Dat is concurrentievervalsing, en mag niet. De omschrijving "of gelijkaardige" zou minstens moeten toegevoegd worden. Het onderzoek richt zich op Italie, Duitsland, Belgie, Frankrijk, Nederland, Finland en Oostenrijk.

Na het onderzoek tegen Microsoft, waarbij grote woorden werden gebruikt, maar nauwelijks gestraft, wordt door commentatoren niet veel verwacht van dit onderzoek. Een commentator maakte zich vrolijk: die verdomde Europeërs die hebben wel lef, zomaar de naleving van hun eigen wetten controleren in hun eigen land!
Sun, slachtoffer van Microsoft monopoliegedrag, blijkt nauw samen te werken met AMD. Sun maakt reklame met "sharing is good"; een klik daarop geeft uit op een Sun pagina met volgende lokroep: Read about the simple philosophy that helps AMD power businesses around the world..

Wenen volgt Munchen
De stad Wenen in Oostenrijk lijkt Munchen in Duitsland te volgen in zijn software beleid. Er is een duidelijke interesse en toewijding om te gaan werken met open source / vrije software.
Er werden studies uitgevoerd naar de bruikbaarheid van softwarepakketten, de onderliggende Linux distributie, en de overgangsmaatregelen.
In eerste instantie wordt het mogelijke gemaakt om over te schakelen en wordt gebruikers de kans gegeven op puur vrijwillige basis over te stappen als ze willen. Er wordt een gebruikersgroep opgericht om ervaringen uit te wisselen.
Er werd een eigen Linux-versie wersie samengesteld met de naam "Wienux", gemaakt op basis van Debian 3.1.
Link : Wienux-Tag

Veroordeeld voor links
Een man in Australie is veroordeeld voor het wijzen naar een andere website. Hij had op zijn site links gemaakt naar websites waar je muziek kon downloaden. Wie zelf muziek op zijn site aanbied wordt verantwoordelijk geacht voor het in orde zijn met de auteursrechten, maar het was in Australie nog nooit voorgekomen dat iemand veroordeeld werd voor het hebben van een link naar site met overtredingen. Niet alleen de maker van de website werd vervolgd, maar ook zijn internet service provider, waar hij de ruimte voor zijn website huurde, en die werd eveneens veroordeeld. Voorlopig is alleen een veroordeling uitgesproken tot het betalen van de rechtskosten.
. Hoewel niet helemaal duidelijk uit de gegevens lijkt het erop dat er een zakenmodel achter de website zat, waarbij de maker van de site veel publiek aantrok met zijn links, en daarmee reklame-inkomsten kon verwerven door advertenties. De internetprovider heeft mogelijk een rol gespeeld in die constructie.

Zonnewagen-wedstrijd
Het studententeam van de universiteit van Queen's is alweer klaar voor de zonnewagen wedstrijd.
(Queen's University Solar Vehicle Team)
Hun ontwerp ziet er uit als een combinatie tussen een stealth vliegtuig en een vliegende schotel, met onopvallend wielen ingebouwd. De romp is helemaal opgebouwd uit zonnepannelen. Ze nemen ermee deel aan de "North American Solar Challenge"
(americansolarchallenge.org)
De reglementen zijn heel streng, en erg gedetailleerd. De gebruikte zonnecellen en erbij horende batterijen moeten goedgekeurd zijn door een technische commissie.
Verder bestaat de wedstrijd ook uit meer dan gewoon rechtdoor rijden; er moeten bepaalde stuurbewegingen worden uitgevoerd op het parcours.
De wagens bestaan uit een laag zonnecellen en zijn daardoor meestal groot rechthoekig en plat van ontwerp, ook om niet te veel wind te vangen. Het chassis met de wielen draagt verder ook de batterijen met het electrisch systeem, de aandrijving, de stuurinrichting, en de piloot.
Er zijn 28 deelnemers, de race start 17 juli, de winnaars dit jaar worden bekend gemaakt op de eindplechtigheid op 28 juli.


.
.