26/04/2007
Get yourself a Second Life

Het bedrijf achter "Second Life", Linden Lab, heeft aangekondigd de software die op hun server draait vrij te geven. Ze zullen de code onder een open source licentie gaan uitbrengen. Dat heeft als vérdragend gevolg dat ook anderen de code kunnen draaien op een server, en dus een tweede "second life" kunnen starten. Of bedrijven zouden het kunnen gebruiken op interne servers, waarbij het niet via internet gebruikt wordt.
Het is niet de eerste keer dat Linden Labs verrassend uit de hoek komt; ze brachten eerder al de source code uit van de client, het programma dat de gebruikers nodig hebben. Men kan dus zijn eigen gebruikersprogramma schrijven.
Het zou ook nog technische gevolgen kunnen hebben. Nu draait alles op de servers van Linden Labs, en soms zijn er zoveel gebruikers ingelogd dat alles te traag gaat. Meer servers zouden zorgen voor snellere werking. En als er onderhoud is aan de huidige server, ligt heel Second Life stil. Als er een heel net van Second Life servers zou bestaan, wordt Second Life meer als het internet zelf, en is het altijd "online".

Misschien lijkt het een beetje bizar; wie zou nu zijn eigen Second Life server gaan draaien? Er zullen heel wat middelen voor nodig zijn omdat het complex en onbekend gebied is. Dus zullen het vooral erg grote bedrijven zijn die er geld tegenaan zouden kunnen gooien, denk aan het kaliber van Google of IBM, beiden met ervaring in open source software. Op dat moment zou Linden Labs als concultant opleiding en ondersteuning kunnen geven, en eindelijk ook eens geld verdienen naast al de hype. Bovendien zou het vermijden dat de code in handen komt van 1 bedrijf, stel dat een echt rijk bedrijf het in zijn hoofd krijgt Linden Labs op te kopen, en in zijn eigen produktfolio te steken.


OpenOffice nog opener of "Vapourware Zoo"?
Er is een project met de naam "Gravity Zoo", dat werkt aan een serverversie van het kantoorsoftware-pakket OpenOffice.org. De bedoeling is een versie van OpenOffice.org te maken die gebruikt kan worden via internet, zonder dat je zelf het programma moet draaien. Het zou een beetje vergelijkbaar zijn met huidige web-applicaties als web-mail, en de reeks programma's die Google heeft om tekstverwerking en rekenblad te gebruiken vanuit de browser. Het nieuwe project zou zich richten naar het gebruik vanaf allerlei toestellen zoals draagbare apparaten.
Het GravityZoo framework is een basis die ook gebruikt zou kunnen worden om andere programma's op het net te brengen. Maar het system heeft in zijn huidige ontwikkelstadium ook duidelijke nadelen. Je moet een hulpprogramma installeren op je pc om in die GravityZoo omgeving terecht te komen, en daar is sprake van Windows maar niet van Linux. Omdat die "client omgeving" bovenop het bestaande systeem draait heb je een extra tussenstap en zou het langzamer worden om daarin dan programma's te gebruiken.

www.gravityzoo.com
Zolang er geen werkende toepassingen zijn valt het in de categorie "vapourware".
Wat opzoekwerk leert dat het een handelsnaam is van het bedrijf DitchITall. Dat is een bvba, vermoedelijk uit NL, maar blijkbaar officieel gevestigd in Belgie aan de vennootschapsvorm te zien.

Van spamval tot rechtbank


Het Project Honey Pot spant een proces aan tegen spammers. Omdat spammen bestaat uit twee onderdelen, namelijk het verzamelen van e-mail adressen en het versturen van de ongewenste mail, deelden ze hun vooronderzoek ook in twee delen op. Een bedrijf in de VS maakte eerst een spamval. Ze hadden een speciaal programma ontwikkeld dat door eigenaars van websites geïnstalleerd kan worden. Dat programma maakt op de pagina's van de websites allerlei denkbeeldige e-mail adressen, die door de website zelf nergens gebruikt worden. Maar de "harvest bots", de automatische programma's die e-mail adressen van websites lezen en opslaan in een databank, zien dat onderscheid niet.
Het speciale van het programma is dat telkens iemand de website bezoekt, de webpagina speciaal voor die bezoeker aangepast wordt. Er worden elke keer andere e-mail adressen getoond. Het programma onthoudt welke e-mail adressen getoond werden bij welke bezoeker. De bezoeker kent men niet als persoon, maar men weet wel het ip-adres van de computer die de pagina bekijkt, en dat wordt opgeslagen bij het getoonde e-mail adres.
Als daarna spam binnenkomt op dat unieke e-mail adres, kan het ip adres van de verzender van de mail vergeleken worden met dat ip adres dat opgeslagen is bij de pagina waarop het adres eenmalig getoond werd.
Op die gegevens baseerde men dan een onderzoek dat leidde tot de aanklacht.


MySQL lonkt naar de beurs

De open source database "MySQL", die gemaakt wordt door MySQL AB, zou zo succesvol zijn dat het bedrijf denkt aan een beursintroduktie. Ze haalden in 2006 een omzet van 50 miljoen dollar.
Er zijn nog niet zo veel open source of vrije software bedrijven die naar de beurs gingen. Red Hat was misschien het beroemdste voorbeeld.
MySQL is vooral beroemd door het gebruik ervan in veel websites die in combinatie met een scripting taal en een databank de inhoud van de website beheren. Meestal draaide een Linux server een Apache webserver en een MySQL databank en worden de programma's geschreven in de Php scripttaal; een afkorting van die combinatie is LAMP. En dat soort toepassingen blijft hetgeen waar de databankmakers op mikken; er zitten nog enorme mogelijkheden in allerlie online toepassingen die een databank nodig hebben. Momenteel komen de inkomsten van MySQL voor 60 procent uit de "embedded" toepassingen; dwz onzichtbaar ingebouwd in een toepassing of apparaat waarin gegevens bewaard moeten worden.

Een "publieke" firma worden heeft ook nadelen. Een concurrent zou alle aandelen kunnen proberen te kopen, en zo eigenaar worden van het bedrijf. Oracle zou al eens een poging gedaan hebben het bedrijf te kopen, en kocht uiteindelijk een ander bedrijf dat een onderdeel leverde van het databankserverprogramma, InnoDB. MySQL probeerde zich daarna minder afhankelijk te maken van dat onderdeel, door een vervangmodule zelf te ontwikkelen.
Verder heeft ook IBM interesse, maar dat lijkt niet vijandig te zijn. Ze zien het programma mogelijk als een instap voor databanken op hun grote servers.
Er is nog Google, dat ook MySQL gebruikt op zijn servers, en dat trouwens ook bijdragen aan de ontwikkeling aanbiedt, wat door het open source karakter van MySQL mogelijk is.


Virus te koop

"Deze link leidt naar de site van iemand die probeert in te breken in je computer". Deze zin zin zal je niet gemakkelijk aantreffen op een website. Toch zijn computerinbrekers erin geslaagd om mensen te laten klikken op links die naar hun servers voerden. Waarna ze door een gat in Internet Explorer binnengeraakten in de computers en die inschakelden voor hun eigen doelen, bv door een spyware programma te installeren om e-mail adressen of wachtwoorden te verzamelen.
De slachtoffers hadden op een reklamelink geklikt in de zoekresultaten van Google. De inbrekers hadden eenvoudig reklame gekocht bij Google, waardoor ze in de rand advertenties krijgen die afgestemd zijn op de zoekopdracht.


.
.

Radio Centraal - WebGang <<==