13/10/2005
Canadese luistervinken
In Canada wordt lichte verontwaardiging geuit over de plannen van de regering om een algemeen afluistersysteem te installeren. Ze eisen van de communicatiebedrijven hoogwaardige technologische mogelijkheden om zowat eender welke communicatie af te kunnen luisteren. De onderhandelingen van de regering met de telecommunicatiebedrijven worden geheim gehouden. Het lijkt er sterk op dat de Canadese wet binnenkort "gemoderniseerd" zal worden, en daarmee aangepast wordt aan de huidige technologie en noden. Over die noden is niet iedereen het eens, en tegenstanders vrezen een erosie van de privacy.
De communicatiebedrijven zijn ook tegen want de afluisterapparatuur moet ingebouwd worden in hun installaties, is duur en moet uiteindelijk doorgerekend worden aan de klanten die ermee afgeluisterd worden. Canada volgt daarmee - mogelijk onder druk van de VS - de tendens in Amerika en Europa.

"Real winner"
Hoewel de monopoly-processen tegen Microsoft op het eerste gezicht niet veel effect hebben gehad, lijkt er nu toch een winnaar op te duiken. Wat op zich al een verrassing is want heel wat door MS beconcurreerde bedrijven overleefden niet, en werden opgekocht of gingen failliet. Maar Realnetworks, dat met zijn Realplayer moet concurreren tegen de in Windows verplicht meegeleverde muziekspeler, bestaat nog steeds. Het is door Europese regelgeving en vooral ook opvolging daarvan dat Real nu een overeenkomst uit de wacht heeft gesleept.
Hun klacht gaat al terug tot een periode dat Microsoft opzettelijk details van zijn Windows systeem verborgen hield, om het moeilijk te maken voor Real om een goede muziekspeler te laten werken op Windows. Een tijd ook waar MS afspraken maakte met computerverdelers om alleen hun speler vooraf te installeren.
Real eiste toen 1 miljard schadevergoeding, en zou nu als compromis zo'n 760 miljoen dollar kunnen binnenhalen.
Het is een gecombineerde overeenkomst waarbij Ms een aantal miljoenen cash over de tafel schuift, en anderzijds een aantal RealNetworks diensten gaat verdelen, zodat het nog kan uitgelegd worden als een produktieve commerciele overeenkomst.
Op dit moment bestudeert Europa trouwens hoe MS zich op de antivirusmarkt begeeft. Voor antivirusbedrijven zou het de doodsteek betekenen als MS er 1 partner uitkiest en diens software standaard inbouwt in zijn systeem.

..

Wordt gorilla nieuwe Linux mascotte?
"Weta Digital" is bezig met het berekenen van de uiteindelijke versie van een nieuwe King Kong film. Het maken van de beelden gebeurt met een computer die op een aangepaste versie van Linux draait. Eigenlijk is het eerder een cluster van computers, want hij bestaat uit een aantal erg platte op elkaar gestapelde "blade servers". Hij staat opgesteld in het Supercomputer Centrum van Wellington in Nieuw Zeeland. De combinatie heeft een rekenkracht die overeenkomt met zo'n 15.000 (*) pc's. Ze hebben onlangs nog 250 servers toegevoegd. Daarmee kwam het centrum terug in de top-100 van supercomputercentra. De rekenkracht is tussendoor ook te huur voor andere toepassingen.

Vgl: "The pinch is among the biggest botnet scores ever for law enforcement, Dutch authorities said. "With 100,000 infected computers, the dismantled botnet is one of the largest ever seen," the Public Prosecution Service (Openbaar Ministerie, or OM) said in a statement. The network of hijacked PCs and servers consisted of machines worldwide".
informationweek.com/story/showArticle.jhtml
?articleID=171204550


U wordt gefilmd
Suse, nu in handen van Novell, is binnen het OpenSuse project bezig met een onderzoek naar computergebruik. Programmeurs kunnen zich soms moeilijk voorstellen hoe een niet zo technische gebruiker hun programma aanvoelt. Dus werden een aantal proefpersonen voor een computer met Linux desktop gezet, en ze werden gefilmd terwijl ze een opdracht uitvoerden. Bij die opdrachten zaten allerlei dagelijkse handelingen als het toevoegen van een adres, het zoeken van een tekst op de computer, het sturen van een e-mail, het ophalen van foto's uit een camera, en ze bewerken, bv kantelen. Maar ook iets minder voor de hand liggende, zoals het op dezelfde computer bijmaken van een login voor een vriend, het veranderen van de lettertypes op de computer, enz.
De meer dan 200 filmpjes werden nu vrijgegeven op de website van "betterdesktop.org".

http://www.betterdesktop.org
.