23/06/2005
TweedehOnds
Het is misschien het moment om een tweedehands hond te kopen. Er zijn namelijk ondertussen wat middelen beschikbaar om te spelen met de functies van de robot-hond Aibo. Met een apparaatje ter grootte van een afstandsbediening en bedoeld om draadloos berichten te versturen kan je door de ogen van de Aibo zien. Je moet wel eerst het systeem van dat apparaat vervangen door een eigen Linux versie. Daarna kan je de draadloze mogelijheden gebruiken om de beelden van de Aibo te ontvangen en weer te geven op het zwart-wit scherm.
Een andere mogelijkheid van de hond is om gesproken commando's te verstaan en uit te voeren. Je kan hem dus opdragen bepaalde muziek te spelen enz.
Er zijn een aantal verschillende persoonlijkheden voor de hond te koop. Maar het wordt natuurlijk spannender als je het systeem van de Aibo zelf gaat vervangen. Er is een open source persoonlijkheid beschikbaar onder de naam "DogsLife", en je kan die zelf aanpassen. "Dogsbodynet.com" is een site gewijd aan dat soort dingen.


KOffice update
Er is een nieuwe versie van KOffice ("k-office") beschikbaar, met versienummer 1.4. KOffice is een volledig office programma voor de KDE omgeving op Linux. In deze versie zit de nieuwe documentstandaard "OASIS", die moet zorgen voor een betere uitwisselbaarheid van documenten tussen de verschillende kantoorprogramma's.
KOffice is een programma dat nauw ge´ntegreerd is in KDE-desktop op Linux, en een helemaal ander programma dan OpenOffice.org, het andere grote office-project. De huidige stabiele versie daarvan is 1.1.4, en er is een testversie 1.9 te downloaden. Die zal uiteindelijk met versienummer 2.0 uitkomen, en ook documenten opslaan volgens de "Oasis" standaard.

Codeweaver's enthousiast over Apple-Intel
Codeweaver's is een firma die hulpmiddelen maakt om Windows programma's op Linux te draaien. Nu Apple aankondigde ook Mac's met een Intel processor te maken ziet Codewaever's hier een gat in de markt. Ze hopen dat de Windows-programmeurs hun tools gaan gebruiken om hun software voor het Mac-platform klaar te maken.
Neo-Office voor mac
Eindelijk, na jarenlange ontwikkeling is Neo-Office verschenen. Het is de mac-versie van Open Office. Eigenlijk kon OpenOffice ook al op mac gebruikt worden, maar daarvoor moeste een hulpprogramma gebruikt worden, de grafische X-omgeving die gebruikelijk is op Linux.
Nu zou dus de zogenaamde "native" versie klaar zijn, die aangepast is aan mac OS-X. De website was een dag na de aankondiging volledig overbelast.
Het is op dit moment dus moeilijk er meer over te weten te komen of een test te doen met de software, die in principe vrij te downloaden zal zijn. De naam is in ieder geval wel opvallend; niet OpenOffice.org zoals op het pc-platform, maar "Neo-Office/J". Mogelijk staat de j voor "java'. De ontwikkelaars zelf waarschuwen ervoor dat het programma nog niet helemaal klaar of evenmin perfect is. Wie toch op de site geraakt kan aan een download beginnen van 125 Mb. Er zijn 12 verschillende taalversies beschikbaar, en door na-installeren van taalmodules kunnen er 40 talen ondersteund worden.

Oude strategie weer bewezen
Sybari software, een bedrijf dat zich bezighoudt met antivirus en andere programma's om de computer te beschermen, is woensdag opgekocht door Microsoft. Volgens the Register heeft MS bekendgemaakt onmiddellijk te stoppen met de Unix en Linux virusscanners van het bedrijf. Als zo'n programma op een Linux server draait is dat wel om de windows gebruikers te beschermen. De unix-of linux -server is dan bv een mailserver op een universiteit of bij een bedrijf of provider.
Deze strategie werkt alleen bij kleine bedrijven die een interessant of concurrentieel produkt ontwikkelen. Op de vrij software programmeurs heeft MS niet zo'n vat, en die vormen daarmee soms een betere garantie op voortbestaan voor de gebruikers.