01/07/2004
Eindelijk - of toch niet, en niet bij ons
In Toronto werd een Linux winkel geopend met de wat goedkope naam "Sub500.com" en die concentreert zich helemaal op Linux produkten en beweert daarmee de eerste te zijn. Twee dertigers hadden al meer dan een jaar een handeltje op internet in Linux produkten, en openden naast hun car-wash nu een winkeltje met computers en Linux-software, voornamelijk van Linspire, het vroegere Lindows. Ze beloven echter ook andere Linux versies aan te zullen bieden.
Als ze een Linux systeem en andere vrije office software installeren zouden hun computers merkelijk goedkoper moeten zijn dan dezelfde toestellen elders met Microsoft Windows en office programma's, wat in de handel toch snel een paar honderd euro kost. Hun homepage is gemaakt met Microsoft Frontpage en ziet er uit als van een klein winkeltje om de hoek, wat het waarschijnlijk ook is, en de site blijkt bij nader inzien op Windows 2000 en IIS te draaien. Hoewel website hosting meestal uitbesteed wordt en je niet altijd weet wat je provider gebruikt als je het niet vraagt, kregen ze daar toch al commentaar op. Veel geloofwaardigheid als Linux-specialisten stralen ze dus niet uit.
In Belgie zijn er verschillende bedrijven die zich met Linux dienstverlening bezighouden, maar ze zijn vooral gericht op servers en embedded toepassingen. Een zaak gericht op desktop gebruikers is nog niet opgedoken.
In Duitsland zullen ze lachen met de "snelle Amerikanen"; in de buurt van Berlijn was er al langer een "Linux-geschaeft", en zelfs in boekenwinkels vond je een uitgebreide Linux afdeling, met boeken, cd's en pinguins.

Niet
Sony komt op de markt met een eigen draagbare digitale muziekspeler, waarop ze hun geregistreerde Walkman naam kunnen plakken. Het apparaat zou een 20 Gigabyte harde schijf bevatten en een scherm van 7 lijnen. Er zit genoeg geheugen in om een buffer aan te leggen waarmee je zonder hapering in de muziek 25 minuten onafgebroken over kasseien kan rijden.
Het heeft opvallend lang geduurd eer de koning van de persoonlijke mobiele muziek met een eigen apparaat op de markt kwam. Een woordvoerder van Sony benadrukte dat het niets te maken had met rechten op digitale muziek.
Inderdaad, Sony is ook de naam van een platenfirma..

Beestige beveiliging
De Beasty Boys hebben een nieuwe CD uit, maar niet alle Beasty fans zijn ermee gediend. De "old school" rappers gebruiken "new school" CD-technologie voor Windows en Mac. Sommigen kopers van de CD kloegen op de website van de groep, dat als ze de cd in hun computer gebruiken, er stilletjes een DRM programma wordt geinstalleerd dat moet dienen om het kopieren te verhinderen. Aangezien het geniep gebeurt beschouwen de muziekliefhebbers het als "spyware", wat in sommige media later verbasterd werd tot "Beasty Boys CD bevat virus".
De Beasty Boys hadden een geruststellende verklaring: Op de CDs die in de US en UK verspreid worden staat geen geniepig programma. De goede verstaander begrijpt daaruit dat zowat de hele rest van de CD-kopende wereld wel cd's krijgt met die originele vorm van copy-protection, en dus ook het Europese vasteland. Verdere geruststelling was dat die verborgen programma's standaard zijn voor CD's van Capitol/EMI, en ook door andere labels in Europa toegepast zullen worden.
Een van de mogelijke gevolgen volgens reakties van gebruikers is dat de cd niet in de auto-CD speler gebruikt kan worden.


Cinema
"3 jaar gevangenisstraf, tot 5 jaar verhoogd wegens winstbejag, en tot 10 jaar verhoogd wegens hervallen"
Dat zijn de nieuwe straffen in de VS voor het in de cinema opnemen van een film met een binnengesmokkelde camera.
Natuurlijk moet de dader dan eerst betrapt worden. In Los Angeles werd tijdens een projectie van Spiderman 2 een 16-jarige op heterdaad betrapt en overgeleverd aan de politie. Het projectie-personeel gebruikte een nachtkijker om de misdadiger op te sporen. Die ijver kan verklaard worden door de beloning van 500 dollar die uitgeschreven is per betrapte klant.
Sony Pictures was tevreden met de aktie, want het ging over een nachtelijke debuutvoorstelling, en nu werd een duidelijk voorbeeld gesteld.

Lijn afgesneden
Door Windows-computergebruik heeft een Canadese telecom-operator sommige buitenlandse verbindingen geblokkeerd. Nadat Windows computers besmet werden met inbraakprogramma's die de computer naar een telefoonnummer doen bellen zonder dat de eigenaar daar toestemming voor geeft, nam de telefoonoperator drastische maatregelen. Telus.com kondigde aan dat de verbindingen naar een aantal landen werd afgesloten voor het automatisch telefoonverkeer. Alleen via een operator kan je nog naar daar bellen.
Het bericht op hun website geeft raad hoe die phone-hijackings te voorkomen, maar vermeldt op geen enkele manier dat het alleen Windows machines zijn waar die uitleg en dat probleem voor gelden, en niet Mac, Linux enz.
.


.
.