12/08/2004
We houden niet van Linux
Een zoektocht naar een laptop met Linux vooraf geinstalleerd blijkt nog moeilijker dan een desktop PC. Hoewel sommige grote merken vroeger de mogelijkheid lieten een versie met Linux te bestellen, is die keuze nu overal verdwenen. De officiele reden is dat er te weinig vraag naar is. Eigenlijk is het verwonderlijk dat er zelfs weinig vraag naar is, want er is nooit promotie rond gevoerd, en het aanbod van een Linux computer zit meestal ver verstopt in de site, en is bv alleen voor bedrijven toegankelijk.
Vorige week verscheen in de pers nog een bericht over een Hp laptop met Linux, maar dat bleek uit het buitenland overgenomen te zijn, en hier is het toestel niet te krijgen. Ook IBM, dat zich toch als Linux voortrekker voordoet, heeft zijn aanbod geschrapt. Zij werken wel mee aan de Linux-certificaten die aanduiden in hoeverre hun toestellen geschikt zijn om te gebruiken met bv Suse Linux.
Addertje onder het gras is dat een Linux gebruiker dus eerst verplicht wordt de laptop met een Windows versie te kopen, waarvoor hij natuurlijk ook mee betaalt, en bovendien komt zijn aankoop in de Windows cijfers terecht..

Airport heel express
DVD John is van mening dat de fabrikanten hun klanten betuttelen door hun apparaten te verkopen waarvan sommige mogelijkheden uitgeschakeld worden of de klant belet wordt ze te gebruiken. Dat is te volgen op zijn BLOG op het internet.
Onlangs richtte hij zijn aandacht naar de Apple AirportExpress. Hij ontwikkelde "JustePort", waarmee je MPEG4 Apple Lossless bestanden kan streamen via de Airport Express. Die gegevensstroom wordt versleuteld met AES en de sleutel daarvoor is zelf versleuteld met RSA. De websites waarop de uitleg en het programma te vinden waren werd overspoeld door nieuwsgierigen, en werd daardoor enorm traag.
Vroeger kwam Johansen al in het nieuws met het doorbreken van de i-pod en de DVD beveiliging. Bij het DVD-systeem maakte hij een programma om de DVD's te kunnen lezen op zijn Linux-computer. Toen de Amerikaanse media-industrie Johansen juridisch liet vervolgen omdat zijn programma ook gebruikt kon worden door illegale DVD kopieerders werd hij vrijgesproken.
De rechter vond dat het niet kon dat computergebruikers belet werde om DVD's te bekijken, alleen met bepaalde software kon dat, zelfs al waren de dvd's origineel aangekocht.


.
.