WebGang Home i-Nieuws van 6 na 6 Last

Woensdag

13/09/2000

next

Andere:

Programma

Column

Linux

Radio Centraal
Radio Centraal Home

Tiscali koopt
Alhoewel Tiscalinet hier zich op de markt richtte met gratis internet, heeft het toch genoeg geld om nog een internetprovider bij te kopen. Zelf is het aan een deel van zijn klanten geraakt door Freebel en Freegates over te nemen. Nu zouden ze WorldOnline overnemen.

Parijs weer belangrijk
De Apple expo 2000 die doorgaat in Parijs is belangrijker dan ooit. Gedeeltelijk komt dat doordat produktaankondigingen die gepland waren niet konden doorgaan, en verschoven werden naar de expo in Parijs. Wie nieuwsgierig is en op de website gaat kijken vindt zijn weg naar een site met verslagen over de beurs in Quicktime-formaat. Deze verslagen in bewegend beeld kan u in principe vanaf vandaag bekijken.

Nieuwe koekjes
In de nieuwe versie van Explorer zou volgens een programmeur een manier aanwezig zijn waarmee een server kan zien of iemand al op een site geweest is. Als sites die informatie delen komt de privacy in gevaar, en anoniem surfen is er dan niet meer bij. Surfers die niet al hun informatie te grabbel wilden gooien zetten vroeger in de browser de "cookies" af. Nu lijkt er zelfs als de kookies afstaan toch een nieuwe mogelijkheid te zijn ingebouwd die niet kan afgezet worden. Omdat deze software geen open broncode is, kan het moeilijk achterhaald worden wat ze juist doet op je computer. Microsoft zegt dat de "persistence" mogelijkheid het surfen op het web gebruiksvriendelijker maakt. Door het afzetten van de "scripting" optie zou de werking uitgeschakeld kunnen worden.

Appel met pit
Het uitgestelde systeem 10 van Apple bevat een aantal verwachte onderdelen, zoals de PDF composer, maar ook enkele opvallende andere onderdelen. Zo zit er een HTML editor in, standaard ingebouwde stuffit expander compressie/decompressieprogramma, e-mailprogramma voor verschillende accounts, een print center, en uiteindelijk de commandolijn voor rechtstreekse communicatie met het onderliggende BSD Unix. Van het Nextstep systeem zou een schaakprogramma meegekomen zijn.

Administratie tegen Napster
Napster gebruikte het argument dat volgens de wet mag opgenomen worden met apparaten voor thuisgebruik. Advocaten van de Clinton administratie stelden dat in de toenmalige wet computers er juist bewust uitgelaten waren en dat Napster er zich dus niet op kan beroepen. Als Napster moet sluiten zouden 40 mensen hun baan verliezen. Bij een andere dienst, Scour, moest het personeel al opstappen omdat na het aanspannen van een proces de investeerders wegbleven. Ook mp3 kreeg niet uitgelegd dat bij hen de gebruikers alleen hun eigen muziek terug kunnen spelen. Aangezien ze geld verdienen met hun aktiviteit vallen ze buiten het faire gebruik van de bezitter van de cd's. Alleen wordt met deze redenering moeilijk als je kijkt naar de industrie die video en audiocassetten verkoopt waar mensen vooral materiaal mee opnemen dat ze niet zelf hebben.

Overheid en privacy
Volgens een rapport van het congres zou maar 3 procent van de overheidswebsites voldoen aan de normen die de commerciele sites opgelegd zullen worden. Die werden opgesteld door de Federal Trade Commission. Wie een website heeft van glas gooit best zelf niet met stenen, luidde de beschuldiging. Maar de administraties weigeren zich te laten vergelijken met commerciele sites. Wij zijn verplicht om gegevens te delen met andere overheidsdiensten. En daarbij kan de burger niet kiezen om bepaalde gegevens niet in het systeem te laten opnemen.


.

Top(L) a WebGang Creation. Geloof niemand, zelfs ons niet. Alle nieuws is interpretatie. WebGang@radiocentraal.be