WebGang Home i-Nieuws van 6 na 6 Last

Woensdag

20/09/2000

next

Andere:

Programma

Column

Linux

Radio Centraal
Radio Centraal Home

Napster vervolging
In de VS blijft de muziekindustrie Napster en gelijkaardige programma's vervolgen. Nu zou een 19 jarige student van de universiteit van Oklahoma vervolgd worden. Hij maakte zelf een Napster-achtig programma. Hij had 1.000 muziekstukjes op zijn computer staan toen ze in zijn kamer binnenvielen. Misschien kan je best ook maar voorzichtig zijn als je een deuntje fluit onder de douche.

Venster niet te sluiten
Windows ME (afkorting van Millenium) ligt in de winkels. Het is een upgrade van Windows98. Heel wat gebruikers keken hiernaar uit omdat ze niet tevreden zijn over de stabiliteit van hun systeem. De kern zou echter niet anders zijn dan de vorige versie. Onlangs werd er in een artikel op ZDNet nog een premie van meer dan 100 dollar uitgeloofd voor het oplossen van het afsluit probleem. Windows vertoont namelijk het vreemde verschijnsel dat als je het wil afsluiten, het soms blijft hangen, en dus niet afsluit. Ook bij het opstarten durft het soms al misgaan. Meestal wordt er dan gezocht naar uitschakelbare programma's als antivirus programma's, kalender, e-mail en programma's die doorlopend open blijven staan.


.
Tegenzet van de muziekindustrie
De muziekindustrie heeft een systeem ontwikkeld om muziek te beveiligen, het SDMI of Secure Digital Music Initiative. Vorige week hebben ze in Brussel een reeks van 6 technieken voorgesteld. De directeur van de SDMI-groep heeft 10.000 dollar uitgeloofd aan de hackers die nieuwe technieken kunnen kraken.
Maar Don Marti, die schrijft voor o.a. Linux Journal, riep daar op om deze manier van werken te boycotten. Hij vind niet dat de vrijwillige programmeurs het vuile werk moeten opknappen om bestaande rechten van gebruikers te beperken. Zelf is hij tegen het kopieren en verkopen van werk waar rechten op rusten, maar verdedigt hij wel het recht om een kopie voor eigen gebruik op een ander toestel te mogen maken.
Vroeger protesteerde hij al tegen het feit dat Unisys een patent nam op een wiskundige formule. Die werd gebruikt in LZW, een tool om gegevens te comprimeren. De techniek wordt echter ook gebruikt in de compressie van GIF bestanden. Wie een programma schreef waar GIFs in gebruikt worden, moest betalen aan Unisys, die op een bepaald moment de rechten begonnen uit te oefenen. Don Marti richtte een website op om daartegen te protesteren: "burnallgifs.org". Hij roept op om alle GIFs te vervangen door een ander formaat van beelden dat trouwens ook beter zou zijn, PNG genoemd. Op die site waarschuwt Lawrence Lessig Europa, dat op het punt staat om toe te geven aan de druk om van politiek te veranderen op gebied van software. Dat zal kleine ontwikkelaars en de evolutie van de technologie in het algemeen afremmen, en teveel macht bij een kleine groep bedrijven concentreren.

Joel Klein vertrekt
Joel Klein zal einde deze maand het openbaar ministerie verlaten, waar hij sinds 1996 een stevige reputatie opbouwde in antitrust zaken. Daaronder de bekendste recente zaak tegen Microsoft, maar hij was ook aktief in de farmaceutische, telecommunicatie en militaire sektor.

Top(L) a WebGang Creation. Geloof niemand, zelfs ons niet. Alle nieuws is interpretatie. WebGang@radiocentraal.be