WebGang Home i-Nieuws van 6 na 6 Last

Woensdag

06/09/2000

next

Andere:

Programma

Column

Linux

Radio Centraal
Radio Centraal Home

Wie draait wat?
Netcraft onderzoekt al vijf jaar doorlopend webservers en maakt daaruit allerlei gegevens bekend, zoals de procentuele verdeling van webserver software op het internet, waarbij deze zomer Apache meer dan 60% haalde. Maar je kan ook kijken welke site op welke software of server draait. Microsoft heeft nogal wat bedrijven opgekocht, en kwam zo in de ongemakkelijke positie dat het Hotmail had draaien op de open broncode software Apache. In minder dan een maand hebben ze het hele systeem omgeschakeld op Windows software. Amazon.com sloot een overeenkomst met HP om de site te draaien op HP unix, en er verschenen dan ook logo's op de site waarop "Powered with HP" stond. Maar de onderzoekers melden dat ze enkel de karakteristieken van Digital Unix terugvinden. Een opvallende verschijning op het toneel is Zeus, een webserver programma dat .

De Linux kar
Heel wat oorspronkelijke Unix leveranciers hebben ingezien dat Linux een ernstige ontwikkeling is, die de unix-markt vergroot. Op die manier hoeft het voor hen geen bedreiging te zijn, en ze beginnen allerlei projecten te steunen om hun eigen tint mee te geven aan sommige ontwikkelingen. Er wordt een Open Broncode ontwikkel labo opgericht in de buurt van Portland. Miljoenen dollars worden erin geinvesteerd door IBM, Intel, HP, en NEC. Opvallende afwezige daarbij is Sun, op dit moment de grootste Unix verkoper. Hun huidige Linux en openbroncode initiatieven lijken er nog op gericht om Linux goed te doen samenwerken met Solaris, de Unix versie die draait op hun hardware.
De mogelijkheid bestaat dat de combinatie tegen de kar van Microsoft rijdt, die met Windows NT in hetzelfde vijvertje vissen. Maar geen van de betrokken partijen lijkt dat erg te vinden, wat bevestigd werd door de koers van hun aandelen.


.

Technologie-spelen
De Olympische spelen zijn hun eigen technologie beurs. Alle nieuwe kennis en gadgets worden ingezet in de strijd om hondersten van een seconde. De computersystemen die ingezet worden bij de voorbereiding vormen een steeds belangrijkere investering. Tijdens de trainingen wordt constant gemeten, en die informatie is onmiddellijk beschikbaar om bij te sturen. Zo wordt bij zwemmers bv gewerkt met onderwatercamera's om hun houding bij te sturen. Of ze worden met grote snelheid door het water getrokken om een houding met minder waterweerstand aan te voelen.
Maar ook onrechtstreeks heeft technologie impact. Zo wordt onderzoek gedaan naar materialen die voordeel kunnen opleveren, hoe klein dan ook. De schoenzolen bij lopers zijn worden ontworpen om zoveel mogelijk energie te recupereren. Na onderzoek op haaienhuid wordt een kunststof zwempak ontworpen dat minder waterweerstand heeft dan menselijke huid.
Ook de kijkers zouden van technologie kunnen genieten. In beelden van de sporters kunnen allerlei grafische vormen van informatie verwerkt worden. Zo zou een meebewegende gekleurde lijn kunnen aangeven hoe de huidige voortgang is tegenover het alsnog geldende record.


.

Zwaargewicht
IBM zou meer dan 200 miljoen dollar investeren in initiatieven om de Linux-produktiviteit te verhogen. Dat budget wordt over 4 jaar gespreid geïnvesteerd in Linux ontwikkelcentra, Linux vaardigheidscentra, samenwerkingsverbanden met partners die op Linux geconcentreerd zijn, programma's voor Linux Onderzoek en ontwikkeling, en de snelle opleiding van 300 adviseurs, hard en softwarespecialisten, onderzoekers, produktontwikkelaars en dienstverleners. Als locatie wordt gedacht aan Tokyo, Shanghai, Beijing, Taipei, Seoul, Bangelore en ander aziatische plaatsen.
Zo'n ontwikkelcentra hebben apparatuur nodig als servers en opslagcapaciteit, en die wordt natuurlijk voorzien door IBM, evenals software pakketten om sites te bouwen en gegevens op te slaan en te beheren. Door hun grootste tot hun kleinste servers ter beschikking te stellen hoopt IBM natuurlijk een veelheid van oplossingen te oogsten die op hun platformen ontwikkeld worden, wat de verkoop van hun systemen zou stimuleren.
Het doel van die toepassingen zien ze vooral in de explosieve ontwikkeling van elektronische handel, e-commerce, op de Aziatische markt. Daarvoor zijn extra inspanningen nodig om de systemen en de software te laten werken in een aangepaste taalversie, iets complexer dan van Engels naar Frans. Van hun pakket DeveloperWorks met Java en XML mogelijkheden, zou al een Japanse versie bestaan, en aan een Chinese versie wordt gewerkt.
Wie ook garen hoopt te spinnen bij deze ontwikkeling is Intel. Zij leveren de processor voor de iets lichtere reeks servers en computers . TurboLinux is ontwikkelaar en distributeur van Linux versies, en heeft o.a. gezorgd voor de voorinstallatie van Linux op sommige Netfinity servers van grote partner IBM. Natuurlijk komen ook plaatselijke spelers op de proppen. Zo werkt RedFlag software mee met de ambitie om Linux het belangrijkste besturingssysteem in China te maken. Ze zijn bv gecharmeerd door de mogelijkheid om aanpassingen te maken aan het besturingssysteem, die specifiek op China gericht zijn. Een research lab in Tokyo is betrokken in allerlei gespecialiseerde ontwikkelingen, zo werkten ze mee aan de horlogecomputer die op Linux draait, en onlangs als prototype aandacht in de pers kreeg.

Top(L) a WebGang Creation. Geloof niemand, zelfs ons niet. Alle nieuws is interpretatie. WebGang@radiocentraal.be