WebGang Home i-Nieuws van 6 na 6 Last

Woensdag

07/06/2000

next

Andere:

Programma

Column

Linux

Radio Centraal
Radio Centraal Home

Zeep
Grote informatica bedrijven voeren steeds intensief strijd om nieuwe standaarden naar hun hand te zetten, waardoor standaardisatatie een moeizaam proces wordt. Nu wordt er gepraat over een standaard voor het uitwisselen van gegevens tussen verschillende platformen: Simple Object Access Protocol, of SOAP. Dat kan belangrijk zijn bij de handel op het internet, waar produktgegevens, stokgegevens en klantengegevens tussen allerlei systemen en websites moeten uitgewisseld worden. Nu lijkt het erop dat alle grote Unix-leveranciers het eens zijn geworden, en zelfs Microsoft zou zich eens aangepast hebben. Zo komen ze tegenover Sun te staan, andere grote speler op de internetserver- en softwaremarkt

Om zeep
Het ziet er naar uit dat de bescherming van onze privacy definitief om zeep is. De Europeanen hebben toegegeven aan de Amerikaanse druk om zich soepel op te stellen in de wetgeving naar de internethandel toe. In het algemeen heeft Europa veel strengere wetten wat de bescherming van persoonsgegevens betreft. Ook zijn bij ons voor internethandel hetzelfde soort regels van kracht als voor postorderverkoop.
Amerikaanse bedrijven zijn geinteresseerd in de Europese markt voor electronische handel, die tegen 2004 zou verdubbelen naar 1,5 triljoen Euro. Sinds 98 was het voor bedrijven verboden om klantengegevens naar Amerika door te sturen, omdat de pricacy van consument niet beschermd werd als in Europa.

Broken Windows
In Zuid-Afrika, Johannesburg, is een bom ontploft aan het plaatselijke Microsoft hoofdkwartier. De bom ging af om 5 uur s morgens, en er werd niemand gewond. Wie de bom in de voortuin legde is niet bekend. In het gebouw zit de dienst die klantenondersteuning geeft, en de marketing. De 170 werknemers werden allemaal op de baan gestuurd. Zo kon men al de kapotte vensters te herstellen.
. Digitale Vrijstaat Sealand
Een programmeur en een advocaat startten een opmerkelijk handeltje. Ze kreerden een denkbeeldig land, "Sealand" genaamd op een eilandje voor de Britse kust, en startten daarrond een bedrijf op. Ze willen computer en/of internet diensten aanbieden aan "buitenlandse" bedrijven. Voordeel is dat ze geen rekening houden met de verschillende wetgevingen in allerlei landen. Ze hebben hun eigen regels opgesteld om zo weinig mogelijk regeringen tegen zich in het harnas te jagen: zo vermijden ze porno. Ze beloven zich ook niet aan spam te bezondigen, daarmee zouden ze snel de internetgemeenschap op hun dak krijgen. Wel zijn dingen mogelijk ivm de strenge beperkingen op encryptie in de VS, en de nieuwe strenge kopieerbeveiligingen. Voor hun internetverbinding zouden ze gebruik maken van antennes met microgolven, vergelijkbaar met de GSM antennes. Landen die willen optreden zullen hun juridische spitstechnologie moeten bovenhalen; officieel ligt het eiland op geen enkele kaart, en dus buiten de eigen landsgrenzen. Natuurlijk kan er opgetreden worden op minder officiele manier, door bv de straalverbindingen te storen. Daarmee kunnen we weer eens kijken wat de geheime diensten zoal in huis hebben in de verschillende landen.

Top(L) a WebGang Creation. Geloof niemand, zelfs ons niet. Alle nieuws is interpretatie. WebGang@radiocentraal.be