WebGang Home i-Nieuws van 6 na 6 Last

Woensdag

31/05/2000

next

Andere:

Programma

Column

Linux

Radio Centraal
Radio Centraal Home

Laatste slachtoffers van jaar 2000
IBM zou zo'n 1000 mensen laten afvloeien. Die werden in dienst genomen voor de jaar 2000 overgang, om netwerken en computersystemen aan te passen. Meer dan de helft van die mensen zou echter een andere baan vinden binnen het bedrijf. Daarvoor hebben ze twee maanden. IBM heeft 15 tot 20.000 mensen nodig voor zijn diensten, en mikt vooral op verschuiving; de noden veranderen, en de vacatures worden daaraan aangepast.

Leugendetector
Een Israelische firma heeft "risk manager" software ontwikkeld om gesprekken te beluisteren, en daarin te speuren naar onwaarheden. De software registreerd allerlei kleine veranderingen in de stem die duiden op stress, en geeft dan een beoordeling in de richting van waarheid, onwaarheid tot flagrante leugen. In principe is dat maar een aanwijzing van mogelijke interpretatie, die echter toevallig wel gebaseerd is op dezelfde techniek als de leugendetector. De software kan ook in telefoongesprekken gebruikt worden. Banken kijken er reikhalzend naar uit, maar mogelijk ook verzekeringsmaatschappijen en call centers zouden de volgende klanten zijn. Natuurlijk zou ook een werkgever bv de telefoongesprekken met een werknemer kunnen laten beoordelen door het systeem. Ook het gebruik van het systeem in zogenaamd anonieme enquetes kan vragen oproepen.

Transmeta
Transmeta kwam onlangs naar buiten met zijn nieuw ontwikkelde chip, de Crusoe processor, die bedoeld is voor draagbare apparaten. Die zou een kloksnelheid halen tot 400 Mhz, en maar 1 Watt verbruiken. Voorlopig was het nog niet echt duidelijk waar hij zou toegepast worden. Nu hebben ze een overeenkomst gesloten met Gateway en America Online voor het leveren van hun TM3120 processor. Het besturingssysteem is een aangepaste versie van Linux. In de lijst van bedrijven die in Transmeta investeerden zitten nog andere namen die mogelijk met een toepassing naar buiten zullen komen, waaronder naast AOL en Gateway namen als Sony en Compaq, en en fabrikanten die computers maken voor andere merken. De produktie van de chips gebeurt trouwens bij IBM.

Gamera
Waarschijnlijk niet helemaal toevallig dook ook nieuwe software van AOL op. Het gaat over een vroege proefversie van Gamera, met toepassingen als browsen, e-mail, chat, instant messaging, en software om bestanden te transfereren. De bedoeling is het web in te schakelen op andere gebieden dan de PC. De software zou kunnen uitgeprobeerd worden op een PC die op Linux draait. Eigen ontwikkelde software op Linux heeft het voordeel dat geen licentierechten aan een concurrent moeten betaald worden, en dat gemakkelijk aanpassingen kunnen gedaan worden om nieuwe mogelijheden in te bouwen. Als browser zou trouwens de software "Gecko" gebruikt worden, die voortkomt uit het Mozilla open broncode project.

Muzak Player 3
MP3.com kwam de laatste tijd vooral in het nieuws wegens de rechtzaak die grote mediamaatschappijen aanspanden tegen het MyMP3 systeem. Daarbij konden gebruikers hun muziek opslaan op een webserver, en die dan vanaf een andere locatie beluisten. Met hun nieuwe dienst mikken ze op grootwarenhuizen, winkels, naftstations enzovoort, die steeds onopvallend muziek op spelen in de zaak, soms afgewisseld door reklame of aankondigingen. De bedoeling is die muziek aan te leveren via het internet. Daarvoor beschikken ze over honderdduizenden nummers. Door de internet en computertechnologie kunnen de klanten gemakkelijk eigen aankondigingen invoegen.

Vallende prijzen
Er gebeuren soms ingrijpende verschuivingen in de softwarewereld. Terwijl software relatief duur bleef, werd shareware populair, programma's die door de makers zo goed als gratis ter beschikking gesteld werd via internet. Sommige bedrijven gooiden hun business model om, en gaven software gratis weg die kon concurreren met bekende software. Toen Linux opdook op de consumenten pc's begonnen velen zich de vraag te stellen of te betalen software nog wel een toekomst had. Alleen sterk gespecialiseerde pakketten haalden nog hoge verkoopsprijzen, zoals WebObjects, een programma om websites te bouwen, inclusief e-commerce mogelijkheden. Het pakket kostte 50.000 dollar. Apple verlaagde nu die prijs naar 500 dollar. Vreemd voor wie de week ervoor nog 50.000 dollar betaalde.


.

Top(L) a WebGang Creation. Geloof niemand, zelfs ons niet. Alle nieuws is interpretatie. WebGang@radiocentraal.be