WebGang Home i-Nieuws van 6 na 6 Last

Woensdag

26/04/2000

next

Andere:

Programma

Column

Linux

Radio Centraal
Radio Centraal Home

Dood door alcohol
Philip Katz heeft zich doodgedronken. Hij ontwikkelde jaren geleden PKZIP, een programma om computer gegevens samen te drukken tot kleinere bestanden, met het doel ze te transporteren. Voor gebruik worden de gegevens terug op hun normale grootte gebracht, te vergelijken met het pakje oplossoep waaraan water toegevoegd wordt. Gevriesdroogde computergegevens zijn ook kleiner en gemakkelijker via het internet te versturen, en daardoor werd zijn compressieprogramma immens populair. Het samendrukken of comprimeren van gegevens bestaat al langer in de unix wereld, waar het voorkomt onder namen als . Ook bestaan er andere programma's die hetzelfde doen, bv op het Apple platform bekend als StuffIt.
Zijn persoonlijke problemen kreeg hij echter niet gecomprimeerd, en hij werd dood aangetroffen tussen flessen alcohol.

Beurs van consument kent geen crash
Consumenten blijven steeds meer computers kopen. De totale markt is het eerste kwartaal nog met 15 procent gegroeid volgens onderzoekers van Dataquest, en het groeiende internet in Europa zou daar voor iets tussenzitten. Er zijn ook binnen de PC verkopers verschuivingen te noteren. E-machines, dat bij ons nog in het nieuws kwam wegens een betwiste apple-look-alike, breekt door in de top 5 van pc verkopers, daarmee IBM voorbijstekend. Ze braken de markt open door computers te verkopen onder de psychologische 1000 dollar grens. Op veel van hun systemen wordt StarOffice voorgeinstalleerd. Dat verwierf bekendheid als officepakket omdat het gratis te downloaden was van de website van Sun, voor verschillende platformen zoals Linux en Windows, en in verschillende taalversies.

Transmeta geloofwaardig
Er werd nogal getwijfeld aan het Transmeta project dat de Crusoe processor ontwikkelde, met name vanwege scherpe concurrentie van traditionele processorbouwers. De processor zou bijzonder energiezuinig zijn, en dus geschikt voor draagbare toepassingen. Nu werden investeringen aangekondigd van AOL, Compaq, Gateway, Sony enz. De chips zouden gemaakt worden door IBM.

Corel en Borland/Inprise
Corel zou willen fusioneren met Borland/Inprise. Dat lijkt nu toch niet zo eenvoudig te zijn, maar des te belangrijker voor Corel. Hun cash flow begint namelijk te tanen.

De MS aandelen zijn ondertussen aanzienlijk gezakt. De druk komt van verschillende kanten: de inkomsten zijn lager dan verwacht, de uitkomst van de maatregelen tegen de monopolist zaaien onzekerheid, en het vrije bronkode systeem Linux blijft het goed doen. IBM kondigde bv de verkrijgbaarheid van verschillende Linux distributies op zijn Netfinity Webservers aan.

Top(L) a WebGang Creation. Geloof niemand, zelfs ons niet. Alle nieuws is interpretatie. WebGang@radiocentraal.be