WebGang Home i-Nieuws van 6 na 6 Last

Woensdag

03/05/2000

next

Andere:

Programma

Column

Linux

Radio Centraal
Radio Centraal Home

Strijd om de standaard
De strijd om standaarden blijft eeuwig voortduren, en de inzet is groot op het internet. Enkele groten der computerbedrijven vormden een "neutrale" werkgroep onder de naam OpenServer.org. Die zou moeten garanderen dat zich ontwikkelende standaarden zoals html, xml, http en java los van een bepaald bedrijf ontwikkelen. Door het getouwtrek over standaarden gaat veel tijd en energie verloren, vooral bij ontwikkelaars voor het internet. Die moeten nu rekening houden met verschillende versies van browsers bv, of in het slechtste geval maken ze een keuze voor 1 versie, waarmee ze beperkt zijn in het bereiken van internetgebruikers. Er zijn conflicten, zoals over Java, waarbij men Sun verwijt te veel controle te bewaren, en men Ms verwijt een dialect te ontwikkelen dat niet beantwoordt aan de standaard.

Geen Rijksregisternummer voor computers
Na zowat een jaar discussie over het identificatienummer dat Intel in zijn chips inbouwde, maakte het bedrijf nu bekend dat het in de volgende generaties afziet van het gebruik van een opvraagbare identificatiecode. De officiele versie luidt dat het nummer nodig was om veilige handel over het internet mogelijk te maken, door unieke identificatie van de processor van de computer. Nu zou andere technologie een digitale handtekening leveren, en is de chip-identificatie niet meer nodig. Privacy-activisten menen dat hun oproep om tot boycot er misschien voor iets tussen zit.

Bundeling
Deze keer gaat het niet over bundeling van MS-software, maar van MS-processen. Sinds de rechter zijn "Finding of Facts" uitsprak tegen Ms, werden al meer dan 130 zaken aangespannen tegen Ms. Velen daarvan hopen te kunnen profiteren van het werk dat al gedaan werd in de huidige zaak. Bij de aanklagers zijn advocatenbureaus ingeschakeld die eerder al hun slag thuis haalden tegen de tabaksindustrie, in zaken over asbest, en beurstransacties. Federale rechters in de VS hebben beslist om 27 zaken samen te voegen.

Besturingssysteem op de Vrijdagmarkt
Dat moet ongeveer het gevoel geweest zijn dat men bij MS kreeg toen men ontdekte dat er Windows 2000 pakketten werden aangeboden op eBay. Dat is een website waar produkten per opbod verkocht worden. Het systeem haalde er ongeveer de helft van de winkelprijs. Nader onderzoek wees uit dat nogal wat van die pakketten uit de buurt van de Ms vestiging zelf kwamen. Blijkbaar verkopen hun werknemers de versie die ze kregen van het bedrijf. Ik vraag me af welk systeem ze dan zelf gebruiken ...

PDA
De regering in de VS verdenkt MS ervan hun monopoly-macht aan te wenden om de strijd aan te gaan met het populaire handpalmgrote computertje, meestal PDA genoemd. Bij het uitbrengen van zijn eigen Pocket PC maken ze gebruik van de integratie met hun e-mail programma's in het Office pakket, dat de markt beheerst op de PC. Ms is in de mogelijkheid om het Office pakket zo aan te passen dat bv de PalmPilot benadieeld wordt.

Top(L) a WebGang Creation. Geloof niemand, zelfs ons niet. Alle nieuws is interpretatie. WebGang@radiocentraal.be