WebGang Home i-Nieuws van 6 na 6 Last

Woensdag

19/04/2000

next

Andere:

Programma

Column

Linux

Radio Centraal
Radio Centraal Home

De achterdeur
Microsoft levert zijn serversoftware NT met gratis software voor webservers. Met deze Frontpage software kan een website gebouwd en beheert worden, die op de server draait. MS probeert daarmee de markt van de Webservers te veroveren, maar wordt regelmatig op veiligheidsgebreken gewezen. Onlangs dook er weer een bericht op over een "achterdeur" in de Frontpage software, dat vooral webservers van providers kwetsbaar maakt. Zo zou de gebruiker van een website kunnen inbreken op een andere website die bij dezelfde provider op de server staat, en in het slechtste geval tot bij wachtwoorden en creditcard gegevens kunnen geraken. Het stukje programma dat verantwoordelijk is voor deze achterdeur zou bewust zijn ingebouwd door de programmeurs. Een hacker die in de code gaat kijken kan volgende zin aantreffen: "Netscape engineers are weenies!" MSbeweert de programmeur naar zijn voeten te zullen geven, als ze hem tenminste vinden. Want al snel blijkt dat ze het programma verworven hebben toen ze "Vemeer Technologies" opkochten.

Verloren voorwerpen
Wie toevallig een laptop vindt, hoeft die niet onmiddellijk naar de Britse geheime dienst te dragen. Daar was onlangs inderdaad een laptop zoek, maar nu geraakte ook het FBI er eentje kwijt. Die zou propvol geheime informatie zitten en ze zijn al twee maanden koortsachtig op zoek naar het ding.

Ook verloren
Ondertussen is MS ook 1 en ander kwijt. Ze geraakten een veiligheidsprobleem kwijt door te zeggen dat het er nauwelijks 1 was. Tevens leek weer een kopie ontsnapt te zijn van hun in ontwikkeling zijnde besturingssysteem. Dat werd weer op het net geseind.

Privacy
Het Europese Parlement lijkt wakkergeschrikt te zijn door de vele berichten over het systematisch afluisteren van de Europese communicatie door de VS. Ze lijken een oplossing voor ogen te hebben: er kan een wet gestemd worden die het afluisteren verbiedt, en privacy-regels opneemt in de universele mensenrechten. De Amerikanen kunnen gerust zijn, voorlopig verzandden de besprekingen in het oprichten van een tijdelijke commissie, die zou moeten beslissen wat de bevoegdheid kan zijn voor een definitievere commissie over privacy. Misschien is het niet zo belangrijk, want een ex-medewerker van de inlichtingendienst in de VS wist over het afluisteren te vertellen dat er niets bij was dat de moeite was. Waarom Amerikaans bedrijven dan geld willen geven voor die gegevens wordt niet verklaard.

sms
Vanaf 1 juni zou het mogelijk worden om sms berichten uit te wisselen met abonnees van een ander dan het eigen netwerk. Er zouden wereldwijd zo'n honderd miljoen sms berichten per dag verstuurd worden.

Wapen
Computerbouwers beschouwen het altijd als een eer als hun computer onder de exportwetten op hoogtechnologische wapens valt, wegens zijn technologische mogelijkheden. Dat overkwam Apple, en nu Sony met hun Playstation 2. Volgens berichten zou het technologie bevatten die kan gebruikt worden voor het geleiden van raketten. Het wordt natuurlijk wel een probleem als elke keer dat meer dan 1 apparaat moet geexporteerd worden, een speciale vergunning moet aangevraagd worden.

Kabel-racisme Een kabelmaatschappij in de VS wordt aangeklaagd wegens racisme. Ze bleken bij het leggen van hun kabels systematisch de arme zwarte wijken over te slaan. Soms zouden zelfs de rijke zwarte wijken achteruit gesteld worden.

Top(L) a WebGang Creation. Geloof niemand, zelfs ons niet. Alle nieuws is interpretatie. WebGang@radiocentraal.be