WebGang Home i-Nieuws van 6 na 6 Last

Woensdag

12/04/2000

next

Andere:

Programma

Column

Linux

Radio Centraal
Radio Centraal Home

MS in het wespennest.
Het project Web Standards Project, dat de internetstandaarden vastlegt wordt afgekort WASP genoemd. Ze zouden zich ook wel eens zo kunnen gedragen nu Microsoft in zijn laatste versie van de browser er weer eens in geslaagd is af te wijken van de standaarden. "We zijn razend door Microsoft's arrogantie, en perplex door hun schizofrene besluit om de standaarden op het ene platform te ondersteunen, en op het andere te ondergraven." zei de coordinator van de organisatie. Microsoft is er in geslaagd een browser voor Apple te maken die verschillend reageert als die voor Windows. "Voor welke browser moeten we nu de pagina's opmaken?" vraagt de wanhopige web-programmeur zich af. Het bewust van de standaarden afwijken om de concurrentie een hak te zetten leverde Microsoft al menig uurtje rechtzaal op. En de industrie schat de meerkost wegens het afwijken van de standaarden op 25%.

Sportief
Ook hun verlies in de rechtzaal nemen de jongens van Microsoft sportief op. Ze startten een campagne waarin ze mensen vragen stelden ivm de rechtzaak. Het lijken gewone vragen, maar ze kaderen in een grotere campagne, met bladzijdengrote advertenties in de pers en een tv spotje van een halve minuut, met superster Bill Gates in de hoofdrol. In hun enquete stelden ze interessante vragen als wiens schuld het was dat de aandelenmarkt gezakt is de voorbije dagen.
Ondertussen duiken ook de eerste berichten op over vertragingen van Microsoft produkten, veroorzaakt door het proces. En het ziet er naar uit dat na de conclusies van de rechter een aantal andere rechtzaken daarop volgen, momenteel zo'n 110, met dezelfde basis. Een groot aantal zaken kan MS's aandacht opslorpen voor vele komende jaren.


.
Linux Expo
Tussen al de media stormen door gaat ondertussen Linux Expo 2000 van start in Montreal. Over de betrouwbaarheid van de technologie is iedereen het eens. Maar de aandelen, die de voorbije tijd waanzinnige bewegingen maakten, lijken voorlopig over hun hoogtepunt heen te zijn.

Napster ontsnapt
Volgens berichten op het internet zou de juridische vervolging van programmeurs nog niet geleid hebben tot het tot stilstand komen van Napster. Dat is een programma waarmee gemakkelijk bestanden (zoals digitale muziek) gedeeld kunnen worden over het internet. Programmeurs ontwikkelen het verder, en vermijden nu gebruik te maken van een vaste lokatie op het web waar de software op draait. Dat maakt het moeilijker te vervolgen.

Top(L) a WebGang Creation. Geloof niemand, zelfs ons niet. Alle nieuws is interpretatie. WebGang@radiocentraal.be