Titel
Tekst.
01/11/2024RADIO CENTRAAL verjaart
Het is een heuglijk feit, een jaarlijkse hoogmis, een zoveelste jaardag, hoer, hoer, hipaaaaa... Centraal vierenveertig jaar!
Op zaterdag 1 november 1980 om 20 uur werd de eerste uitzending van Radio Centraal de ether ingestuurd met een zender van 25 Watt, vanuit het centraal gelegen Sint-Andrieskwartier. Sinds dit ontstaan zijn er vele financiële obstakels overwonnen zoals de regelingen voor auteursrechten en de gefaseerde aankoop van het huis. Maar 150 medewerkers zorgen er dagelijks met hun financiële en radiofonische bijdragen voor dat dit project wars van alle media-tendensen blijft bestaan. Maar kijk op deze website vooral ook eens onder de knop ABOUT, draai er aan en lees what this station is all ABOUT.
Fotomoment met alle medewerkers en steunende leden.
We roepen alle medewerkers op voor een gezamenlijk fotomoment onder het motto: We staan erop dat je er op staat. 22 jaar geleden werd een eerste foto genomen van alle medewerkers van de radio. Hoog tijd voor een nieuw beeld dus. We roepen ook ex-medewerkers en steunende leden op om samen te komen om een bijkomend beeld te maken. De bewuste foto wordt genomen op vrijdag 1 november 2024 om 12 uur 's middags in Bar Paniek, Kattendijk-Oostkaai 21, 2000 Antwerpen. Ondertussen is fotograaf Peter Lewis bezig aan een unieke onderneming om van alle medewerkers portretten te maken in de studio's, binnen het gebouw van Radio Centraal.
Gemeenschapsradio op de schop en een nieuwe Mediaminister.
In zijn resolutie over gemeenschapsmedia van 25 september 2008 bespreekt het Europese Parlement het belang van gemeenschapsmedia en adviseert het de lidstaten legale erkenning te geven aan gemeenschapsmedia als een afzonderlijke groep naast commerciële en publieke media. In de ons omringende landen, Wallonië en Brussel is deze erkenning reeds lang een feit. Het is pas na een actie van de Koepel van de niet-commerciële geemschapsradio's (Radio Centraal, Radio Scorpio en de inmiddels gestopte Radio Katanga) dat toenmalig Vlaams Minister van Media Lieten het met het decreet van 25 april 2014 mogelijk maakte voor lokale radio’s om ook in Vlaanderen het statuut van gemeenschapsradio aan te vragen. Jammer genoeg werd het statuut door de volgende Vlaams Mediaminister Gatz bij de erkenningsronde van 2017 afgeschaft. Vlaanderen terug naar af.
Zal de nieuwe Mediaminister (Chieltje Van Achter) het tij kunnen keren?
--
Titel
Tekst.