Luister live

Luister Radio Centraal online!


WORD STEUNEND LID!

WORD STEUNEND LID!

dinsdag 23 juli (vandaag)

woensdag 24 juli

Webgang


Redactie

Titel

Tekst.

Radioactief

22/02/2024Rechtstreekse uitzending vanop de actie Red Ercola

Ercola

Op donderdag 22 februari brengt Radio Centraal rechtstreeks verslag uit vanuit de Wolstraat van 18:00 tot 19:30. Vanaf 17 uur, wordt er actie gevoerd in de Antwerpse Wolstraat.

Het Antwerpse stadsbestuur wil in juli 2024 een einde maken aan bewoning en gebruik van het pand Wolstraat 29-31. Volgens het stadsbestuur is het pand “volledig uitgeleefd”. Tegelijk wenst de stad via haar agentschap AG Vespa het eigendom “te valoriseren”. Het stadsbestuur wil het geklasseerde pand duidelijk te gelde maken, in het kader van de omvorming tot woonerf van de Wolstraat en omgeving.

Het pand Wolstraat 29-31 is een gewezen ‘godshuis’, dat in de 19de eeuw door de toenmalige eigenaar J.J. Somers nagelaten werd aan de stad, onder de uitdrukkelijke voorwaarde dat het pand altijd een maatschappelijke of sociale bestemming zou behouden. Het pand behoort daardoor tot het patrimonium van het Antwerpse OCMW.

Sinds het begin van de jaren 1970 wordt het pand via een huurovereenkomst bewoond en gebruikt door een bonte verzameling kunstenaars. Denk onder meer aan striptekenaar en bezieler Jean-Claude Block, kunstschilder Vaast Colson, beeldhouwer en graficus Marcel De Cleer, performer Peter Fengler, zanger Ferre Grignard, multimedia artieste Frieda Kuterna, beeldend multimedia kunstenaar Meriton Maloku, vertaalster Monique Nagielkopf, modeontwerpster Ann Salens, all-rounder Dennis Tyfus, Oscar-winnares Nicole Van Goethem en vele, vele anderen. Onder de noemer ‘Ercola’ gaven en geven zij op eigenzinnige manier mee kleur aan de culturele uitstraling van de stad Antwerpen – een uitstraling waar de stad maar wat graag ook mee uitpakt. Al bijna 50 jaar wordt dit pand dan ook de facto “beschermd door bewoning”. Eigenlijk redde het kunstenaarscollectief ‘Ercola’ daarmee het godshuis van de ondergang (het stadsbestuur wou er destijds een… garage van maken!).

Laatst bijgewerkt door Daniël op 22/02/2024.

Titel

Tekst.