Luister live

Luister Radio Centraal online!


WORD STEUNEND LID!

WORD STEUNEND LID!

zondag 23 juni (vandaag)

maandag 24 juni

Webgang


Redactie

Titel

Tekst.

Radioactief

08/11/2023The Migration of the Wings. The Off Hours

 

The Off Hours

'The Migration of the Wings' is een expo van JILL MAGID die liep tot 10 september in M en die een vervolg kent vanaf 20 oktober in de Sint-Pieterskerk in Leuven. Het project van Jill is opgebouwd rond het altaarstuk 'Het Laatste Avondmaal' van Dieric Bouts dat sinds 1568 bewaard wordt in de kerk, meer bepaald hoe de zijpanelen van de triptiek doorheen de geschiedenis van het hoofdpaneel losgekoppeld werden en sinds de 18de eeuw ingezet als koopwaar, politieke pasmunt, roofwaar en reparatiegoed. Ter gelegenheid van de grote Bouts tentoonstelling die in M opent op 20 oktober, wordt het Laatste Avondmaal voor het eerst sinds bijna zeshonderdjarig bestaan in zijn integraliteit verplaatst – naar het museum.

 

JIL MAGID ontwikkelde een project voor de lege Boutskapel. Dit project zal bestaat uit een 15 uur durend muziekstuk voor klarinet gecomponeerd door klarinettist STUART BOGIE (die ook het stuk op klarinet improviseerde als geluidsband voor de film die in M te zien was).

De 15 uur komen overeen met de sluitingsuren van de kerk (van 16.30 tot 07.30 uur): tijdens de openingsuren legde de kerk Jill Magid de beperking op geen geluid te kunnen gebruiken, een beperking die Jill omboog tot de sterkte van haar project. Zo zal iedere dag tijdens de sluitingsuren van de kerk – van valavond tot ochtendgloren – Jills muziekcompositie te horen zijn in de Boutskapel in afwezigheid van het altaarstuk en in afwezigheid van de kerkgangers. Voorbijgangers op straat zullen de muziek kunnen horen doorheen de glasramen van de kapel.

 

Gelijktijdig met het ten gehore brengen van dit stuk in de lege kapel zal het stuk volledig te horen zijn op vrijdag 3 november bij de collega's van Radio Scorpio Leuven, op WOENSDAG 8 NOVEMBER op RADIO CENTRAAL ANTWERPEN, telkens van 16.30 tot 07.30 uur.

--

Van 15.30 tot 16.30: Interview met Jill Magid en Stuart Bogie door Debora.

Laatst bijgewerkt door Daniël op 08/11/2023.

Titel

Tekst.