WebGang Home i-Nieuws van 6 na 6 Last

Woensdag

28/06/2000

next

Andere:

Programma

Column

Linux

Radio Centraal
Radio Centraal Home

Monopolie, monopolie
In de VS speelt AT&T zowel een rol als uitbater van een snelle kabelnetwerk, als internetprovider die daar natuurlijk gebruik van maakt. Onlangs sprak de rechtbank zich uit over de vraag of AT&T hun netwerk van snelle kabelverbindingen zou moeten openstellen voor huur door andere internet providers. Oorspronkelijk was het verdict ja, maar in beroep werd dat terug ongedaan gemaakt. De zaak werd meer dan een jaar geleden aangespannen, toen de toegang tot een snel netwerk en andere combinaties een heet hangijzer waren. Ondertussen zijn er al zoveel overnames in die sector geweest dat de impact van de uitspraak in beroep beperkt blijft. De concentraties worden vooral bepaald door de combinatie van kabel voor snelle toegang, internetdienstverlening, en media.

MacHack
Baanbrekende programmeurs, in het Engels oorspronkelijk aangeduid met de term hacker toen die nog niet negatief klonk, hebben hun naam gegeven aan MacHack. Dat is de jaarlijkse conferentie voor ontwikkelaars op het Mac-platform, waarbij ze informatie krijgen van de Mac-ingenieurs, en ook feedback kunnen geven. Er was onder andere te horen dat de interface van het nieuwe Mac OS-X ("10")-systemen er anders zal uitzien dan men gewend is, waarbij men probeerde zo weinig mogelijk af te wijken van oude voorzieningen. De oorzaak is dat men hier het systeem heeft opgebouwd op een Unix kern. Darwin heet deze kern van OS X, en deze wordt ontwikkeld volgens het open broncode systeem.
Natuurlijk is het niet de bedoeling dat de gebruiker iets van die Unix ondergrond merkt. Maar voor programmeurs is het soms toch handig om een paar snelle instructies of parameters aan het systeem door te geven. Daarvoor zal nu een "command line" voorzien worden. Dat is een tekstscherm waar je op een regel kan communiceren met het systeem zoals bij unix of dos.
Bij de opening van deze MacHack werd trouwens een warm pleidooi gehouden voor het open broncode systeem. Als voorbeeld werd er gewezen op het bekende computerspelreeks "Doom", dat oorspronkelijk door "id-software" werd ontwikkeld. Ze concentreerden zich op de 3D motor van het spel, en lieten het invullen van de spelen over aan een grote groep enthousiastelingen. De verkoop van de 3D motor maakte hen rijk, maar uiteindelijk veranderde de spelletjes markt, en na nog een paar uitbreidingen verkocht te hebben, werd Doom volldig vrijgegeven aan de open broncode. Voor de traditionele Mac-ontwikkelaars is het een grote ommezwaai in denken. Ze gingen er altijd van uit kwalitatief goede software voor een exclusieve markt te maken. Een grote crisis bij Apple enkele jaren geleden dwingt hen nu om open te staan voor andere modellen.
Itsy-pitsie
Vier jaar geleden startte bij Digital Equipment Corp. "Itsy", een experiment met Linux op de schaal van een handpalmcomputer. Ondertussen werd Digital overgenomen door Compaq, die een handpalmcomputer uitbrengen in samenwerking met Microsoft. Op die iPaq draait dus PocketPC. Maar de rechtszaak tegen Microsofts monopoliepraktijken werpt vruchten af in de gedachten van beslissers. Het "Itsy" project werd onder het stof uit gehaald, en omdat ook de processor geen probleem is, werd een website opgericht om open-source software voor de handheld computer te stimuleren. Er werden middelen ter beschikking gesteld om het besturingssysteem dat in het bakje zit te vervangen door een speciaal compacte Linux versie. Het voordeel van Linux tov een ander bestaand systeem voor handhelds als Palm OS, is dat het vrij is, en niet door 1 fabrikant in een bepaalde richting gestuurd of beperkt worden. Gebruikers in bedrijven hebben de mogelijkheden om de software in het apparaat aan te passen aan noden, waarvoor nog geen oplossingen op de markt bestaan. Als men kijkt naar de snelle evolutie van de software voor de PC versie van Linux, is het waarschijnlijk een zet de de verkoop alleen maar kan stimuleren.

DNA
Deze week werd bekend dat wetenschappers erin geslaagd zijn om een eerste kladversie van de DNA letterset op te stellen. Een van de instituten dat daaraan meewerkte, is het Sanger Centre in Cambridge. Daar gebruikten ze een combinatie van 600 Alpa computers die draaiden op Unix met 60 PC die op Linux draaiden. Deze Linux computers werden samengebundeld en werkten als 1 krachtige virtuele computer. Die vervulde de eis dat het systeem stabiel moest blijven lopen, ook al werden er tegelijkertijd dagenlang zware taken afgehandeld.


.

Top(L) a WebGang Creation. Geloof niemand, zelfs ons niet. Alle nieuws is interpretatie. WebGang@radiocentraal.be