WebGang Home i-Nieuws van 6 na 6 Last

Woensdag

21/06/2000

next

Andere:

Programma

Column

Linux

Radio Centraal
Radio Centraal Home

Opperste gerechtshof
Een rechter besliste om de maatregelen tegen MS op te schorten vanwege het beroep dat aangetekend werd. Normaal moesten die in voege gaan op 5 september 2000. Dat MS beroep zou aantekenen was voorspelbaar, en ook dat ze zullen proberen alles zo lang mogelijk te rekken. Zij zijn erbij gebaat dat het hof van beroep hun zaak in beroep behandeld, en zullen nog wel iets achter de hand houden om tot het opperste gerechtshof in beroep te gaan. Het ziet ernaar uit dat rechter Jackson zich bewust is van dit probleem. Hij vroeg dan ook het opperste gerechtshof het beroep onmiddellijk te laten behandelen, wegens het algemeen belang en tot tevredenheid van de openbare aanklager.

IBM ambitieus met Linux
Zowat anderhalf jaar geleden maakte IBM bekend dat ze zich gingen toeleggen op het implementeren van Linux op al hun harware, van pc-servers tot mainframes. Nu storten ze zich ook op de software. Ze maken hulpmiddelen om software te ontwikkelen. Ze mikken vooral op software die nodig is om allerlei apparaten die intern op Linux draaien, te laten samenwerken met servers waar ze hun informatie mee uitwisselen. Vooral van de nieuwe generatie draagbare toestellen met een speciale, mini versie van Linux erop, wordt veel verwacht. Volgens hen wordt het belangrijk dat Linux snel kan geschaald worden naar grotere systemen, wat dan ook toevallig hun specialiteit is. Ze leverden al bijdragen aan de open broncode wereld door een eigen ontwikkeld bestandssysteem vrij te geven dat computers sneller doet opstarten.

Napster gaat onafhankelijk
Napster gaat zich concentreren op het sluiten van overeenkomsten met onafhankelijke labels. De eerste overeenkomst werd getekend met 75 Ark Entertainment, een rap-label. Onuitgegeven nummers zouden via Napster te "downloaden" zijn. Tevens werd een initiatief gestart om artiesten te promoten die nog geen contract met een platenfirma getekend hebben. Ze willen ook andere diensten aanbieden, zoals software, teksten, enz voor onafhankelijke artiesten. Ze kunnen het gewicht van zo'n 10 miljoen gebruikers in de schaal werpen; en ze zouden 14.000 artiesten betrekken bij het "independent" initiatief

Anti-spam wet in VS

Het congres in de VS stemde een wet tegen spammen, de strengste anti-spam wet ooit zegden ze zelf. Wat niet zo moeilijk was, daarvoor was er niets. Spam heeft twee grote nadelen: het ondermijnt het vertrouwen van de gebruikers en belast de goede werking van het internet. De efficientie van e-mail is enorm gedaald doordat het grootste deel van de binnenkomende post geen persoonlijke berichten zijn, maar massareklame. Die doet zich steeds meer voor als persoonlijke post, waardoor het langer duurt eer je door je post bent gewerkt. Naast de tijd om die te verwijderen, kost ook het binnenkomen zelf geld aan telecommunicatieverbinding. De gezamelijke kosten voor de ontvangers van de reklame lopen zo op tot miljarden. Filters houden maar een klein deel van de spam tegen. Metingen geven aan dat de massa spam nog toeneemt. Onderwerpen zijn "word snel rijk", pornosites en allerlei aanbiedingen. Onlangs kwam er nog het ongewild e-mail verkeer veroorzaakt door "I love you"-virussen bij. Meer dan een derde van de gebruikers zou van provider veranderen als ze daarmee spam kunnen buitenhouden.

Tux nog populairder
Het monopolie van MS werd dikwijls in een ruimere context gezien. Omdat ze exclusieve afspraken maakten met de grootste processorbouwer, Intel, werd deze samenwerking bestempeld als Wintel-monopolie. Nu lijkt ook daar verandering in te komen: processor en computerbouwers Intel en HP brachten een kit uit om software voor hun 64bit processor te schrijven. De Software Development Kit laat programmeurs op hun gewone Linux systeem software schrijven voor het toekomstige 64 bit platform.
Een andere processorbouwer, AMD, sloot al een overeenkomst voor de inbouw van zijn processoren in combinatie met Linux, in allerlei apparaten.
Muziekindustrie hoopt op revival
Door allerlei juridische bekommenissen werd Napster verplicht over te stappen op het betalend downloaden van muziek. Daar botst het op grote concurrenten. De traditionele labels hebben de voorbij 5 jaar gewerkt aan hun betaalsysteem om muziek via het internet te bekomen. Daarvoor hebben ze zich ook tot de technologie gewend. Sonys bv zou al een single laten downloaden voor 2,5 dollar. Ondertussen worden er in de insdustrie afspraken gemaakt over een soort watermerk in digitale media. Op het eerste zicht is Napster niet bang van die concurrentie. Ze denken dat de markt breed genoeg is voor verschillende vormen van betaalmuziek. Voor de consument kan er wel een probleem opduiken. In eerste instantie zullen apparaten met watermerkbeveiliging ook nog andere media en mp3 kunnen lezen, om in een tweede generatie vervangen te worden door apparaten die media zonder watermerk niet meer kunnen lezen. Door dat de meeste hifi apparaten toch maar een paar jaar meegaan wordt de muziekliefhebber dus een systeem opgelegd. Wij vragen ons nog af wat wij dan met al onze oude CD's moeten doen? Terwijl de consument de ezel wordt die de muziekindustrie achternaholt, bekijken we toch eens de wortels die ze daarvoor kunnen gebruiken:
- Nieuwe uitgaven komen eerst uit op het watermerk platform, en later op andere media. Op den duur komen nieuwe uitgaven enkel nog uit op beschermde media.
- Nieuwe uitgaven bevatten extra tracks die alleen gelezen kunnen worden met beveiligde apparaten.
- Er zullen afspraken gemaakt worden met de makers van de afspeel apparatuur
- De nieuwe apparaten zouden een betere verhouding tussen kwaliteit van de muziek en de plaats die het inneemt.
- Bedreiging van vervolging: men zou individuen kunnen gaan vervolgen voor het gebruiken van illegale kopies, om zo als voorbeeld en afschrikking te dienen voor anderen.
- En, misschien het interessantste argument: ze maken een allusie op dat er wel eens een virus zou kunnen komen dat de harde schijven wist van wie systemen als napster gebruikt.
Dit laatste argument doet ons er trouwens aan terugdenken dat een bekend virus onlangs de mp3 bestanden probeerde te wisssen.

Sporen naar virusprogrammeur
Het virus "Stages", een grap over de verschillende stadia in het leven, plant zich voort over het internet, en dat lijkt de enige bedoeling. Het richt geen schade aan aan computers, maar doordat het zichzelf automatisch voorstuurt, kan het een soort feedback veroorzaken in e-mail systemen in bedrijven. Meestal crasht die server uiteindelijk, tenzij men hem kan afzetten. Resultaat is in ieder geval hetzelfde: bedrijf zonder e-mail. De derde grootste vliegmaatschappij in de VS sloot zijn e-mail systeem al preventief. De maker met de bijnaam "Zulu" zou al verantwoordelijk zijn voor verschillende virusaanvallen, waaronder Bubbleboy, Monopoly, en Freelinks. Hij lijkt steeds gebruik te maken van bestaande populaire e-mail berichten en grapjes om zijn virus onder te vermommen.

Toch standaard voor "Snelle Berichten"?
De Internet Engineering Task Force, die zich bezig houdt met standaarden voor het internet, verzamelde voorstellen voor een snelle berichten standaard. Op de laatste dag van de procedure kwam het voorstel van AOL binnen, die als marktleider met AOL Instant Messager en ICQ zijn systeem afgesloten hield voor andere bedrijven. In het verleden slaagden ze erin een standaardsysteem af te wenden. De concurrenten die toegang willen krijgen tot de miljoenen gebruikers van AOL, vinden dat net als voor telefoonverkeer een standaard nodig is, en klaagden AOL aan bij de Federal Trade Commission. Deze laatste merkte op dat het geen slordige verbinding wil om de privacy van zijn gebruikers en de veiligheid van het systeem niet in gevaar te brengen. Tevens zouden ze al licentieovereenkomsten hebben gesloten met andere bedrijven, waarbij ze zich niet laten betalen voor het gebruik van de technologie.

Top(L) a WebGang Creation. Geloof niemand, zelfs ons niet. Alle nieuws is interpretatie. WebGang@radiocentraal.be