22/03/2007
Wordt Foxpro open source?
Begin deze week dook op de "Linux en Open Source" rubriek een verrassend bericht op waarin beweerd werd dat Foxpro open source zou worden. Het is een database-omgeving bestaande uit een databank en een programmeeromgeving die door programmeurs geroemd werd om zijn snelheid. Het icoon was een vossekop.
Foxpro heeft zijn roots in de "x-base" databankprogramma's voor de IBM pc. Het succes begon ongeveer met de firma "Ashton-Tate" en de waanzinnig populaire "dbase III+" voor dos-computers. De data werd bewaard in bestanden, meestal op de pc zelf, zonder dat er een echte server aan te pas kwam. Later stonden de bestanden dan meestal op een bestandsserver die ze beschikbaar maakte via het netwerk.
Er was een vervolg met "dbase IV" en er waren variaties van andere softwaremakers met de namen "Clipper", en "Foxbase". Microsoft kocht Foxbase en maakte er een windows versie van met de naam Foxpro. Later werd Foxpro opgenomen in de "Visual Basic" achtige familie van programmeeromgevingen van Microsoft, en werd daar naar de achtergrond gedrongen. Ondertussen had Microsoft meer belang bij de verspreiding van hun nieuwe Windows database "Access", die beperkter was maar een gebruiksvriendelijker imago meekreeg. En aan de bovenkant van het databank segment werd de eigen Microsoft SQL server voorzien. Foxpro viel tussen twee banken, en er zal geen volgende versie meer uitkomen na de huidige 9.
Als het bericht klopt wordt het nu op een manier buitengewerkt die de gebruikersgroep zeker tevreden zal stellen. Reeds jaren geleden pleitten ze ervoor. Anderzijds is het misschien ook wel te laat; er zijn veel goede vrije software databanken ingeburgerd geraakt.

Het schijnt inderdaad te laat te zijn
- ten eerste klopt het niet dat het Foxpro zelf is, maar wel "Sedna", een project om Visual Foxpro onder meer beter te doen samenwerken met MS's databank server.
Het bericht stond wel op de Visual Foxpro site van MSDN:
msdn2.microsoft.com/en-us/vfoxpro/bb308952.aspx
- Ten tweede is het geen echte open source maar een Microsoft "shared source" licentie die helemaal niet zo vrij is als ze klinkt, en door geen enkele vrije software groep erkend wordt.

Het werd enorm veel gebruikt voor KMO-achtige projecten, en is al meermaals doodverklaard door MS. Maar meestal was het protest van de grote groep programmeurs die de taal gebruikten zo groot dat de levensduur van het produkt verlengd werd.







.

Nepstatuten

In de VS wordt op nepstatuten gejaagd, ook in de IT wereld. Microsoft heeft een zaak verloren waarin de werknemers die in onderaanneming werkten, door de rechtbank beschouwd werden als werknemers van Microsoft. Nadien stapte MS naar een bedrijf dat gespecialiseerd is in "administratieve diensten".
Ook Google gaat nu beroep doen op externe bedrijven voor de aanlevering van werknemers met tijdelijke contracten, voor periodes met "verhoogde werkdruk". Bovendien gaan ze meer onderscheid maken tussen de verschillende afdelingen. De ingenieurs en programmeurs die aan het systeem werken hebben veel vrijheid en luxe.
Maar de advertentiemensen gaan op tikklok regime en ze krijgen verplichte onbetaalde pauzes ingelast.
Het interim werk en de tijdelijke contracten namen in de VS vooral toe na de crisis van 1999. Veel pakjesdiensten werken met het systeem van chauffeurs die met tijdelijke contracten werken, of in onderaanneming. Ook in Belgie gebeurt dat; soms rijden ze met de officiele wagens van de pakjesdiensten, maar soms ook met neutrale camionetjes. De werknemers die in onderaanneming werken hebben meestal minder werkzekerheid en slechtere loon- en werkomstandigheden.
De bedrijven die als onderaannemers werken kennen ondertussen groei. Er gebeuren ook fusies zoals vorig jaar tussen "Workforcelogic en ABE"; het gefusioneerd bedrijf heeft zelf al meer dan honderd werknemers om de andere werknemers te "begeleiden" en maakt een omzet van bijna een kwart miljard dollar.

Infiltratie
Na een aanval op duizenden computersystemen leidde een diepgaand onderzoek naar een russische "drop server". Analyse leerde dat verschillende gespecialiseerde hightech-criminelen betrokken zijn. Ze gaan zover dat ze bedrijfjes oprichten die diensten aanbieden, zoals internet en website providers, maar eigenlijk een dekmantel zijn voor het verspreiden van zogenaamde "malware", software die ongewild bij gebruikers terechtkomt en hen meestal schade toebrengt of hun systemen gebruikt met andere slachtoffers als doel.

Een dropserver is geen snoepwinkel op het internet. Het is de plaats waar de spionerenden programma's hun buit verstoppen.


.


.
.

Radio Centraal - WebGang <<==