08/02/2007

De ideale job

De IEEE ging op zoek naar wat zij zien als een voorbeeld van de "ideale job" voor 2007. Ze kwamen uit bij de "CTO" van het "One Laptop Per Child"-project. Dat heeft als doel in ontwikkelingslanden de jongeren te voorzien van laptops om hen een kennissprong te laten maken, en hen zo kansen in handen te geven voor de toekomst. Het project legt veel nadruk op de openheid van het systeem, de mogelijkheid van de gebruikers om te experimenteren en te veranderen, en zelf toepassingen te maken, en onder meer daarvoor draait het systeem op open source software.
Voor die job moet je dus zowel bezig zijn met het oplossen van technische problemen die gaan over de mogelijkheden van het apparaat tov het stroomverbruik en de kostprijs, en anderzijds moet je veel reizen om te praten met politieke leiders over heel de wereld. De job is helaas al ingenomen door Mary Lou Jepsen.

IEEE is de non-profit organisatie die zichzelf Instituut van Electrische en Electronische Ingenieurs noemt en een soort beroepsorganisatie van ingenieurs is in de VS. Ze definieren een aantal standaarden die de IEEE code dragen.


De ideale Jobs

Steve Jobs heeft in een stukje op de site van Apple te kennen gegeven dat hij wat blij zou zijn om muziek te verkopen zonder DRM beperkingen. Hij beschrijft de huidige situatie van de beperkingen van het iTunes systeem als een gevolg van de eis van de platenmaatschappijen. Het is immers niet Apple die de rechten op die muziek controleert en de eisen stelt. De platenmaatschappijen bepaalden dat als er een gat gevonden wordt in het DRM systeem dat Apple gebruikt, en het niet op een snelle manier wordt gedicht, ze dan op slag al hun muziek kunnen terugtrekken uit het iTunes systeem. Toch beseft hij twee dingen. Ten eerste dat het systeem op termijn toch wel gekraakt zal worden. Ten tweede dat er veel kritiek is op de geheime DRM software en op de beperkingen die daarbij horen. Die kritiek komt vooral uit Europa, maar de Europeanen zouden die beter richten aan de 4 grote muziekbedrijven waarvan de helft in Europa zit.

Wat doet hem deze uitspraken publiceren:
* de vaststelling dat nog geen 3 % van de songs op een gevulde iPod van de iTunes store komt?
* de vaststelling dat de platenmaatschappijen zelf nog 90 % van de muziek verkopen en wel op media zonder DRM zoals CD's.
* de opkomst van concurrentie met eigen gesloten systemen als MS met Zune en Sony met zijn Connect store?
* de conclusie dat DRM veel geld en moeite kost maar niet werkt tegen de piraterij?
* de verontwaardeging van de Europese Unie over het aspect "oneerlijke concurrentie" door het gesloten muziekformaat?
* de negatieve publiciteit die de geheime DRM software oplevert en die een blaam is op het witte imago?
* de opkomst van vrije muziek, mogelijk vergelijkbaar met de vrije software als Linux, Firefox en OpenOffice.org?
* of de sterfte bij ipod-gebruikers? (voetgangers in de VS die al muziekluisterend onder een auto liepen en in New York tot een verbod op gebruik van electronische apparatuur in het verkeer kunnen leiden)

De ideale laptop

Het OLPC project heeft de specificaties gepubliceerd voor de beveiliging van de bestanden op de laptops voor de kinderen. Het is een goed ontwikkeld veiligheidssysteem met de naam "Bitfrost". Het systeem gaat verder dan de bestandsrechten in Unix, die grotendeels voortbouwen op een ontwerp van computers van de tijd voor de pc en het internet.
Het steunt op volgende pincipes:
  • Open ontwerp
  • Veiligheidsinstelling bereikbaar indien nodig
  • Van bij het begin veilig ingesteld
  • Geen uitzonderingsaanvragen
Dat zijn geen eenvoudige doelstellingen, en er zitten een paar praktische uitdagingen aan: ze willen de gebruikers geen wachtwoord laten onthouden, ze willen alle informatie onleesbaar voor anderen versturen over het netwerk, ze willen zelf een digitale sleutel op de laptops zetten, en ze willen zorgen voor een systeem van online backups waarvan gebruik gemaakt kan worden ingeval van verlies, diefstal of defect van de laptop van de leerling.
Bij diefstal zal je niet lang plezier hebben van het toestel, want het checkt automatisch via het internet de lijst met gestolen gemelde computers. Als je de computer te lang weghoudt van een verbinding, blokkeert hij, en kan alleen gedeblokkeerd worden in erkende centra, waar bv scholen kunnen bijhoren zodat het voor de rechtmatige gebruikers nooit een belemmering is.

Het gevolg van dat uitgedacht veiligheids systeem is dat er geen nood is aan extra antivirus programma's, firewall programma's, anti-spyware programma's enz. Vanaf het einde van dit jaar zouden de computers gebouwd gaan worden.

Daarmee zullen de laptops van 100 euro een betere beveiliging hebben dan de laptops van een paar duizend euro van zakenmensen in het westen ...
De eerste luisteraar die zo'n XO te pakken krijgt (zo heet het toestel officieel), nodigen we ermee uit in de studio!
wiki.laptop.org/go/Bitfrost


Electrische schoot

Er doken in de VS alarmerende geruchten op over laptops die een onprettig probleem vertoonden bij gebruik. Ze gaven een spanning van enkele tientallen Volts af op de metalen onderdelen aan de buitenkant, zoals schroeven en connectoren. Blijkbaar gaat er iets fout met de voedingspanning, en komt die na de adaptor op de metalen binnenstruktuur van de laptop terecht.

We hebben de proef nog niet kunnen doen en raden u aan voor informatie de daarvoor voorziene kanalen van de consumenten organisaties en de overheid te gebruiken. Of Google.

.

Radio Centraal - WebGang <<==