01/02/2007

Unbreakable MySQL

Na "Unbreakable Linux" zou er nu ook een "Unbreakable MySQL" komen van Oracle. Het grote databankbedrijf gaat nu dus naast zijn eigen "grote bedrijven-databank" ook MySQL diensten aanbieden. Dat is opmerkelijk want de Oracle databank is een typisch commercieel produkt, en MySQL is een vrije software databank. De makers van MySQL hebben echter ook een betalende versie voor bedrijven.
MySQL is waanzinnig populair geworden als databank voor allerlei internettoepassingen zoals fora, weblogs en werkgroepwebsites. De makers van MySQL zien het als een erkenning van hun programma, niet als een bedreiging.

Eigenlijk is het ook niet zo'n groot nieuws. Want MySQL zit meestal meegeleverd met een Linux distributie. Dat wil inderdaad zeggen dat MySQL ook al in de door Oracle ondersteunde Linux aanwezig was. De zogenaamde "dreiging" van Oracle om MySQL te gaan ondersteunen is misschien dus gewone marketing-taal.


Zoek vernieuwing

Voor zoeken op internet gebruiken de meeste mensen Google, en de anderen gebruiken Yahoo!, MSN en Ask.com. De macht van zoekmachines, en in het bijzonder Google, werd al dikwijls in vraag gesteld, maar 99,99 procent van de gebruikers blijven bij de bekende "vier".
Toch bestaan er ook andere zoekmachines, meestal meer gespecialiseerde. Op "Read/WriteWeb" verscheen een artikel over andere zoekmachines, en dat sluit af met een lijst van 100 alternatieven.

www.readwriteweb.com/archives/ top_100_alternative_search_engines.php


De floppy die geen floppy was

BBC meldt dat een computerwarenhuis voor de laatste keer magnetische diskettes in voorraad heeft genomen. Als die op zijn stoppen ze de verkoop ervan. Steeds minder computers hebben immers een floppy-drive ingebouwd, en software staat tegenwoordig altijd op CD, zelfs al is het maar een Mb groot. De floppy disk was idd maar een goed Mb groot, en dat was dan zowat het einde van een evolutie van doorsnee magnetische schijfjes. Er bestaan nog andere varianten zoals de iomega zip-disk, en er heeft zelfs een 3.5" diskette bestaan met extra hoge capaciteit, rond 2 Mb, maar standaard werden die toch niet, en daardoor waren ze duur en niet algemeen bruikbaar.
De oorspronkelijke magnetische opslag schijfjes waren plat, hadden een zachte buitenkant in plaats van hard plastiek, en daardoor waren ze buig of plooibaar, en even kwetsbaar. De latere versie, 5 en een kwart inch, meestal zwart zacht plastiek en een extra papieren halfopen hoesje om op te schrijven, waren even buigbaar en werden razend populair samen met de eerste IBM-compatibele pc's. Magnetische sloten of andere vormen van magnetisme waren dodelijk voor de geheugenschijfjes, en de magnetische laag was zichtbaar op de plaats waar de opening in het plastic zat voor het aflezen door de leeskop van de diskdrive. Toen de kleinere 3,5 inch versie uitkwam, met harde plastic hoes en met een veertje afgesloten leesopening, werd ze uit gewoonte nog altijd "floppy" genoemd hoewel ze veel steviger en beter beschermd was.

Beschrijfbare floppy? Vergeet het "schuifje" niet open te zetten. Of toe te plakken bij de echte flexi-floppies
En wat met de honderden floppies waar gegevens opstaan als thesissen, adressen, foto's, onafgewerkte romans, zelfgemaakte muziek, enz..?

Aarzeling of stormloop

Niet alle besturingssystemen hebben het geld van een multinational met monopolie-allures achter zich om gepromoot te worden. Dat wil niet zeggen dat zo'n ander systeem zijn gebruikers niet bereikt. De jongens van Fedora Core 6, de Linux distributie uit de Red Hat familie, hield op de server statistieken bij van de computerverbindingen die gelegd werden om de nieuwe versie van het systeem af te halen van de downloadsite. Daaruit bleek dat op twee en een halve maand tijd meer dan 1 miljoen verbindingen werden gelegd. Gemiddeld kregen ze bijna honderdduizend nieuwe verbindingen per week of bijna 10 per minuut.
Als een bedrijf echter in een keer de nieuwe versie "download" naar een eigen server, en van daaruit alle werkstations voorziet van de nieuwe software, telt die maar voor 1 ip-verbinding naar de Fedora site. Bovendien wordt de software ook op grote aantallen CD's verspreid via verkoop in dozen en door bijlage bij computertijdschriften, waarvan nogal wat gespecialiseerd zijn in Linux.

Conclusies trekken voor Linux in het algemeen is moeilijk. De cijfers kunnen indrukwekkend genoemd worden omdat het gaat over 1 versie van 1 Linux-bouwer. Het is wel een van de grotere, maar ook Ubuntu en Suse bereiken veel vrijetijds- en professionele gebruikers, en er zijn nog ontelbare andere distributies, minder tot meer gespecialiseerde. Sommige daarvan zijn in omloop op een zelfstartende CD, zoals de Knoppix-achtigen, die in de kleinste versie zelfs passen op 1 floppy. Maar die zal dus uitsterven vernamen we juist.

Fedora cijfers zelf na te kijken (tot half januari momenteel): fedoraproject.org/wiki/Statistics



Een computer vrij van Windows is als een cafe vrij van brouwer

In computertijdschriften, en zelfs in gewone media als kranten wordt vandaag de vraag gesteld of die Windows wel zin heeft, en of er misschien een andere keuze is. Kan je je nieuwe computer ook met een ander systeem kopen of bestellen?
Helaas, op een computer die je nieuw koopt vind je geen Linux door de "boycot"; officieel zouden er te weinig gebruikers zijn, maar eigenlijk geven verkopers meestal wel toe dat er druk is van de grootste softwareverkoper. Die sponsort bv de reklame voor hun zaak en oefent daarmee onopvallend "zachte druk" uit, of zou zijn prijzen kunnen "aanpassen" als de "verhouding" van de geinstalleerde software verandert.
Vergelijk het met cafe's die een contract hebben met de grote brouwerij: de brouwer bepaalt welk bier er in hun cafe's geschonken wordt (en welk dus niet), en MS welke software er op de verkochte pc geïnstalleerd wordt; en welke dus niet.


Uitstervende TLD's

Meestal worden "Top Level Domain-names" vermeld in de context van het ontstaan van een nieuwe extentie, zoals ".eu", of de omstreden ".xxx". Nu is er echter een interessante omgekeerde discussie bezig, namelijk welke tld's zullen verdwijnen. Er zijn er een paar die niet of nauwelijks gebruikt zijn sinds ze ooit ontstonden. Wie aan een Russische website denkt, ziet daar in gedachten meestal ".ru" bij, maar er bestaat ook een ".su" dat nog dateert van de vroegere Soviet Unie. En heeft er ooit een ".ddr" domein bestaan? (Nee, dat was ".dd")
Ook in Europa zijn "yu" voor Joegoslavie en "cs" voor Tsjechoslowakije wat in onbruik geraakt. Wie "zr" ziet staan denkt misschien spontaan aan Zaire, de vroegere naam van Congo, maar sinds 97 internetten ze met de met exclusieve ".cd" uitgang (*).
Die grote kuis in de meer dan 250 domeinnamen van het hoogste niveau moest eind januari zowat duidelijk zijn voor ICANN, maar de uitvoering zal nog wel een jaartje duren. Ondertussen zal ICANN zich bezig houden met het onderzoeken van manieren om domein-namen met andere tekensets toe te laten.
(*) CD voor Democratische republiek Congo;

Alhoewel er geen enkele website of e-mail adres bekend is die eindigt op ".cd", zelfs niet dat van de verantwoordelijke voor de domeinnaam van "Congo", die op een ".net" domein zit.
Op dit moment probeert een website op www.nic.cd (ah dus toch een!) domeinnamen te verkopen die eindigen op ".cd", en lijkt daarbij zijn hoop te vestigen op de muziekindustrie. Het is maar de vraag of de CD-verkoop nog wel zo'n groeiende tak van die industrie is.
Een ".cd" domein kost daar 65 US dollar voor een jaar. Het is een grappig ouderwetse website, die waarschijnlijk dateert van 2004.
Door te doen alsof je een domeinnaam wil verlengen kan je zien wie er vroeger een geregistreerd heeft en tot wanneer die nog betaald is.
Blijkbaar zijn het allemaal trouwe klanten want de lijst van domeinnamen die gaan vervallen is leeg. Vreemd eigenlijk als "muziek.cd" bv maar tot 1 oktober 2004 betaald was.
Wie trouwens het ip-adres traceert van die congolese "nic.cd" site komt bij interland inc. in de VS terecht. En als je wat verder zoekt vind je echt wel enkele sites die eindigen op ".cd", als "internet-marketing.cd", "bestofmusic.cd", "maxi.cd", enz, met servers in Zweden, Duitsland of de VS. Er zitten ook merken bij die waarschijnlijk over de hele wereld hun naam in alle domeinen hebben geregistreerd, zoals "ciscosystems.cd".
De meest bruikbaar uitziende is toch wel "google.cd" en de grappigste "www.insert.cd", waar je een Linux rescue CD kan downloaden die met 60 Mb past op een mini-cd.
De enige echte Congo-site die we konden vinden was die van de "Banque Centrale Du Congo"; het laatste nieuwsbericht dateert er van 2004. Er zijn 3 online publicaties:
- jaarstatistiek van 2000: een pdf die alleen de inhoudstabel bevat
- een maandstatistiek die titels van maanden in 2000 en 2001 toont, maar geen enkel klikbare maand bevat.
- het jaarrapport van 1997 dat eveneens niets klikbaars heeft.
Wie nog even verder zoekt, vindt een "Horde" login pagina van een groupware/webmail programma in php dat er op een Linux server draait.

Radio Centraal - WebGang <<==