18/01/2007
Gratis maar niet slecht

De Europese Commissie heeft een opmerkelijk rapport gepubliceerd op de EU site "Enterprise and Industry", onder het hoofdstuk "Technology for innovation/ICT industries and e-business". In de lijst van "Policy Documents, Publications, Studies, Surveys and Events" staat een rapport met de titel die vertaald ongeveer het volgende zegt:
"Eindrapport. Studie over de economische impact van open source software op innovatie en de competitiviteit van de informatie en communicatie-technologie sector (ICT) in de EU. (nov 2006)"
Het rapport telt 287 pagina's in de Engelse pdf versie die vrij af te halen is. Het werd gemaakt door "UNU-MERIT", een Nederlands bedrijf, dat samenwerkte met universiteiten en instellingen in Spanje, Ierland, Frankrijk en Italië. Opvallend is dat Duitsland niet betrokken is, dat nochtans een stevige open source reputatie heeft opgebouwd.
Het zegt duidelijk dat Open Source gebruiken geld kan besparen, en dat bv OpenOffice een degelijk en stabiel pakket is dat bedienden toelaat alles te doen wat ze nodig hebben van een office pakket. De kosten die niet in de aankoop liggen, maar enkel in de opleiding en eventueel omschakeling, zijn meestal op een jaar afbetaald. De software wordt het hele rapport door "FLOSS" genoemd, afkorting voor een combinatie van termen als "Free Software", "Logiciels Libre", "Open Source Software".
Punt 8.2.6 beschrijft de noodzaak van een neutralere wet- en regelgeving; nu is die meestal alleen afgestemd op commerciele software.

De link naar het rapport:
ec.europa.eu/enterprise/ict/policy/doc/2006-11-20-flossimpact.pdf

Duur maar niet goed
In de Engelse Metro's hangt het vol camera's (en affiches om die camera's aan te prijzen), en in de ruimte hangt het vol spionagesatellieten. Enkele maanden geleden kwam er nog een bij van de VS. Die kostte handenvol geld, vermoedelijk een paar honderd miljoen dollar.
Hoewel hij op een lage baan is gestuurd en misschien al wel binnengluurt, lost de satelliet zelf niets; de VS krijgen maar geen contact met de apparatuur aan boord.

Gates foundation laat schaamlapje vallen

De stichting van Bill en Melinda Gates deed erg haar best om zich te profileren als weldoeners die investeerden in sociale projecten met als doel de wereld te verbeteren. Toch doken er al geruime tijd geleden berichten op dat er soms eigenaardige "sociale projecten" tussenzaten. Een van de projecten had als nevenwerking dat Apple computers in scholen verdrongen werden door Windows computers. Een ander was geld voor onderzoek dat moest bewijzen dat God de aarde geschapen heeft, of toch minstens de architect of bouwheer ervan was.
Na een artikel in de "LA Times" bleek dat heel wat "groepen die geholpen werden" er eigenlijk op achteruit gingen door de investeringen van de "foundation". Kort na een interview over de "sociale verantwoordelijkheid" in de "Seattle Times" werd de website van de stichting aangepast. De goede voornemens werden vervang door filosofische vragen als "wat is goed en wat is slecht?", "welke sociale factoren moeten in acht genomen worden?", en de uitleg dat de complexiteit van die vragen de kennis van de foundation te boven gaat. Waarnemers vragen zich af of de "Bill en Melinda Gates Foundation" dan eigenlijk een gewone investeringsmaatschappij is.

Er blijken investeringen te gaan naar Ford, Kraft, Nestle, General Electric enz, bedrijven die bij aktivisten niet onbekend in de oren zullen klinken.

DRM-patent
Op de site "Freshpatents.com" is een beschrijving te vinden van een "Rights management system" voor de computer. Dat beschrijft hoe computergebruik te controleren, en gedrag dat niet met toelatingen overeenkomt, tegen te houden. Het ziet er dus helemaal uit als een patent op DRM of een "Digital Rights Management" systeem, dat nu door de media-industrie overal gepromoot en ingebouwd wordt.
De patentaanvraag dateert van 2005, en werd aangevraagd via een agent uit Boston in de Verenigde Staten.
Uit de aanvraag zelf (1) kan je nergens afleiden wie ze indiende, maar een gebruiker van linuxquestions.org gaf een link om alle patenten te bekijken die op naam staan van Alan Cox (2). Dat is een Linux kernel ontwikkelaar die werkt voor Red Hat. Hij blijkt aktief enkele patenten te hebben aangevraagd in 2005 en 2006.
Als hij beslist de patenten alleen te laten gebruiken onder een GPL licentie, zou het patentsysteem zich wel eens tegen de bedrijven kunnen keren die softwarepatenten zijn beginnen gebruiken om vrije software aan te vallen. Eveneens neemt hiermee de druk toe om het patentsysteem in de VS te herzien, iets waar al geruime tijd vraag naar is.

(1) Patent Applicaton #: 20050138406 Class: 713200000 (USPTO)
(2) www.freshpatents.com/Alan-Cox-Swansea-invdirc.php



.


.
.

Radio Centraal - WebGang <<==