11/01/2007
Afscheid van het paard

David Harris besliste vanaf januari 2007 zijn paard binnen te houden. "Pegasus Mail" is een e-mail programma voor DOS en Windows dat al meer dan 15 jaar bestaat. Harris bracht het gratis in omloop, lang voor dat populair was bij andere software. Er bestond een taalmodule voor Frans, Nederlands en Duits.
Naast het e-mail programma maakte hij ook Mercury, een programma voor op de mailserver (voor Novell Netware en Windows servers).
Hij heeft de internetgebruikers een goede dienst bewezen met het gratis e-mail programma, dat bovendien veiliger was dan wat standaard bij de meeste computers zat. Toch evolueerde hij niet mee met de sterke stroming van de open source en vrije software. Zo kwam er geen versie voor Linux of Mac, en werd Pegasus ingehaald door het e-mail programma van de Mozilla Foundation.

Op zijn website staat behalve de aankondiging dat hij ermee stopt ook nog een allerlaatste noodkreet aan mogelijke financiers. Als er iemand met geld over de brug komt wil hij toch blijven voortwerken of het programma "open source" maken.
Behalve die ene openings pagina is er geen enkele verdere toegang tot de website; er is geen enkele link meer.

Het lijkt een typisch geval van het doodlopende spoor van "Free as in beer, but not as in speach". Reeds in 2000 kreeg hij zoveel aanvragen voor een Linux versie, dat hij er een stukje over schreef op zijn website. Daaruit blijkt dat hij er zelf niet de tijd voor heeft. Hij heeft bovendien zijn bedenkingen over open source/vrije software, en wijst het "open sourcen" van het programma af. Als hij het toen onder GPL had uitgebracht, was het nu misschien al uitgegroeid tot een stabiel vrij e-mail programma, of had het als basis kunnen dienen voor de Mozilla foundation, en was het zo vereeuwigd. Nu dreigt het volledig te verdwijnen.
Ook andere onafhankelijke makers van e-mail programma's kregen het al moeilijk, zo verdween de vroeger alleenheersende e-mail client "Eudora" al langer uit zicht. Ze experimenteerden nog met een gemengde oplossing tussen gratis beperkte versie en betalen voor de volledige versie, en een versie met reklamebanners in het e-mail programma. Maar dat systeem werd achterhaald door de gratis online-webmail.

Wie de plaats van de pagina's nog kent van vroeger geraakt nog wel in de site; ze heten overviews, versions, downloads, support, manuals, links, faqs, en contacts, telkens met ".htm" erachter.


.

Huwelijksreis

Michael Herf is een van de ontwikkelaars van Picassa, schrijft op het web, en heeft ook een eigen consulting bedrijfje. Hij was op huwelijksreis en had voor de gezelligheid zijn laptop bij zich. In het hotel kon hij via de wifi-draadloze verbinding van het hotel op het internet.
Wel merkte hij dat de verbinding soms wat traag was. Niet gewoon traag, maar eerder het effect of een pagina onrechtstreeks geladen wordt. De URL-balk bovenaan vermeldt steeds het adres van de webpagina op een rare manier, met "Superclick" in de naam, en eindigend op een vraagteken. Met het laden op het scherm is ook iets raar, en als hij wat nauwkeuriger kijkt ziet hij dat er eigenlijk een extra rand rond de webpagina zit, m.a.w. dat hij de webpagina's bekijkt in een "frame".
Hij is op huwelijksreis en heeft dus alle tijd om eens uit te zoeken wat er eigenlijk aan de hand is. Hij vraagt opzettelijk een webpagina op die niet bestaat, en krijgt een foutmelding van een squid computer, die ongezien tussen de netwerkverbinding zit.
Hij begon met technische software te onderzoeken wat die squid zoal deed, en ontdekt dat er allerlei informatie wordt verzameld door het superclick systeem over de pagina's die je bezoekt. Er wordt onder andere een "hotel id" en andere nummers gekoppeld aan die informatie. De gegevens lijken gebruikt te worden voor reklamedoeleinden.

Wie eens een blik wil werpen op welke software hij dagelijks gebruikt :"www.stereopsis.com/software.html".
En anders kan je zijn dagboek lezen op www.nerdblog.com.


Regen voor de zonnewagen
Het sunswift solar racing team van de UNSW universiteit in Australie is begonnen aan een continent-doorkruisend wereldrecord. Ze hebben een jaar lang gewerkt aan hun zonnewagen, de "Jaycar Sunswift III". De recordpoging startte helaas in de regen. Daardoor haalt het voertuig niet de gewenste snelheid. Toch hadden ze voor de eerste dag om was al meer dan 550 km afgelegd.
De eerste recordpoging dateert van 1983, toen werd gemiddeld 20 km/u gehaald en het hele traject duurde 20 dagen.
De huidige wagen is gebouwd uit koolstofvezel. Hij kan 2 personen vervoeren, en zou een gemiddelde snelheid moeten halen van 100 km/u in goede omstandigheden. Het hele traject is 4000 km.
Het team bestaat volledig uit vrijwilligers, studenten van UNSW, University of New South Wales. Voor de financiering werd beroep gedaan op sponsering via een "adopteer een zonnecel" aktie. Er komt een hele organisatie bij kijken om de recordpoging uit te voeren.
Zo is voor het transport van de zonnewagen van de universiteit naar de starplaats een speciale aanhangwagen nodig.

.
Een blog kan je volgen op www.sunswift.com

.

Radio Centraal - WebGang <<==