21/12/2006
Overheid leest e-mail

Een Amerikaans krant (StarTribune) brengt een artikel over een rechtszaak in Ohio, waarin een bedrijf wordt beschuldigd van fraude. De overheid heeft bij het onderzoek de e-mail van het bedrijf uitgeplozen, onder andere die van een Yahoo-e-mail adres.
De verdediging betwijfelt dat de overheid het recht heeft om e-mails te lezen. Maar volgens een wet van twintig jaar geleden mag de overheid electronische post op computers van tussenpersonen wel lezen. Als tussenpersonen dan providers zijn, is zowat iedereens post in het vizier. Op eenvoudig verzoek van een rechtbank kan de door de providers bewaarde e-mail opgevraagd worden. Voor echte brieven die met de post verstuurd worden heeft de overheid die bevoegdheid niet; er moet een bevel komen dat op niveau is van een huiszoekingsbevel.

De wet die het doorzoeken van e-mail toeliet, is ontstaan in een periode dat er nog geen web-mail was. Een gebruiker haalde de e-mail bij een verbinding met de server af, zodat die op zijn eigen computer bewaard werd. Op de server werd de e-mail dan gewist, de opslagruimte was veel te duur om daar mail op bij te houden. Resultaat was dat een mail bij de proveder maar een korte periode, bv enkele dagen, bleef staan. Een huiszoeking op zo'n server zou maar weinig van iemand's mail te lezen geven. Als je nu denkt aan de "gigabyte webmail - om nooit meer mail weg te gooien"...


AMD gaat kleiner

Processorbouwer AMD komt met een aantal nieuwe modellen op de markt: Athlon 64 X2 5200, -5400 en -5600 processoren met kloksnelheden van 2.6 en 2.8 GHz en een level 2 cache van 512Kb en 1 Mb. Naast dit trio hebben ze echter een volledig nieuwe reeks met verwarrend gelijkaardige naam en nummers van 4000 tot 5000. De kloksnelheid van de vier gaat van 2.1 GHz tot 2.6 GHz, wat inderdaad lager is dan die andere processoren. Maar ook het stroomverbruik is een pak lager: de TDP (Thermal Desing Power) is 65 Watt ipv 89 Watt, en ook de prijzen liggen enige honderden dollars lager.
Het opvallende van de nieuwe reeks is vooral dat ze gemaakt zijn met een nieuwe lijn, de 65 nanometer produktielijn, ten opzichte van de 90 nanometer produktielijn vroeger. Ze hadden die schaalverkleining aangekondigd voor eind 2006 en dat is hen dus juist gelukt.

AMD haalt ong. 17 percent van de markt tov 80 % voor intel. Ze moeten opboksen tegen het bijna-monopolie van intel, en dus proberen ze hun processors ofwel sneller te maken, ofwel goedkoper dan die van intel. Normaal produceert een kleinere chip minder warmte en gebruikt hij minder energie. Tech Report legde de chip onmiddellijk op de rooster. Hij werd opzettelijk met een hogere snelheid gebruikt dan die opgegeven wordt door fabrikant. En daaruit concludeerden ze dat er nog wat rek zit op de snelheid; en dat er binnenkort van AMD snellere versies te verwachten zijn.
Bespreking en vergelijkingen kan je lezen op techreport.com.

Doctor Hoe?

BBC is al geruime tijd bezig met het meer beschikbaar maken van hun materiaal. Nu gaan ze ook een aantal oude shows beschikbaar maken via het internet. Het zou daarbij gaan over series als het ook bij ons overgenomen "Dr Who" en "Fawlty Towers".
Opvallend is de verspreidingswijze die ze kiezen. Ze gaan dat doen via het Azureus netwerk, een peer-to-peer (p2p) netwerk. De muziekindustrie voert al geruime tijd aktie tegen peer2peer omdat ze vinden dat er teveel inhoud zonder toelating over die netwerken gaat.


Gesloten formaat voor technische tekeningen

Onder druk van de toenemende eis van gebruikers en overheden om een bestandsformaat niet af te schermen, maar het open te maken, ging zelfs Microsoft overstag. Ze maakten een halfslachtig tussenformaat tussen het volledig gesloten eigen formaat en het echte, "open document format", maar werkten uiteindelijk ook mee aan omzettingen tussen de formaten.
Toch zijn nog niet alle gesloten formaten daarmee de wereld uit, en een van de sterk gespecialiseerde formaten is dat van technische tekeningen, het "dwg" formaat. Hoewel dat het formaat van Autodesk's AutoCAD is, zijn er toch andere programma's die dat kunnen lezen, en er ook tekeningen in kunnen bewaren. Autodesk lijkt nu een strijd gestart te zijn voor een volledig gesloten formaat, "trusted DWG", dat versleutelde gegevens bevat waarbij gecheckt wordt of het bestand met een Autodesk software gemaakt is.
Net nu een groep, de "Open DWG Alliantie" begonnen is met het maken van programmeer bibliotheken om allerlei soorten ontwerp en tekenprogramma-formaten te kunnen gebruiken in programmeerwerk van de eigen leden. De bedoeling is meer en betere uitwisseling mogelijk te maken, en echte industriestandaarden te doen ontstaan die voor iedereen bruikbaar zijn. Ze maakten een module "OpenDWG" die volgens eigen zeggen zelfs beter is dan het oorspronkelijke DWG.
Autodesk klaagde de groep aan over een detail, nl het voorkomen van een woord waar zij de rechten op hebben. De ontwikkelaars maakten onmiddellijk een nieuwe versie van de software waarin die verwijzing niet meer voorkwam. De groep veranderde ook zijn naam naar "Open Ontwerp Alliantie".

Ondertussen blijkt Autocad ook het OpenDGN formaat te bevatten, zonder dat de alliantie daarover gecontacteerd werd, zonder dat Autodesk lid is van de alliantie. Ze gaan niet in op verzoeken van de Alliantie om de situatie te regulariseren.
http://www.opendesign.com/dgnstatement.asp


Telecom minder sociaal
De Amerikaanse FCC heeft met besloten dat de telecom-bedrijven niet langer aan iedereen hun diensten moeten aanbieden. Daardoor kunnen ze in de toekomst kiezen om in bepaalde buurten hun verbindingen aan te leggen, en daarbij te mikken op de plekken waar ze het meest aan kunnen verdienen.
.


.
.

<<==