23/11/2006
... MPAA sues PreLoaded ipods, Universal sues MySpace, ...pon his use of Kazaa, is barred by the RIAA's receipt of $115 million from Kazaa. Mr. Greubel also challenged the constitutionality of the RIAA's $750-per-song damages theory,...

Bill Gates als Stand-Up Comedian

Midden november hield de Stanford universiteit een talk-show in het kader van het jaarlijks "TechNet" evenement. Daar werd Bill Gates geïnterviewd voor een publiek van een duizendtal gasten en studenten. Hij kreeg op een bepaald moment een vraag over de woelige relatie van Microsoft met de Europese Gemeenschap.
Hij antwoordde dat hun relatie met de Europese Gemeenschap prima is. In het publiek was luid gelach te horen.
Bill Gates laat zich tegenwoordig niet meer aankondigen als baas van Microsoft, maar als "Filantroop". Zijn nieuwe hoofdbezigheid is het zoeken naar manieren om geld uit te geven aan nobel overkomende doelen.
Dat schiet wel eens in het verkeerde keelgat als wetenschappers geld krijgen om onderzoek te doen naar het vervangen van de evolutietheorie in de biologie door een vorm van "goddelijke scheppings"-theorie, creationisme genaamd.
In Kentucky in de VS wordt volgend jaar trouwens het eerste "creationisme museum" geopend. Het museum vertoont in tegenstelling tot echte musea geen oorpsronkelijke stukken. Het museum illustreert de schepping van de aarde zoals ze wordt voorgesteld in Genesis. Kwestie van geloven, niet van bewijzen: Hoewel ze uit een totaal ander tijdperk stammen, lopen mensen en dinosaurussen door elkaar in deze voorstelling van de scheppings-wereld. 50 miljoen Amerikanen geloven hierin, en de anderen moeten nog overtuigd worden. Het zogenaamde museum kost 25 miljoen dollar.


Week van bugs

Een Argentijns beveiligingsbedrijf heeft aangekondigd een "week van Oracle database bugs" te houden. Elke dag zullen ze een nieuwe bug bekendmaken, om daarmee op de twijfelachtige veiligheid van het systeem te wijzen.
In oktober heeft Oracle een hele reeks correcties gelanceerd in een grote update operatie.
Maar toen al zei een woordvoerder van het beveiligingsbedrijf dat er nog veel bugs open bleven. Dat willen ze nu bewijzen door het uitbrengen van zogenaamd "zero day" bugs, bugs die nog niet bekend zijn. Ze roepen ook op om hen nieuwe bugs op te sturen, zodat het initiatief eventueel langer dan een week kan doorlopen.
Deze "week van bugs" volgt op vroegere initiatieven als "de maand van de browser bugs" en "de maand van de kernel bugs", telkens georganiseerd door andere non-profit websites.

De plaats van de website lijkt een woordspeling te zijn; "Week of Oracle Database Bugs" kort af tot "WoODB" ("would be").
In juli liep de maand van de browser bugs, de MoBB genaamd (Month of Browser Bugs), en georganiseerd door "browserfun". Ze brachten heel de maand elke dag een bug naar voor van browsers als Internet Explorer, Mozilla/Firefox, Opera, Konqueror, Safari, enz. Het leuke van browser bugs is dat ze ook gemakkelijk kunnen gedemonstreerd worden. De site had de vorm van een blog, en presenteerde dagelijks een link naar een voorbeeld, waarop je dan maar te klikken had. Soms stond er de vermelding bij dat je browser ervan kon crashen.
Vooral Windows gebruikers met Internet Explorer 6 en een systeem dat volledig up to date was op dat moment, konden 25 dagen van de 31 telkens een nieuwe bug uitproberen met hun systeem. De site bestaat nog steeds, af en toe wordt er trouwens nog een bug gepubliceerd, of een reaktie van de browsermakers besproken.


Maand van de bugs
Momenteel loopt trouwens nog de "maand van de Kernel bugs", die werd georganiseerd door een non-profit organisatie met de naam MoKB, wat staat voor "Month of the Kernel Bugs".
Het is een oproep die zich richt naar allen, en het project stelt hulpmiddelen ter beschikking om bugs mee op te sporen. Ze vragen voor het rapporteren van bugs een theoretisch "bewijs" of een demonstratie. Momenteel meldt de site bugs in OS-X van Apple, Linux, FreeBSD, Solaris, Windows, draadloze netwerkapparaten, enz.

Er lijken meer bugs gevonden te zijn in Linux en andere open source systemen. Twee elementen die daarbij mogelijk een rol spelen zijn:
- de broncode is vrij in te kijken. Er kan daardoor op andere manieren naar fouten gezocht worden, en zo worden meer fouten die er kunnen zijn, ook gevonden.
- de tools of middelen die door deze organisatie worden ter beschikking gesteld om te zoeken naar fouten, zijn voor Linux en open source systemen meer ontwikkeld dan voor andere systemen, waardoor ook weer mogelijk meer van de aanwezige fouten kunnen gevonden worden.

http://browserfun.blogspot.com/
http://www.argeniss.com/woodb.html
http://projects.info-pull.com/mokb/

Taser
http://abcnews.go.com/US/wireStory?id=2663299
http://youtube.com/watch?v=AyvrqcxNIFs
Suse's open brief

Novell publiceert een open brief aan de "community" ter verduidelijking van het omstreden contract met Microsoft over het niet vervolgen van elkaars klanten.
Novell spreekt met klem de eerdere geruchten tegen waarin Microsoft beweert dat Linux hun intellectueel eigendom misbruikt. Op zich is de open brief een herhalen van Suse/Novell's reeds bekende standpunt dat die overeenkomst om elkaar niet te vervolgen niet betekent dat er overtredingen zijn.
Het oorspronkelijke doel was het beter doen samenwerken van Linux en Windows software, zegt Novell, maar het was MS die met de vraag kwam om ook een passage op te nemen met de vrijwaring van vervolging.
Voor Novell was het een totaal-deal, die financieel erg belangrijk was. Microsoft neemt 350.000 Suse Linux abonnementen, en het grote bedrag van de afspraken en betalingen heen en weer stroomt netto van Microsoft naar Novell.
Novell geeft onderaan de tekst ook een link naar een pagina van Microsoft, die dat standpunt moet bevestigen.

www.novell.com/linux/microsoft/community_open_letter.html


Microsoft spreekt met dubbele tong

Of misschien eerder als een draak met vele koppen en tongen. Na de overeenkomst en het daaropvolgende tumult, publiceerde MS op 20 november een pagina met hun visie op de overeenkomst.
Daarin bevestigen dat ze van mening verschillen met Novell over de kwestie Linux, maar dat ze wederzijds kennis genomen hebben van de standpunten, en vandaar toch willen samenwerken.
Ze zeggen daarin ook dat "Novell absoluut gelijk heeft als het zegt door die overenkomst niet toe te geven dat er patent overtredingen of problemen zijn."
De verklaring is heel algemeen ondertekend met "Microsoft Corporation".

Maar de bekendste kop van het bedrijf, Steve Ballmer, doet ondertussen volle vaart voort met Linux-bashing.
Op een beurs voor databanken sprak hij stoute taal; hij beweerde ronduit dat Linux profiteert van Windows "intellectual property". Juridisch specialiste van Grocklaw merkt op dat het erg lijkt op de holle aanvallen van SCO. Als hij dan toch iets te zeggen heeft over het overtreden van intellectueel eigendom, dat hij het eens toont, zegt ze. Zo lang dat niet gebeurt lijkt het eerder een pure "operatie beschadiging".

www.microsoft.com/presspass/press/2006/nov06/11-20Statement.mspx

Bij beschadiging heeft hij misschien wel baat; de uitspraken gebeurden op de "Professional Association for SQL Server Summit", een forum over databanken. En alhoewel het waarschijnlijk grote databankmakers Oracle en IBM zijn die hij van hun troon wil stoten met zijn MS databank, wordt hij ingehaald door vrije databank systemen. Die worden gemaakt als "open source" programma's en draaien op allerlei besturingssystemen. Ze komen meestal voor op servers in combinatie met het goedkope en stabiele Linux besturingssysteem. Heel wat aktieve websites draaien bij de provider op die combinatie met bv MySQL of PostgresQL.
Misschien was zijn aanval bedoeld als bliksemafleider voor de studie van een gerenommeerd onderzoeksburo, dat zegt dat met open source databanken zowat de helft van de prijs kan bespaard worden tov de traditionele commerciele databanken.



Rolmodel
Scott Adams stelt zich voor dat na de resem van godsdienstwaanzinnige gebeurtenissen er een heropleving is van het atheisme in de VS. Hij leidt dat ondermeer af uit de aanwezigheid van atheistische tv-programma's, en het opduiken van twee boeken die het tot bestseller schoppen en die een atheistische levensvisie als uitgangspunt hebben. Volgens hem hebben de aanslagen van 9-11 de atheisten uit het verdomhoekje gehaald; voorheen gold de stelling dat eender welke godsdienst beter was dan geen godsdienst.
Over enkele ambtstermijnen ziet hij dan ook een niet-religieuze figuur deelnemen aan de presidentsverkiezingen. Hij noemt daarbij "rationele denker en zakenman Bill Gates". In het vervolg van zijn argumentering wordt het onduidelijk of het toch weer niet satirisch bedoeld is. Hij eindigt met : "op zijn minst weet je dat hij het niet voor het geld doet".
Scott Adams is de auteur van de dilbert reeks van comics, die gaat over een kantooromgeving en de rol van het management op het (niet-)functioneren van de mensen en de organisatie.
Een voorbeeld uit een van zijn cartoons is de Dilbert figuur die zegt: "You too can make your boss rich!"

Er zijn wel een paar extra aanwijzingen voor interpretatie:
1) Hij schrijft het niet op de Scott Adams blog, maar op de Dilbert blog. Als ik de comic goed begrijp is dilbert een beetje een naieve nerd-achtige figuur.
2) Wie zich nog herinnert dat de "foundation" van Gates en zijn vrouw onderzoekers steunt die proberen te bewijzen dat er een "intelligent ontwerp" is. Daarmee steunen ze gelovigen die zich tegenover de evolutieleer stellen (de op het darwinisme voortevoluerende theorie). Zeker als je dan dit stukje er naast neemt: "By then, Bill Gates will have done so much good for the world through his charitable works ... ". Ironie?
Helaas is Dilbert een stripfiguur en geen stand-up comedian, want dan zou je de intonatie kunnen horen.
.
.

<<==