09/11/2006

Pact met de duivel ...
De woorden van vorige week over Oracle (dat RedHat Linux ging verkopen onder eigen naam) waren nog niet koud, of er dook al een nieuw, nog belangwekkender bericht op. Microsoft gaat Suse Linux verkopen. Microsoft heeft een afspraak gemaakt met Novell om ervoor te zorgen dat gebruikers gemakkelijker beide software kunnen gebruiken. Steve Ballmer gaf in San Francisco toe dat Linux nu een belangrijke rol speelt in veel bedrijven, en hij ziet de noodzaak in om een brug te slaan.
Welke bedragen over die brug getransfereerd worden bleef oorspronkelijk geheim. Officieel gaat het over de onderlinge afspraak om elkaars gebruikers niet voor de rechter te dagen voor overtreding van software patenten.
In de praktijk gaan ze een gezamelijk testlabo opzetten waar de samenwerking van de twee programma-omgevingen kan gestest worden. Blijkbaar kwam Microsoft regelmatig in contact met klanten die ook Linux draaien, en MS koopt daarom van Suse een aantal waardebons voor support, die ze door kunnen verkopen aan hun klanten, zodat die voor alles bij MS terecht kunnen.
Volgens gegevens van Novell zou het gaan over 348 miljoen dollar dat MS betaalt voor de combinatie van aankoop van diensten en patentafspraken.
Eigenaardig is echter dat Novell ook aan MS gaat betalen, maar het is niet duidelijk op wat. Blijkbaar zou het gaan over een soort "patent"-verzekering, die hen hen verzekert dat ze niet door MS aangevallen zullen worden met patentclaims.

In onze commentaren hadden we al lang voorspeld dat Microsoft ook zijn stap in de Linux wereld zou gaan zetten. De verwachting was dat het een Linux-verkoper zou opkopen, maar RedHat overnemen zou hen nog meer tot monopolist maken. Daarom werd eerder gedacht aan een kleinere speler, die ze zoudenn uitbouwen met hun marketingkracht tot een concurrent voor de groten. Maar Novell was ook al niet een toonbeeld van een florisserend bedrijf voor ze zich op Suse stortten, en blijkbaar bleven ze gevoelig voor groot geld. Of voor patent-rechtszaak dreigementen?
Als Novell MS betaalt om hun klanten niet te vervolgen dan lijkt dat erg op afpersing.
Op die manier betalen dus alle Suse Linux klanten ook onrechtstreeksn hun MS belasting.
Bovendien zou het volgens commentaren strijdig kunnen zijn met de GPL.
Het zou echter ook kunnen dat het stuk van de overeenkomst waarvoor Novell betaalt helemaal niet over Linux gaat, maar over stukjes software in Windows die nodig zijn om andere Novell produkten te gebruiken.



.. is eigen ziel verkocht
Volgens de reaktie van Red Hat is het geen goede zet geweest van Novell. Ze verwijzen naar een gelijkaardige "deal" die Microsoft ooit sloot met Sun, waarbij ook praktische punten op het programma stonden. Daar is volgens Red Hat niets van gerealiseerd. Kort samengevat zegt Red Hat: Onze koers wordt wel een paar dagen beinvloed door aankondigingen zoals die van Oracle en Novell/Microsoft, maar over een jaar zullen wij er nog altijd zijn, wat van Suse/Novell niet gezegd kan worden.
Volgens een andere commentaar, in PC magazine.com, zoekt MS enkel een voet tussen de deur. Een manier om zijn eigen commerciele software te kunnen draaien op Linux, dankzij de openheid van Linux, terwijl ze zelf zo weinig mogelijk, liefst geen, broncode vrijgeven.
Een columnist van Linux Journal riep de Suse gebruikers op wakker te worden.
En hoe zat het weer met de band tussen SCO en MS?


Google en vrijheid
CEO Eric Schmidt kondigde aan dat Google beginy met radioreclame. Ze voorzien daar op termijn 1.000 mensen tewerk te stellen. Ook breekt hij een lans om gebruikers van online diensten hun eigen data in handen te geven. Dat wil zeggen dat ze de kans moeten krijgen om hun account af te sluiten en al hun data mee te nemen. Hij vindt dat de klant daarmee aangeeft hoe tevreden hij is van je dienst, en je dat dus als waardevolle informatie moet zien, zelfs als hij vertrekt. Bovendien zegt hij, is het monopoly model waarbij de leverancier de gebruiker in de tang houdt, voorbijgestreefd.

Is dat laatste een steek naar MS? Google bouwt steeds meer diensten uit die je via de website kan gebruiken, die gratis zijn, en die volledige MS programma's vervangen.
Hoe gaat het eigenlijk als je een webmail hebt bij bv HotMail en die wil afsluiten omdat je wil overschakelen op een ander systeem (bv op je eigen domeinnaam die je net geregistreerd hebt)?

Snellere koper

Er is een nieuwe specificatie voor netwerken aangekondigd : HPNA 3.1. Daarbij wordt een snelheid van 320 Mbps (megabit per seconde) bereikt. Vroeger was dat 128 Mbps, een verbetering dus van 192 Mbps ten opzichte daarvan.
De nieuwe HPNA werkt zowel over coax-kabel als over twisted pair, een type draad vergelijkbaar met telefoondraad.
Door de grote sprong in snelheid komt deze standaard boven andere netwerstandaarden te staan als HomePlug AV en Multimedia over Coax.
De meeste kmo en thuisgebruikers kennen waarschijnlijk de ethernet cat5 met snelheden van 100 Mbps, en op oudere toestellen 10 Mbps, terwijl de internetverbinding zelf waarschijlijk nog eens tien keer trager is, afhankelijk van de provider en het abonnement.
Dan zijn er nog de kabelaansluitingen die net zoals klassieke tv-distributie of oude netwerken een coax kabel gebruiken.
De draadloze verbindingen die vermijden dat je door muren moet gaan boren hebben wisselende snelheden en zijn gevoeliger voor omstandigheden.

coax: een kabel met een kern van draad die in een isolatielaag met errond een mantel van draad; een binnekabel en een buitenkabel, en een ronde stekker met twee contactpunten.
ethernet Cat5: een combinatie van per twee opgedraaide draden; die samen een bundel vormen binnen de kabel. De stekkers zijn rechthoekig en vertonen meer contactpunten.


Militaire doeleinden
Dikwijls wordt nieuwe technologie voor militaire doeleinden ontwikkeld, en zo geheim mogelijk gehouden. Dikwijls komt de technologie pas later in bereik voor burgertoepassingen. GPS is daar een voorbeeld van, ontwikkeld door de Amerikaanse defensieoverheden, en later in beperkte kwaliteit gebruikt voor burgertoepassingen.
Europa ontwikkelde zijn eigen technologie voor burgertoepassingen: Galileo, en kreeg daarvoor zelfs China als partner van 200 miljoen euro. Het maakte zich niet ongerust toen China 35 satelieten lanceerde voor een GPS systeem voor militair gebruik, met de naam "Beidou".
Tot Europa's verrassing blijkt die militaire ontwikkeling een "dekmantel" geweest te zijn voor een commerciele ontwikkeling; en China gaat zijn Beidou systeem volledig vrij laten gebruiken. Een streep door de rekening van het Europese Galileo systeem, dat daarmee de Chinese markt plots voor zijn neus weggekaapt ziet worden.
Het totale Galileo project koste meer dan 2 miljard Euro. Daar zal Europa dan niets moeten gaan terugverdienen in China als hun systeem daar gratis wordt. Bovendien met er eens gekeken worden of de signalen elkaar niet beginnen te storen met de drie diensten tegelijk in werking. Misschien kunnen de orientatiecomputers de signalen van alle systemen combineren, maar daar moet ook weer over onderhandeld worden natuurlijk.


Ontsnapt aan MS belasting
Een professioneel freelance programmeur en systeembeheerder die een laptop bestelde bij Dell, heeft zijn geld voor de Windows Licentie teruggekregen.
Reeds lang vragen Linux gebruikers om het geld van de bijgeleverde - maar niet bestelde Windows, terug te krijgen. Volgens de kleine lettertjes van de Windows licentie kan dat ook, want die zegt dat als je het niet eens bent met de voorwaarden, je de software ongeopend moet terugbrengen om je geld terug te krijgen. In de praktijk waren er heel wat Linux gebruikers die dat probeerden, maar altijd afgewimpeld werden. Nu heeft een IT-er uit Engeland het toch gedaan gekregen.
Hij bestelde een laptop en ontving die op 27 oktober. Hij stuurde onmiddellijk een brief om zijn geld van de ongebruikte Windows terug te krijgen, en na een paar telefoontjes kreeg hij idd op 7 november zijn geld terugbetaald: 47 pond voor een XP Home licentie. Omdat hij helemaal niet zeker was dat hij zijn geld terug zou krijgen legde hij een heel dossier aan met elke stap vanaf het opstarten van de pc tot het niet aanvaarden van de licentievoorwaarden van MS vastgelegd in foto's.
De verpakking niet openmaken kan tegenwoordig zelfs niet meer; er zitten meestal geen cd's meer bij de computer. De software staat vooraf op de harde schijf geinstalleerd, en je krijgt alleen een papiertje met de licentie. Of een sticker met het licentienummer. Die werden tot nogtoe niet teruggevraagd van de koper.


Java wordt GPL

Er is al lang druk op Sun om de JAVA programmeertaal te open sourcen. Nu zou Sun beslist hebben om Java SE en ME uit te brengen onder de GPL, General Public License. Dat is opvallend omdat Sun zelf nog andere open source licenties heeft. Blijkbaar hebben ze dan toch voor de meest bekende vrije software licentie van Richard Stallman's Free Software Foundation gekozen.
Java SE is "Standard Edition", en Java ME is "Mobile Edition".
En ondertussen vormen zich in de VS de eerste rijen aan de speelgoedwinkels waar een nieuw type spelcomputer gaat uitkomen .. over negen dagen!

<<==