19/10/2006
Verjaardag in Pt

Er is een community site opgericht voor de Portugese Suse Linux gebruikers. Suse is in oorsprong een echte Europese distributie en zelfs nadat Novell het bedrijf opkocht blijft de OpenSuse versie eigenzinnig Europese trekjes vertonen. Bv zoals het gebruik van "KDE" op de desktop in plaats van het in Amerika populaire "Gnome". Een sterk en vroeg aandachtspunt van Suse was het rekening houden met de Europese talen en in Portugal lijkt men dat nog steeds te waarderen. De community site viert zijn éénjarig bestaan en bevat naast allerlei Linux nieuws en informatie onder meer een "blog" en een gebruikersforum. En natuurlijk een link naar de Portugese/Braziliaanse versie van het community project OpenSuse Linux.

www.susept.com

Besmettelijke sluikreklame
Apple gaf dinsdag toe dat een klein aantal video-iPods die na 12 september werden gemaakt, meegeleverde software voor Windows kregen die een virus bevat. Het virus heet "RavMonE", en zou zelf niet veel kwaad doen. Het zou wel de drempel verlagen voor andere boosdoeners, door de beveiliging aan te tasten. Het virus kwam in de software terecht door een besmette Windows computer die werd ingezet bij een onderaannemer die de ipods of onderdelen ervoor bouwt. Het virus zelf is al langer bekend, dus Windows-gebruikers die recente anti-virus software hebben, zouden beschermd moeten zijn. Apple raadt de anderen aan antivirus- software te installeren, en merkt er fijntjes bij op dat de besmettelijkheid alleen voor Windowscomputers geldt; voor de Mac is er geen probleem, en evenmin voor de iPod zelf.

Dat is natuurlijk nog niets bij de McDonalds in Japan die "besmette muziek" uitdeelde. Ze hebben 10.000 usb-sticks uitgedeeld als prijs. Op de stick stonden 10 gratis songs, maar helaas ook de "QQPass Trojan", software die probeert login gegevens te stelen van de slachtoffer-computer. De website vermeldt sinds 13 oktober dat de sticks terug binnengebracht kunnen worden om ze om te ruilen voor een "cleane" versie.


Gekloond op het bord
De voedselinspectie in de VS gaat toelaten dat vlees van gekloonde dieren in de voedselketen terechtkomt. Het voordeel is volgens de industrie dat het vlees van een betere en voorspelbare kwaliteit wordt.
De FDA (Food and Drug Administration) zal vlees en melk van gekloonde dieren op de markt laten komen, zonder dat het een etiket krijgt dat naar die speciale afkomst verwijst. Het zal vrij snel onmogelijk zijn voor de consument om het verschil te zien. Hij kan het onderscheid niet maken en dus evenmin zelf bewust kiezen.


Illegale sluikreklame

Op sommige "peer to peer" (p2p) netwerken wordt auteursrechtelijk beschermd materiaal uitgewisseld, zoals muziek. De muziekindustrie zoekt al lang een manier om daar op te reageren, aanvankelijk met het infiltreren in het systeem. Ze probeerden zo veel mogelijk "fake" muziekstukken in het systeem te krijgen, die niets bevatten dan ruis, of soms begonnen met muziek en dan overgingen in ruis, of zelfs overgingen in een scheldpartij. De scheldpartij van -wie was het ook al weer- was zo hilarisch dat het een hit werd op zich. Daarna legde de muziekindustrie zich vooral toe op het maken van beperkende wetten en technologie, en het vervolgen van muziekfans die te weinig consument waren. Zo werden voor het eerst gebruikers van BitTorrent, eDonkey, SoulSeek en WinMX vervolgd in Brazilie, Mexico en Polen.
Ondertussen hebben ze echter de markt beter begrepen, en nu grijpen ze terug naar die eerdere vorm; het "uploaden" van valse muziekbestanden. Nu bevat die echter geen ruis meer, maar reklameboodschappen of teasers voor nieuwe muziek. Ze bereiken daarmee de aktieve scene van de muziek-markt.
Blijft de vraag hoe ze op de duur nog geloofwaardig jongeren kunnen vervolgen voor het delen van muziek als ze die er soms zelf bewust op loslaten.


Real-World-Ping wordt verboden
Als de interpretatie van het bericht op CNN juist is, wordt ping voor kinderen binnenkort verboden. Bij computers blijft het voorlopig nog wel in gebruik.
Ping is een aktiviteit waarbij de ene computer achter een andere aangaat, en als hij hem kan "tikken", dan probeert de andere computer hem onmiddellijk "terug te tikken".
Bij computers heeft dat nut omdat daarmee uitgeprobeerd kan worden of de ene computer nog reageert en dus niet gecrasht is. De versie bij kinderen bestaat puur voor het plezier van het spel, en er zou juist gecrasht worden tijdens de achtervolging zelf.
Amerikaanse scholen zouden het dus uit de speeltijd willen bannen, en Boston is er een eerste voorbeeld van. Het achter elkaar aanlopen en aanraken om de achtervolger aan te duiden - bij ons bekend als "tikkertje" - zou tot te veel slachtoffers op de speelplaats leiden.


Google onder de zon
Google plant zijn kantoren te voorzien van zonnepanelen die electrische energie moeten opwekken. Het systeem wordt op het dak van de gebouwen in Californie gemonteerd. Het zou 1,6 MegaWatt aan electriciteit moeten opleveren, een hoeveelheid die overeen zou komen met de energieconsumptie van 1.000 gezinnen.
Daarmee kunnen ze dus een deel van hun eigen gebruik compenseren, ze rekenen op een derde van het stroomverbruik van de kantoren. Het gaat dus niet over de datacentra waar de computers staan die de google-zoek-dienst draaien.
.


.
.

<<==