07/09/2006
Tegen neutraal internet

Een aantal Amerikaanse kabel- en telecommmunicatiebedrijven voeren een reklamecampagne tegen de "Net Neutrality"-wet die ter discussie ligt in de VS. In hun advertentie beweren ze dat het een slechte zaak is voor de consument, want dat het die uiteindelijk geld zal kosten als de "Net Neutrality" wet in werking zou treden. "Maar waarom hebben ze zoveel geld over voor het propageren van deze boodschap? Wat zijn hun belangen en is hun reklametekst ook waarheid?" vragen telecom waarnemers zich af.
Op de "save the internet" website vinden de Amerikanen echter een heel andere uitleg. De communicatiereuzen zien hun voornemens geboycot door de wet van internet-neutraliteit. Ze hadden namelijk bedacht dat ze bepaalde websites sneller zouden kunnen doorgeven andere websites trager. De snelheid van het doorlaten van de websites zou dan door betaling kunnen verhoogd worden. Dit ondermijnt de gelijkheidsbeginselen van het internet, waar een brede beweging zich tegen verzet.
Ook vanuit het buitenland kan men zich daarover zorgen maken.

Gaan onze providers moeten betalen voor de snelheid waarmee hun klanten bepaalde sites kunnen opvragen? Is dit een precedent dat overgenomen gaat worden door plaatselijke telecoms zoals bij ons Skynet en Telenet? Gaan zij zich laten betalen voor het vlot doorlaten van onze websites? Is de gelijkheid op het internet in gevaar? Gaat heel het non-profit onderdeel van internet verdwijnen?

savetheinternet.com



Identiteitsdiefstal in Canada
In Canada duiken steeds meer gevallen op van identiteitsdiefstal. Door valse identiteitsgegevens werden een aantal mensen bestolen van hun huis. Identiteitsdieven verkopen het huis aan onschuldige kopers. Door een eigenaardigheid in de Canadese wet krijgt een onschuldige koper het voordeel van de twijfel, en dus is de eigenlijke eigenaar het eigendom kwijt.
Overheden hebben aangekondigd het probleem onder de loupe te nemen, maar waarnemers vrezen dat de druk nog niet groot genoeg is om snel tot een oplossing te komen. Slachtoffers kunnen nu wel een advokaat onder de arm nemen, en in het beste geval na jaren procederen een schadevergoeding bekomen. Maar het huis zijn ze in ieder geval kwijt. Meestal gaat het over bungalows of een andere vorm van tweede of extra woonst die door de eigenaar verhuurd werd, waardoor fraudeurs de kans kregen om die ongestoord aan onwetende kandidaat kopers te laten bezichtigen.


e2-e4
Schaker Alexander Maryanovsky schreef als student een schaakprogramma. Hij werd gecontacteerd door een opstartend bedrijf van een schaakgrootmeester. Die wilde een schaak-website starten met live schaakmogelijkheden, met de naam "IChessU". Hij vroeg Alexander M. of die mee wilde werken aan dat project, of kon adviseren. Alexander M. gaf allerlei advies over servers en programma's, en vertelde erbij dat hij zelf ook een programma had geschreven. Dat programma was beschikbaar op onder twee mogelijke voorwaarden. Een was onder een commerciele licentie, en daarvoor stelde hij een realistische prijs op. Ofwel onder de GPL, voor gebruik in programma's die volgens de GPL licentie werken, wat een open source licentie is van de Free Software Foundation.
De onderhandelingen met IChessU over de commerciele licentie sprongen af omdat ze 4000 dollar te veel vonden. Alexander M. hoorde een tijd niets meer, tot de website online ging en toch zijn programma bleek te gebruiken. Na het inwinnen van juridisch advies spande Alexander M. een rechtszaak aan tegen het bedrijf. Twee weken later blijkt IChessU verhuisd naar de VS.

De overtreding was ronduit grof: bij de copyrights van het Jin onderdeel van Alexander heeft IChessU eenvoudig gezet: copyright (c) 2006 "unknown".
Het schaakprogramma zelf heet "Jin" en bestaat voor Windows, Unix, Linux, Mac OS X, en Java.
Het is te downloaden op de originele site van de maker : http://www.jinchess.com/download


Ultieme scanner

De ultieme netwerkscanner ziet er langs de buitenkant uit als een gele plastic gereedschapskoffer. De koffer heeft een rubber afsluitdichting zodat hij waterbestendig is.
Binnenin zit een pc met in het deksel een flatscreen en een los, uitneembaar toetsenbord. De computer draait een aangepaste versie van Ubuntu. Hij heeft 8 netwerkkaarten ingebouwd waarmee hij tegelijkertijd 300 netwerken kan besnuffelen. Als ze parrallel worden inzet kan de sleutel van een standaard "WIFI card" in vijf minuten gekraakt worden.
Als de gebruiker van de snif-box zich bedreigd voelt kan hij met één eenvoudige schakelaar de computer onmiddellijk doen uitschakelen. In de computer wordt alle data versleuteld met een geheime sleutel van 256 bits. Als de noodschakelaar is gebruikt moet de computer terug gestart worden met een usb-key met een sleutel van 2000 bits en een wachtwoord, zoniet is de data onbereikbaar.
Het apparaat is ontworpen door het "Janus Project", en voor een paar duizend dollar gebouwd door een paar vrienden die een beveiligingsfirma hebben. Ze hopen ooit een verder geperfectioneerd apparaat te slijten aan veiligheidsdiensten of militairen.

Het netwerkverkeer dat opgesnoven wordt, kan allemaal op de harde schijf van 20 gigabyte bewaard worden. Dan kan het nadien verder geanalyseerd worden.


Patent op MP3
Een van de problemen van muziekformaten waar een patent op geldt, werd duidelijk op de Duitse IFA beurs in Berlijn. Audio MPEG, de Amerikaanse firma die de patenten van o.a. Philips beheert, klaagde Sandisk aan omdat ze geen licentierechten betalen voor het kunnen afspelen van mp3 bestanden in hun draagbare produkten. Sandisk zegt dat ze een ander soort technologie gebruiken dan die waar het patent over gaat.
Uiteindelijk kreeg de Amerikaanse firma via een rechtbank in Italie een dwangmaatregel uitgesproken waardoor in Berlijn de apparaten van de stand van Sandisk verwijderd werden. Er zijn een 600 tal bedrijven die een licentie betalen voor mp3 gebruik, maar ook velen die het niet betalen, en die worden nu zo veel mogelijk vervolgd.

Als dat meer consequent zou gebeuren, krijgt het kwalitatief beter ogg formaat een eerlijkere kans. Het levert betere geluidskwaliteit voor een kleinere bestandsgrootte, en is bovendien volledig vrij om in apparaten en software te gebruiken. Dat komt omdat het een open formaat is, iets waar steeds meer aandacht voor is, ook bij andere documenten op de computer.

Patent in handen van Philips, Frauenhofer instituut, .. ea, ontw. door oa Karlheinz Brandenburg

Patent op alles
Microsoft heeft een patentaanvraag ingediend op de vervoeging van werkwoorden. In principe is het natuurlijk een patent op een stukje programma, maar het enige wat dat programma lijkt te doen is voor een werkwoord de basisvorm zoeken en daaruit de vervoegingen geven.

Wie zich wil (willen) verdiepen (verdiep) in het patent: United States Application (to Appy) nr 20060195313



"Shield" in de mode
Na het zelfverklaarde succes van het ruimteschild in de VS, is er nu ook een softwareschild op komst. Bij Microsoft hebben ze een prototype ontworpen met de naam "BrowserShield". Dat moet geen vijandige raketten uit de ruimte schieten, maar wel de virussen als doel voor een aanval de Windows computer gekozen hebben. Naast de gelijkenis in de naam zijn geen financiële gegevens bekend om de budgetten te vergelijken.


Afscheid van Mips en IRIX
De firma SGI lanceerde de MIPS/IRIX produktreeks in 1988. Vanaf toen heeft die technologie servers, werkstations en visualiserings-systemen doen draaien, en werd het intensief gebruikt in produktieomgevingen, mediawereld, wetenschappelijk onderzoek, bij overheid en defensie en in de energiesector. Na meer dan 15 jaar waren ze aan het einde van hun technologische levensduur, en de firma heeft het financieel moeilijk.
Het einde van dit jaar zal dan ook de afsluitdatum zijn van de verkrijgbaarheid van zowel de MIPS hardware als de IRIX software.

Heel wat SGI toestellen zullen als collectors item draaiende gehouden worden door verknochte liefhebbers van de systemen.

.
En dan was er nog electronische bedrijfsspionage binnen HP, en een gestolen maar niet zo heel moeilijk te achterhalen password in Zweden ('sigge, sigge')...dat leidde tot spionage bij tussen politieke partijen, en het verschijnen van Gnome 2.16.
<<==