31/08/2006

iFly

De werknemers van een Amerikaanse electronicaketen kregen een e-mail dat hun baan in het bedrijf afgeschaft is. Zelfs een electronisch bedankje voor de jaren dienst kon er niet af in de mail. Midden augustus hadden de werknemers al te horen gekregen dat er banen zouden sneuvelen. Uiteindelijk kregen een 400-tal werknemers de onaangename mail.


Technische milieu bibliotheek dicht

Een groot aantal gegevens en andere documentatie van een milieu-instituut (Environmental Protection Agency) is over een maand niet meer toegankelijk voor onderzoekers.
Wegens een budgettaire maatregel van de regering Bush, worden een 26 lokale centra gesloten. De besparing zou 2 miljoen dollar opbrengen.
Wetenschappers hebben al geprotesteerd. Het gevolg van de sluiting is dat de vervolging van milieuovertredingen in het gedrang komt. De centra krijgen jaarlijks 134.000 onderzoeksopdrachten van de administratie. Die kan bv dienen als bewijslast in een proces rond milieuvervuiling. Ook een stuk geschiedenis van vervuilende industrie zou nu verdwijnen.


Tweedehands geheimen

Bedrijven die regelmatig hun vertegenwoordigers voorzien van de laatste nieuwe hulpmiddelen lopen het gevaar bedrijfsgegevens rond te laten slingeren.
Apparaten als gsm's en electronische agenda's, al dan niet gecombineerd in 1 toestel tot zogenaamde smart phone, zijn gegeerde gadgets. Niet alleen voor vertegenwoordigers maar ook voor dieven en inbrekers, en kopers op de tweedehandsmarkt als e-bay. Eender op welke manier het apparaat van eigenaar wisselt, het is moeilijk om te weten of alle gevoelige gegevens uit het toestel gewist zijn. Bij een PC weet je dat die op de harde schijf zitten, maar bij die kleine apparaten is het moeilijker te weten wat je allemaal moet doen om ze echt leeg te krijgen.
Een Amerikaans bedrijf nam de proef op de som en kocht via internet een tiental toestellen. Ze schakelden een kenner in om zoveel mogelijk gegevens uit het toestel te recupereren, dikwijls met hulpprogramma's die eenvoudig op internet te vinden zijn. Ze vonden onder meer communicatie van een verliefd koppeltje, een bedrijfsplan om een miljoenencontract met de overheid binnen te halen, e-mails over de aankoop van software en de prijs, bankrekeningnummers en wachtwoorden, medische gegevens als voorschriften, enz. In totaal zou de herwonnen informatie tienduizenden pagina's kunnen vullen.

Soms was er informatie terug te vinden van twee vorige eigenaars. Gemiddeld doen de gebruikers een jaar en een half met hun toestel. Sommige gebruikers volgden de instructies van de handleiding van hun toestel om het te wissen, maar dat bleek niet voldoende.
Er zijn nochtans ook voorbeelden van fabrikanten die een methode aanbieden om de gegevens echt grondig te vernietigen. Maar om dat niet per ongeluk te laten gebeuren moet je echt naar de instructies zoeken, en ze zijn soms ingewikkeld. Zoals het tegelijk indrukken van een aantal toetsen gedurende een aantal seconden en tegelijk met een pinnetje een interne reset knop indrukken.
Sommige gebruikers hadden niet het geduld om hun geheugenkaartjes grondig te wissen. Dat duurt lang en daarom is meestal ook een oppervlakkige methode voorzien om de ruimte op de kaart terug vrij te maken. Daarbij komt de capaciteit van het geheugen wel helemaal terug vrij, maar wordt de data pas echt overschreven bij het bewaren van evenveel nieuwe gegevens. Voor spionnen is het natuurlijk een droom: voor een paar honderd Euro gaat de poort tot iemands prive leven open.



Of verlies eens een usb-stick

Een andere mogelijkheid om snel grote hoeveelheden gegevens kwijt te geraken is het usb-geheugen. Die bestaan in allerlei vormen van sleutelhanger tot iets groter geheugenlatje. De opslagcapaciteit is in korte tijd gegroeid van enkele Mb tot enkele gigabytes. De eerste vlot verkrijgbare usb-sticks waren zo'n 64 Mb, maar nu zijn er modellen tot 4 Gigabyte. Er is zelfs een beperkte editie van 16 Gigabyte-usb "drive". Ze zijn een paar centimeter breed, nog geen cm dik en iets meer dan 5 cm lang en wegen een tiental gram.
Eens je de usb-geheugens gebruikt om al je gegevens op te slaan heeft de vinder van een verloren exemplaar natuurlijk nog veel meer inzage in je leven dan van dat beetje wat in een gsm zit. Maar er zijn ook usb-keys die beloven je gegevens te versleutelen alvorens ze op te slaan, zodat iemand anders er niets mee kan doen zonder het password. Hopelijk vergeet je dat password niet dan.

Door steeds meer geheugen bijeen te steken kan men het zelfs bruikbaar maken als een soort "harde schijf" vervanging, maar iets trager dan. Een fabrikant van harde schijven maakte een usb-drive voor laptops die tot 32 of 64 Gb kan opslaan. Die technologie werkt dan niet met een draaiende magnetische harde schijf, maar met zogenaamd "flash geheugen".

De computer lijkt minder belangrijk te worden, je gegevens heb je altijd bij je en kan je overal bewerken waar je een usb aansluiting hebt.
Anderzijds bestaat de kans dat je daardoor vergeet hoe kwetsbaar je gegevens zijn. Een gebruiker stelde vast dat de usb-key die hij bij zijn stereo-installatie had gekregen na een weekje gebruiken al de geest gaf. Nadat de usb-key een tijd werkloos op zijn werktafel lag begon hij hem open te prutsen om te zien wat er eigenlijk inzat. Hij ontdekte tot zijn ontzetting dat op de chip naast "Japan" en wat nummers en codes.een opdruk stond: "ROM USE ONLY". Het geheugenstaafje dat in die usb-key zat, was dus bedoeld voor inbouw in apparaten die ten hoogste een paar keer tijdens hun levensduur moeten schrijven in het geheugen.
Zeker niet geschikt voor gebruik in consumenten produkten.


Is er Linux op de laptop?

Een Duits tijdschrift voor professionele it-ers heeft een onderzoek gedaan naar de verkrijgbaarheid van Linux laptops. Ze maakten een overzicht van laptops waar Linux vooraf op geinstalleerd is.
Ze stelden een tabel op met alle verkrijgbare apparaten, wat er in Duitsland slechts 21 waren. Er waren welgeteld 12 leveranciers te vinden. Opvallend is dat alleen HP zelf als merk ook laptops met Linux afleverde. Andere merken duiken wel op bij het aanbod, maar niet uit eigen rechtstreekse verkoop. Het zijn dan de linuxlaptop leveranciers die de laptops bij dat merk kopen en aanpassen door er Linux op te installeren en er de dienstverlening voor te doen.
De merken van de fabrikanten die uiteindelijk in de tabel voorkomen zijn Fujitsu-Siemens, HP, Acer, Lenovo (vroegere IBM), Toshiba, Maxdata, en de bij ons minder bekende en dus kleinere merken Smartbook, Panthera systems, Lynx, Wortmann.


Ultra breed
In Japan wordt een eerste draadloos "Ultra Wideband" usb-hub voorgesteld. Die kan een verbinding leggen over een afstand van 10 meter, en daarover gegevens versturen met een overdrachtsnelheid van 100 mbps (de snelheid van een huidige netwerkverbinding via een kabel).
Het kan toegepast worden om allerlei randapparaten als printers en andere usb-apparaten op een draadloze manier met de computer te verbinden. In de computer wordt een usb-key achtige zender aangesloten, en de usb-hub kan aan de andere kant van de kamer staan.
Hoewel Ultra Wideband normaal zou afkorten tot UW, gebruikt men liever een drieletterafkoring: UWB.

thx@damonna voor correcties

<<==